Τα ΚΕΠΑ να δέχονται με email δικαιολογητικά αναπηρίας!

on .

ANAPHRIKO KAROTSAKI ANTHROPOS

• Σημαντικά βήματα αναβάθμισης των συναλλαγών του πολίτη με τις υπηρεσίες του Κράτους έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα, με την πανδημία να έχει παίξει το ρόλο της στην επιτάχυνση των ψηφιακών μεταρρυθμίσεων. Ωστόσο, είναι πολλά ακόμα που μπορούν να γίνουν προκειμένου να μετριαστεί η γραφειοκρατία και κατ’ επέκταση η ταλαιπωρία των πολιτών.
Ένα από τα βήματα που έχουν προτεραιότητα θέτει η βουλευτής Ιωαννίνων της Ν.Δ. Μαρία – Αλεξάνδρα Κεφάλα με ερώτησή της προς τα συναρμόδια υπουργεία Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Ο λόγος για την ηλεκτρονική κατάθεση (με email) δικαιολογητικών στο ΚΕΠΑ εκ μέρους όσων ζητούν επίδομα αναπηρίας ή θέλουν να ανανεώσουν την παροχή που ήδη λαμβάνουν.
Το θέμα είναι σοβαρό, καθώς σήμερα, εν μέσω πανδημίας οι αιτούμενοι γνωμάτευσης του ΚΕΠΑ θα πρέπει να προσέρχονται οι ίδιοι στα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας για να καταθέσουν τα έγγραφά τους και να επαναλαμβάνουν την επίσκεψη όταν τους δίνεται ραντεβού για εξέταση από την αρμόδια επιτροπή.
Λιγότερη ταλαιπωρία
Για τον περιορισμό της φυσικής παρουσίας των αιτούντων πολιτών στα ΚΕΠΑ η Μαρία Κεφάλα με ερώτησή της προς τα συναρμόδια υπουργεία ζητάει να γίνεται ηλεκτρονικά η υποβολή των δικαιολογητικών, ώστε να μειωθεί η ταλαιπωρία των ατόμων με αναπηρία και να μην χρειάζεται η παρουσία τους εκεί παρά μόνο την ημέρα της εξέτασης.
Όπως αναφέρει η βουλευτής, σε μία περίοδο όπου το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας μεταβαίνει στην ψηφιακή εποχή και στην ανάπτυξη ηλεκτρονικών υπηρεσιών για τη διευκόλυνση σε όλα τα επίπεδα εξυπηρέτησης των ενδιαφερομένων, είναι αναγκαίο οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες να είναι ολοκληρωμένες, άρα σε αυτές απαιτείται η προσθήκη της δυνατότητας κατάθεσης των πρωτότυπων ιατρικών και λοιπών εγγράφων, που σήμερα απαιτούν την φυσική παρουσία των ενδιαφερομένων στις γραμματείες, προκειμένου να ενεργοποιηθεί το ηλεκτρονικό αίτημα.
Η κ. Κεφάλα προκειμένου να μηδενιστεί η ταλαιπωρία των ατόμων με αναπηρία αλλά και ο συνωστισμός στις υπηρεσίες ζητά αρμοδίως να υπάρξουν οι απαιτούμενες ενέργειες ώστε η αποστολή των δικαιολογητικών εγγράφων να γίνεται ηλεκτρονικά σε όλο το φάσμα της συναλλαγής των δικαιούχων με το δημόσιο.
ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ