Ο συντονισμός της δράσης για τον Καλαμά στην Περιφέρεια

on .

KAMPOS KALAMA PLHMMYRES

• Πολλές πληγές άφησαν πίσω τους οι πρόσφατες πλημμύρες στην Ήπειρο, με βασικότερες τις καταστροφές σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις της Θεσπρωτίας από την υπερχείλιση του Καλαμά.
Σχολιάζοντας χθες το θέμα ο Περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης έκανε λόγο για δυσλειτουργίες στη διαχείριση των ζητημάτων που αφορούν τον ποταμό και τόνισε την ανάγκη να υπάρξει ξεκαθάρισμα των αρμοδιοτήτων και ανάθεση στην Περιφέρεια του πλήρους συντονισμού των δράσεων και παρεμβάσεων που απαιτούνται για να αποφευχθούν τα χειρότερα.
Όπως εξήγησε, σήμερα η Περιφέρεια παρεμβαίνει στα πλαίσια της Πολιτικής Προστασίας, ενώ η αρμοδιότητα για τα Ύδατα ανήκει στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, η απομάκρυνση των ξηρών πλατάνων ανήκει στις Δασικές Υπηρεσίες, το άνοιγμα του θυροφράγματος της Παμβώτιδας στο ΓΟΕΒ που επίσης εποπτεύεται από την Αποκεντρωμένη, ενώ για το Δέλτα του Καλαμά αρμόδιος είναι ο Φορέας Διαχείρισή του! Όσον αφορά το υδροηλεκτρικό Ραγίου, τόνισε ότι μέχρι σήμερα η Περιφέρεια δεν έχει στη διάθεσή της εγκεκριμένη μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και δεν υπάρχει πρόβλεψη για το ποιος φορέας θα ανοίγει το θυρόφραγμα για την πρόληψη πλημμυρικών φαινομένων.
«Ό,τι ισχύει για τα άλλα ΥΗΕ, ισχύει κι εκεί. Όταν βλέπουμε ότι υπάρχουν δυσκολίες πρέπει να σταματά το εργοστάσιο και να ανοίγουν τα πάντα. Εμείς θα ζητήσουμε την τροποποίηση όλων αυτών και τον πλήρη συντονισμό κι όχι μόνο στις δύσκολες στιγμές», υπογράμμισε.