Ένα βήμα πριν την αυστηροποίηση των μέτρων για τον κορωνοϊό!

on .

AGORA PEZODROMOS KOSMOS 18 1 21

Τα σημερινά στοιχεία του ΕΟΔΥ, αναμένεται να καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό τις αποφάσεις που θα ανακοινωθούν αύριο από τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας για άρση ή αύξηση των μέτρων για την προστασία και την αποτροπή της μετάδοσης του κορωνοϊού, με το επιδημιολογικό φορτίο να παρουσιάζει τάσεις επιβάρυνσης.
Στο «τραπέζι» βρίσκεται ακόμη και το ενδεχόμενο να μην ανοίξουν τελικά τα Γυμνάσια και τα Λύκεια την ερχόμενη Δευτέρα.
Η αύξηση των κρουσμάτων που διαπιστώνεται τις τελευταίες ημέρες συνεχίστηκε και χθες, με το σύνολο σε επίπεδο χώρας να ανεβαίνει στα 858 από 842 που ήταν την Τρίτη και 519 την περασμένη Τετάρτη! Οι διασωληνωμένοι ανέρχονταν χθες στους 274, ενώ καταγράφηκαν 32 ακόμη θάνατοι!
Στην Ήπειρο, άλλη μια μέρα, η εικόνα ήταν πολύ καλή, καθώς καταγράφηκε μόνο ένα κρούσμα στην Πρέβεζα, αλλά αυτό δεν μπορεί να καθησυχάσει κανέναν καθώς «γύρω» μας η πανδημία ξαναφουντώνει, ενώ οι μετακινήσεις αποτελούν μια βραδυφλεγή «βόμβα» που ανά πάσα στιγμή μπορεί να εκραγεί εφόσον δεν τηρούνται με ευλάβεια τα μέτρα.

Έκτακτη σύσκεψη
Ενδεικτικό της κατάστασης που διαμορφώνεται και της ανησυχίας που επικρατεί στους επιστήμονες, είναι η σημερινή (7 μ.μ.) έκτακτη τηλεδιάσκεψη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων των λοιμωξιολόγων, κατά την οποία θα γίνει ανάλυση της επιδημιολογικής εικόνας της χώρας και παράλληλα θα εξεταστούν αναλυτικά τα στοιχεία για τις μεταλλάξεις.
Είχαν προηγηθεί δημόσιες τοποθετήσεις λοιμωξιολόγων, που εξέφραζαν την ανησυχία τους για την αύξηση των κρουσμάτων -κυρίως στην Αττική- τις εικόνες συνωστισμού σε ορισμένες περιοχές και τη μεγάλη κινητικότητα που υπάρχει- μηδέ εξαιρουμένων και των Ιωαννίνων- και οι οποίοι δεν απέκλεισαν την αυστηροποίηση των μέτρων εφόσον δεν υπάρξει συμμόρφωση του κόσμου.

«Καμπανάκι» Υπ. Υγείας
Ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας στη χθεσινή τακτική ανά εβδομάδα ενημέρωση, ανέφερε πως ο επταήμερος κυλιόμενος μέσος όρος μέχρι προχθες ήταν 547 κρούσματα την ημέρα με μέση ηλικία ασθενών τα 48 χρόνια. Επίσης έκανε λόγο για αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα ειδικά στους άνω των 75 ετών σχολιάζοντας πως αυτό είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό. Παράλληλα ανέφερε πως σύμφωνα με τα στοιχεία της Πολιτικής Προστασίας, τα ενεργά κρούσματα στη χώρα συνολικά είναι 5.324 με 2374 από αυτά να βρίσκονται στην Αττική 951 στην Κεντρική Μακεδονία.

Προειδοποιούν οι επιστήμονες
Ο καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος, ανέφερε ότι αύριο η Επιτροπή θα δει τα δεδομένα και το ποσοστό της θετικότητας. «Αν σε μία περιοχή υπάρχει μία τάση ανόδου των κρουσμάτων θα αντιμετωπίζεται διαφορετικά» είπε για να προσθέσει ότι δεν αποκλείεται να ανατραπεί και η απόφαση για άνοιγμα των Γυμνασίων και Λυκείων από τη Δευτέρα.
Στο ίδιο μήκος «κύματος» ήταν και η καθηγήτρια Παθολογίας Λοιμώξεων του ΕΚΠΑ, Ελένη Γιαμαρέλλου, η οποία κι αυτή με τη σειρά της τόνισε πως δεν αποκλείεται ο σχεδιασμός για Λύκεια και Γυμνάσια να αλλάξει, προσθέτοντας πως το ερώτημα παραμένει τι θα γίνει με το λιανεμπόριο και τους πολίτες που μετακινούνται στους δρόμους.
Στο θέμα αυτό αναφέρθηκε και ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας. Σύμφωνα με τον κ. Αρκουμανέα, τα δεδομένα, σχετικά με την πανδημία, που θα συζητηθούν σήμερα κρίνουν τα επόμενα βήματα της στρατηγικής.
Σε ότι αφορά τη λειτουργία της αγοράς εξήγησε ότι «περιμένουμε μια αύξηση στη μεταδοτικότητα καθώς ανοίξαμε και τα καταστήματα. Εμείς καθημερινά βλέπουμε τα δεδομένα και εξετάζουμε πως μπορούμε να επέμβουμε άμεσα».

Καθυστερούν τα εμβόλια
Η διαδικασία παραγωγής εμβολίων έτρεξε με πρωτοφανείς ρυθμούς όμως η παραγωγή και η διάθεση των εμβολίων παρουσιάζει ανησυχητικές καθυστερήσεις, τόνισε χθες ο Υπουργός Υγείας Β. Κικίλιας, ο οποίος τις απέδωσε στις εταιρίες παραγωγής, τις οποίες κάλεσε να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους.
«Πέραν από τις αιτίες αυτής της καθυστέρησης που ούτε η ΕΕ γνωρίζει ξεκάθαρα, οι χώρες της ΕΕ πρέπει να εξετάσουμε κάτι πολύ σημαντικό που σε μεγάλο βαθμό θα διαμορφώσει το μέλλον του ευρωπαϊκού εγχειρήματος» είπε επισημαίνοντας πως η Ευρώπη των 27 κρατών-μελών και των 450 εκατομμυρίων πολιτών και με 22 τρις ΑΕΠ σε θέματα δημόσιας υγείας οφείλει να διαπραγματεύεται από θέση ισχύος.
Ο κ. Κικίλιας πρόσθεσε πως η ΕΕ οφείλει να προστατεύσει τους πιο αδύναμους πολίτες, αυτούς τους πολίτες που στην πλειοψηφία τους συμμορφώθηκαν στα μέτρα προστασίας από την πανδημία, από θέματα διακρατικών και επιχειρηματικών ανταγωνισμών και κάλεσε τις επιχειρήσεις να αντιληφθούν ότι το σημαντικότερο μερίδιο της χρηματοδότησης για τα εμβόλια προήλθε από κρατικούς πόρους.
«Χωρίς υγεία δεν υπάρχει οικονομία, η παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη δεν μπορεί να γίνει χωρίς την ανάκαμψη της υγείας των πολιτών» συνόψισε.

Άνω των 200.000 οι εμβολιασμοί
Εν τω μεταξύ χθες έσπασε το φράγμα των 200.000 εμβολιασμών που η κυβέρνηση είχε θέσει ως στόχο για το τέλος Ιανουαρίου. Μάλιστα, οι εμβολιασμοί αυτή τη στιγμή έχουν φτάσει στις 214.000. Το ποσοστό αντιστοιχεί σε εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού 2,05% και οι εμβολιασμοί επιταχύνονται διαρκώς. Στρατηγική της Κυβέρνησης παραμένει η εξασφάλιση και της δεύτερης δόσης σε όσους εμβολιάζονται.

Η χθεσινή κατανομή
Από τα 858 χθεσινά κρούσματα, τα 11 προέρχονται από τις πύλες εισόδου της χώρας. 409 καταγράφηκαν στην Αττική και 74 στη Θεσσαλονίκη. Ακολούθησαν η Εύβοια με 54, η Κοζάνη με 23, η Λακωνία και η Χαλκιδική με 22 η κάθε μία.