Η αύξηση κρουσμάτων κορωνοϊού (842) θέτει σε επιφυλακή τους επιστήμονες!

on .

KORONOIOS TEST 1

• Μετά από την έξαρση των κρουσμάτων που σημειώθηκε το προηγούμενο επταήμερο, χθες η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ ήταν θετική για τα Γιάννενα και την Ήπειρο γενικότερα, καθώς τα επιβεβαιωμένα κρούσματα περιορίστηκαν σε δύο, ανά ένα σε Γιάννενα και Θεσπρωτία.
Όμως η γενικότερη εικόνα δείχνει να επιβεβαιώνει τους φόβους των επιστημόνων για αύξηση των κρουσμάτων από τον συνωστισμό στους εμπορικούς δρόμους των Μεγαλοπόλεων, καθώς ανακοινώθηκαν 842 νέα κρούσματα σε πανελλαδικό επίπεδο, εκ των οποίων τα 427 είναι στην Αττική. Οι διασωληνωμένοι ανέρχονται σε 283 (320 την περασμένη Τρίτη) και οι νέοι θάνατοι ήταν 21.

Ανησυχούν οι επιστήμονες
Οι επιστήμονες -με δεδομένο ότι οι εικόνες συνωστισμού συνεχίζονται, ενώ στο «κάδρο» μπαίνουν και οι συγκεντρώσεις / διαδηλώσεις- εκφράζουν έντονη ανησυχία για πιθανό ενδεχόμενο και νέας αύξησης των κρουσμάτων τις επόμενες ημέρες.
Η αύξηση των κρουσμάτων είναι ιδιαίτερα ανησυχητική σε σχέση με δύο παραμέτρους: Η μία αφορά τη σύγκριση με την αντίστοιχη Τρίτη της προηγούμενης εβδομάδας, όταν είχαν καταγραφεί 566 κρούσματα. Η δεύτερη έχει να κάνει με τη μετάλλαξη του ιού, που πλέον καθημερινά λαμβάνει ολοένα και μεγαλύτερη έκταση. Χθες τα συνολικά επιβεβαιωμένα κρούσματα ανήλθαν σε 62, τα περισσότερα εκ των οποίων εντοπίστηκαν στην Αθήνα (24), στις πύλες εισόδου (26), στο Ηράκλειο (9) και τα υπόλοιπα στη Βόρεια Ελλάδα που δείχνει ότι η διασπορά βρίσκεται σε εξέλιξη.

Πιθανό νέο lockdown
Ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ Π. Αρκουμανέας, αναφερόμενος στη διασπορά της μετάλλαξης του κορωνοϊού, τόνισε ότι εάν διαπιστωθεί μεγάλη διάδοση προφανέστατα θα επηρεάσει κάποιες αποφάσεις. Δεν απέκλεισε δε το ενδεχόμενο τρίτου lockdown αν υπάρξουν ανησυχητικά σημάδια. Οι αρνητικές εξελίξεις έρχονται δύο μόλις 24ωρα πριν οι λοιμωξιολόγοι κληθούν να λάβουν τις τελικές τους αποφάσεις για το άνοιγμα και άλλων κλάδων της οικονομίας, καθώς η επαναλειτουργία γυμνασίων και λυκείων είναι ειλημμένη.
Ο Αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ Γιώργος Παναγιωτακόπουλος, έκρουσε με τη σειρά του «καμπανάκι» κινδύνου λέγοντας πως ελπίζει να μη γυρίσουμε σε αριθμούς τρόμου εξαιτίας του συνωστισμού, ενώ η Πρόεδρος των Νοσοκομειακών ιατρών Ματίνα Παγώνη, δήλωσε βέβαιη πώς δεν θα κάνουμε και φέτος Πάσχα!
Εν τω μεταξύ επί τάπητος έχει τεθεί το θέμα περιορισμού των SMS με τον καθηγητή Μανώλη Δερμιτζάκη να ζητά να καμφθούν οι αντιδράσεις της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.