Όχι από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων στο Ν/Σ του Υπουργείου Παιδείας

on .

GLYPTO PANEPISTHMIO

Επτά παρατηρήσεις, που στην ουσία πρόκειται για διαφωνίες, παραθέτει η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων αναφορικά με το σχέδιο νόμου «Εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, προστασία της ακαδημαϊκής ελευθερίας, αναβάθμιση του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος και άλλες διατάξεις», που έχει κατατεθεί από το Υπουργείο Παιδείας και βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση.
Όπως προκύπτει από την απόφαση της Συγκλήτου που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, το Ανώτατο Εκπαιδευτικό ίδρυμα της Ηπείρου τάσσεται κατά των βασικών διατάξεων του Νομοσχεδίου του Υπ. Παιδείας και ειδικότερα δεν συμφωνεί με το νέο τρόπο εισαγωγής, δεν αποδέχεται τον όρο «αιώνιοι» φοιτητές (!), ενώ αντιδρά και στη φύλαξη των Ιδρυμάτων.
• Όσον αφορά το νέο τρόπο εισαγωγής των αποφοίτων Λυκείου, με την θεσμοθέτηση μιας ελάχιστης βάσης, όπως αναφέρει η Σύγκλητος, δεν εγγυάται κατ’ ανάγκην την είσοδο υποψηφίων με περισσότερα ουσιαστικά προσόντα στα ΑΕΙ. Και προσθέτει, μεταξύ άλλων, ότι η απαξίωση της Γ’ Λυκείου και ο αποσπασματικός τρόπος με τον οποίο αξιολογούνται οι υποψήφιοι στις πανελλήνιες εξετάσεις ευνοούν, κυρίως, αυτούς που έχουν προετοιμαστεί κατάλληλα στην «τεχνική» του διαγωνισμού, όπως αυτή διδάσκεται στα φροντιστήρια, και όχι εκείνους που έχουν καλύτερα εμπεδωμένες γνώσεις…
• Ακόμη επισημαίνει ότι ο νέος τρόπος εισαγωγής στο Πανεπιστήμιο οδηγεί με μαθηματική βεβαιότητα στον αποκλεισμό του 20% περίπου των σημερινών υποψηφίων, οι οποίοι δεν έχουν άλλες ποιοτικές και γνωστικά αξιόλογες επιλογές, πέραν των απορυθμισμένων και υποχρηματοδοτημένων δημοσίων ΙΕΚ, των ιδιωτικών ΙΕΚ, των ποικιλώνυμων «κολλεγίων» και Πανεπιστημίων του εξωτερικού με μικρό ακαδημαϊκό αποτύπωμα.
• Σύμφωνα με την Σύγκλητο του Πανεπ. Ιωαννίνων η βελτίωση της εκπαιδευτικής και της ερευνητικής διαδικασίας στα ΑΕΙ έχει άλλες προϋποθέσεις, κυριότερες των οποίων είναι η επαρκής χρηματοδότηση, το σταθερό θεσμικό πλαίσιο και η ύπαρξη μακροπρόθεσμου σχεδιασμού.
• Αναφορικά με τη μείωση των εισακτέων σημειώνει ότι αυτό θα οδηγήσει μετά βεβαιότητος στη μείωση του αριθμού των αποφοίτων ΑΕΙ, μετριάζοντας, έτσι, ένα από τα τρία συγκριτικά πλεονεκτήματα που διαθέτει η χώρα στις διεθνείς αξιολογήσεις, μαζί με τη μείωση της μαθητικής διαρροής και τις καλές επιδόσεις μας στην έρευνα….
• Στην ανακοίνωση τονίζεται ακόμη ότι το Πανεπ. Ιωαννίνων δεν αποδέχεται τον όρο «αιώνιοι» ή «λιμνάζοντες» φοιτητές. Αντίθετα, θεωρεί ότι η συγκεκριμένη κατηγορία περιγράφει (εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων) φοιτητές επί πτυχίω, που για μια ποικιλία λόγων έχουν διακόψει τις σπουδές τους…
• Η Σύγκλητος διαφωνεί και με την ίδρυση ειδικού αστυνομικού σώματος, με εκτελεστικές και προανακριτικές αρμοδιότητες, όπως και έδρα, εντός των ΑΕΙ. Αν και αποδέχεται ότι υπάρχουν φαινόμενα παραβατικότητας και βίας σε ορισμένα Ιδρύματα, εντούτοις η φύλαξή τους μπορεί, όπως αναφέρει, να επιτευχθεί, αξιοποιώντας τη συμβατική δημόσια δύναμη (ΕΛ.ΑΣ.), που εντέλλεται από τον νόμο να παρεμβαίνει σε τέτοιες περιπτώσεις.
• Στην τελευταία της παρατήρηση αναφέρει μεταξύ άλλων, ότι η θεσμοθέτηση ειδικών πειθαρχικών μέτρων, που δεν περιλαμβάνονται μέχρι τώρα στους εσωτερικούς κανονισμούς που έχουν εγκρίνει οι Σύγκλητοι, ευθέως παραβιάζει το Αυτοδιοίκητο. Και ζητά από το Υπουργείο να επιδιώξει συνεννόηση με τις διοικήσεις των Ιδρυμάτων…