Στην «πράσινη» ζώνη κρουσμάτων της Ε.Ε. παραμένει η Ήπειρος

on .

EMBOLIO

• Τα έξι χθεσινά κρούσματα στην Ήπειρο (ανά 2 σε Γιάννενα, Άρτα και Πρέβεζα) δεν επηρέασαν την γενική εικόνα της στον εβδομαδιαίο χάρτη του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), καθώς παραμένει στην πράσινη ζώνη μαζί με τα Ιόνια Νησιά, τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα. Στην «πράσινη ζώνη», στο δείκτη θετικότητας βρίσκεται και η Ελλάδα, η μοναδική χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Παρά ταύτα όμως η ανησυχία για υποτροπή της πανδημίας εξακολουθεί να είναι έντονη και σε πανελλαδικό και σε τοπικό επίπεδο. Χθες ανακοινώθηκαν 509 νέα κρούσματα, 25 θάνατοι, ενώ οι διασωληνωμένοι έπεσαν στους 293.
Όμως όπως είπε ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας στη χθεσινή επίσημη πως υπάρχουν στοιχεία που προβληματίζουν: Τα κρούσματα ανέρχονται σε 480 μέσο όρο την ημέρα, που δείχνουν μια μικρή αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ η μέση ηλικία παραμένει στα 46 χρόνια. «Δεν θα κουραστούμε να μιλάμε για τα μέτρα ατομικής προστασίας» είπε και απηύθυνε παράκληση και προτροπή για να τα τηρεί η κοινότητα στο σύνολό της.
Τα διαδοχικά κρούσματα των τελευταίων ημερών στην Ήπειρο και ειδικότερα στα Γιάννενα, είναι ένα θέμα προς συζήτηση. Από πληροφορίες που υπάρχουν τα περισσότερα από τα κρούσματα των τελευταίων ημερών οφείλονται κατά βάση, είτε σε οικογενειακό, είτε σε συγγενικό περιβάλλον και έχουν ανιχνευτεί από τα rapid test των κινητών μονάδων του ΕΟΔΥ. Επίσης γίνεται λόγος και για ομογενείς από την Αλβανία, οι οποίοι εισήχθησαν για νοσηλεία σε νοσοκομείο των Ιωαννίνων.
Καλή εικόνα
Τα περιστατικά αυτά, αν και λίγα, δεν παύει να προειδοποιούν πόσο εύθραυστη είναι η κατάσταση της πανδημίας και πόσο εύκολα μπορεί να αλλάξει από τη μία ημέρα στην άλλη. Το θετικό είναι ότι το άνοιγμα των σχολείων δεν έχει συμβάλλει σε αύξηση κρουσμάτων στην Ήπειρο και εκτός λειτουργίας παραμένουν μόνο δύο τμήματα του Ελισαβέτειου Δημοτικού Σχολείου Ιωαννίνων (μέχρι την 29η Ιανουαρίου) και ένα τμήμα του Δημοτικού Σχολείου Πεδινής (μέχρι 27 Ιανουαρίου).
Την ερχόμενη εβδομάδα θα αρχίσει να αποτυπώνεται η επιδημιολογική επιβάρυνση που τυχόν θα υπάρξει από το άνοιγμα της αγοράς, ενώ προβληματισμός υπάρχει από την επανάληψη των διαδηλώσεων, οι οποίες τον περασμένο Οκτώβριο, είχαν κατονομαστεί, ως μια από τις δραστηριότητες που είχαν επιβαρύνει επιδημιολογικά την πόλη των Ιωαννίνων.

Οι εμβολιασμοί
Εν τω μεταξύ συνεχίζεται απρόσκοπτα το πρόγραμμα εμβολιασμού. Χθες ολοκληρώθηκε από τις Κινητές Μονάδες Ιωαννίνων του ΕΟΔΥ, ο εμβολιασμός όλων των ηλικιωμένων που φιλοξενούνται στα Γηροκομεία της Ηπείρου. Σύμφωνα με πληροφορίες σήμερα πρόκειται να αρχίσει ο εμβολιασμός και των ηλικιωμένων στο Ίδρυμα «Νεομάρτυς Ιωαννίνων», στο οποίο πρόσφατα καταγράφηκαν αρκετά θετικά κρούσματα κορωνοϊού, χωρίς ευτυχώς περαιτέρω διάδοσή του.
«Η ευαισθησία της Κυβέρνησης και οι συντονισμένες ενέργειες της αρμόδιας Υφυπουργού κ. Δόμνας Μιχαηλίδου και της Διοίκησης του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Ηπείρου, οδήγησαν να προταχθεί ο εμβολιασμός των πολύ ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων που διαβιούν στα Κέντρα μας, καθώς και των εργαζομένων σε αυτά. Είναι αυτονόητο ότι ο εγκλεισμός τους όλο το διάστημα της πανδημίας, ήταν κάτι παραπάνω από επαχθής και η εξέλιξη δημιουργεί αισιοδοξία και μεγάλη ικανοποίηση σε εργαζόμενους και ωφελούμενους», αναφέρει σε δήλωσή της η Πρόεδρος του Δ.Σ. Μαρία Τσολάκη.

Ξεκινούν και οι 80άρηδες
Την έναρξη της διαδικασίας των εμβολιασμών για την ηλικιακή ομάδα 80-84 ετών ανακοίνωσε χθες ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μ. Θεμιστοκλέους., με την πλατφόρμα των ραντεβού να ανοίγει σήμερα μετά τις 6 το απόγευμα.
Ο Γ.Γ. έκανε επίσης γνωστό ότι μέχρι σήμερα έχουν κλειστεί 400.000 ραντεβού για την 1η και 2η δόση εμβολίου και ότι το ποσοστό κάλυψης του πληθυσμού έφτασε το 1.13% καθώς έχουν εμβολιαστεί 123.077 άτομα.