Έγκαιρη προετοιμασία για κάθε καιρικό... ενδεχόμενο!

on .

XIONI DROMOS XORIO

Στα ορεινά του Νομού Ιωαννίνων χιόνισε προχθές βράδυ, με οικισμούς όπως το Μέτσοβο και η Μηλιά να ντύνονται στα λευκά.

Ωστόσο, από χθες αργά τη νύχτα νέο κύμα επρόκειτο να «περάσει» από την περιοχή μας με τους μετεωρολόγους να κάνουν προβλέψεις για χιονοπτώσεις σήμερα πιθανώς και μέσα στο Λεκανοπέδιο. Για την αντιμετώπιση κάθε ενδεχομένου ο Δήμος έκανε την προεοιμασία του μοιράζοντας αλάτι σε Κοινότητας και πολιτιστικούς συλλόγους, καθώς, πέρα από το χιόνι, οι επόμενες ημέρες θα συνοδευτούν από πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και παγετό, ο οποίος αναμένεται πως θα είναι ολικός στην περιοχή μας αύριο και τη Δευτέρα! Αύριο, εξάλλου αναμένονται και δυνατοί Βορειοδυτικοί άνεμοι στο Λεκανοπέδιο.
Αλάτι από τον Δήμο
Σε επιφυλακή έχει θέσει ο Δήμος Ιωαννιτών όλο τον μηχανισμό του προκειμένου να αντιμετωπίσει πιθανή χιονόπτωση στο λεκανοπέδιο. Σε σύσκεψη όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών καθορίστηκε ο τρόπος με τον οποίο θα κινηθούν μηχανήματα τόσο του Δήμου όσο και ιδιωτών στην περίπτωση που χρειαστεί αποχιονισμός ή ρίψη αλατιού.
Ο Δήμος έχει διαθέσει αλάτι στους Προέδρους όλων των Κοινοτήτων προκειμένου να μπορούν να παρέμβουν άμεσα. Παράλληλα, διανεμήθηκε αλάτι στους Πολιτιστικούς Συλλόγους, από τους οποίους μπορούν να προμηθεύονται οι πολίτες. Οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι στους οποίους βρίσκονται σακούλες με αλάτι είναι: Λακκωμάτων, Λούτσας, Κιάφας, Αμπελοκήπων - Καλλιθέας, Ζευγαριών, Ανθούπολης, Πλατάνου, Σεισμοπλήκτων, Τσιφλικόπουλου, Δροσιάς- Πεντέλης, Καρδαμιτσίων και Κάστρου. Αλάτι επίσης διατίθεται στους πολίτες από το κεντρικό εργοτάξιο του Δήμου όπως και από το εργοτάξιο στον Κατσικά. Αλάτι επίσης μπορούν να προμηθεύονται στο παλιό δημαρχείο της Πεδινής και στην εκκλησία της Αγίας Σοφίας στην Ανατολή.
Ο Δήμος με ανακοίνωσή του απευθύνει έκκληση στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις μετακινήσεις τους από σήμερα το πρωί καθώς αναμένεται πτώση της θερμοκρασίας και έντονος παγετός.
Σε έκτακτη ανάγκη...
Στο μεταξύ, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχει κηρύξει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας περιοχές της Ηπείρου που δέχθηκαν πλήγμα τις προηγούμενες ημέρες από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, ανταποκρινόμενη και σε σχετικά αιτήματα της Περιφέρειας.
Μέχρι στιγμής έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης οι Δήμοι Βορείων Τζουμέρκων, Κόνιτσας, Γεωργίου Καραϊσκάκη, Κεντρικών Τζουμέρκων, η Κοινότητα Μεγάλης Γότιστας του Δήμου Μετσόβου, οι Κοινότητες Αγίας Κυριακής και Κουκουλιών του Δήμου Σουλίου και οι Κοινότητας Βρυσέλλας, Κυπαρίσσου, Γολάς, Παλαιοχωρίου, Κοκκινιάς, Αετού, Παλαιοκκλησίου, Πηγαδουλίων, Ρίζου, Γιρομερίου, Πλαισίου, Σίδερης και Ραγίου του Δήμου Φιλιατών.
Μάχη στην Κόνιτσα...
Τέλος, μάχη υπό αντίξοες συνθήκες έδωσαν τις προηγούμενες ημέρες τα συνεργεία της Υπηρεσίας Ύδρευσης του Δήμου Κόνιτσας για την αποκατάσταση των σοβαρών βλαβών που σημειώθηκαν σε αγωγούς του δικτύου ύδρευσης του οικισμού Θεοτόκος και της Κοινότητας Αγίας Βαρβάρας, οι οποίοι παρασύρθηκαν από τον μεγάλο όγκο των νερών, επειδή βρίσκονται εντός της ροής ποταμών.