Χιόνια, καταιγίδες και παγετός στην Ήπειρο!

on .

XIONI PAGETOS ALATIERA

• Μετά τις καταρρακτώδεις βροχές που προκάλεσαν προβλήματα σε αρκετές περιοχές ανά την Ήπειρο κι ενώ ο υδράργυρος τα δύο τελευταία εικοσιτετράωρα κατρακυλάει όλο και πιο χαμηλά, η περιοχή μας θα δεχθεί, όπως και όλη σχεδόν η χώρα, διαδοχικά κύματα κακοκαιρίας, με βάση έκτακτο δελτίο που εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις, κύρια χαρακτηριστικά της κακοκαιρίας θα είναι οι κατά τόπους πυκνές χιονοπτώσεις, οι οποίες θα καλύψουν τα ορεινά και ημιορεινά της Ηπείρου και οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες στις παραθαλάσσιες περιοχές, ενώ παγετός, ισχυρός κατά τόπους θα επικρατήσει τις επόμενες ημέρες και τουλάχιστον μέχρι την αρχή της νέας εβδομάδας.
Η έκτακτη ενημέρωση από την ΕΜΥ ώθησε την Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ηπείρου να εκδώσει χθες ανακοίνωση, ενώ με έγγραφό της προς τους Δήμους, τις συναρμόδιες υπηρεσίες και αρχές εφιστά επαγρύπνηση.

Χιόνια, καταιγίδες...
Κύμα με έντονα καιρικά φαινόμενα «χτυπάει» ήδη από χθες το βράδυ την Ήπειρο. Κύρια χαρακτηριστικά του είναι οι χιονοπτώσεις, πυκνές κατά τόπους, σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές. Χιόνια αναμένονται επίσης στα ορεινά και πρόσκαιρα και σε πεδινές περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης, στη Θεσσαλία και στην υπόλοιπη κεντρική χώρα. Επίσης, στα λευκά θα ντυθούν ανατολική Στερεά – Εύβοια και η βορειοανατολική Πελοπόννησος. Όσον αφορά στις παραθαλάσσιες περιοχές της Ηπείρου και της δυτικής Στερεάς καθώς και στα νησιά του Ιονίου προβλέπονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες.

Το Σαββατοκύριακο
Η κακοκαιρία θα έχει συνέχεια, σύμφωνα πάντα με την ΕΜΥ και το ερχόμενο Σαββατοκύριακο. Πιο συγκεκριμένα, νέες χιονοπτώσεις αναμένονται από αργά απόψε το βράδυ σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές της Ηπείρου, οι οποίες στην κεντρική Στερεά και την Πελοπόννησο αύριο το πρωί θα είναι κατά διαστήματα πυκνές. Από αύριο το μεσημέρι θα χιονίσει στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου και σε πεδινές περιοχές. Επίσης, χιονοπτώσεις θα σημειωθούν και σε πεδινές περιοχές της δυτικής – κεντρικής Μακεδονίας, καθώς και στη Θεσσαλία και τις βορειότερες περιοχές της ανατολικής Στερεάς και της Εύβοιας όπου κατά διαστήματα πιθανώς να είναι πιο πυκνές. Την Κυριακή στα δυτικά οι χιονοπτώσεις αναμένεται να σταματήσουν πρόσκαιρα, ενώ θα συνεχιστούν στα ανατολικά. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις κατά διαστήματα με ένταση που θα φτάνει τα 4 με 5 Μποφόρ στην περιοχή μας.

Τσουχτερό κρύο
Νέα επιδείνωση του καιρού θα προκαλέσει το διήμερο Δευτέρας και Τρίτης μία νέα ατμοσφαιρική διαταραχή που θα έρθει από τα νοτιοδυτικά, η οποία πάντως δεν φαίνεται να επηρεάζει σημαντικά την περιοχή μας. Στο μεταξύ, παγετός θα επικρατήσει όλες τις ημέρες μέχρι την Τρίτη κατά τις βραδινές και τις πρωινές ώρες κυρίως στα ηπειρωτικά, ο οποίος σε βόρειες περιοχές θα είναι κατά τόπους ισχυρός. Στο Λεκανοπέδιο Ιωαννίνων η πιο κρύα ημέρα αναμένεται να είναι η Δευτέρα με τα θερμόμετρα να δείχνουν μέχρι και επτά βαθμούς Κελσίου υπό το μηδέν!
ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ