Τώρα και ανακύκλωση «μπαζών» στις Π.Ε. Πρέβεζας και Θεσπρωτίας

on .

ANAKYKLOSH MPAZA HGOYMENITSA

• Στις Περιφερειακές Ενότητες Πρέβεζας και Θεσπρωτίας επέκτεινε πρόσφατα τη δραστηριότητά της η ΑΝΑΚΕΜ Α.Ε., ένα από τα πρώτα εγκεκριμένα Συλλογικά Συστήματα Εναλλακτικής Διαχείρισης Αποβλήτων Εκσκαφών, Κατασκευών και Κατεδαφίσεων στην Ελλάδα, αφού έλαβε σχετική έγκριση από τις αρμόδιες Αρχές.
Πιο συγκεκριμένα, η εταιρία ενέταξε στο πανελλαδικό δίκτυό της τη Μονάδα Επεξεργασίας και Αξιοποίησης ΑΕΚΚ «Λατομεία Πρεβέζης ΑΕΒΕ» που βρίσκεται στην περιοχή Μπούφος του Δήμου Θεσπρωτικού και τη Μονάδα «Λατομεία Θεσπρωτίας ΙΚΕ» που βρίσκεται στην περιοχή Δάφνη, της Τ.Κ. Αμπελιάς του Δήμου Σουλίου.
«Η εξέλιξη αυτή θα προωθήσει ουσιαστικά την εμπέδωση της κουλτούρας της ανακύκλωσης ΑΕΚΚ στην Πρέβεζα και τη Θεσρπωτία, δίνοντας νέα ώθηση και συμβάλλοντας καθοριστικά στην ορθή και απόλυτα διαφανή εφαρμογή των διαδικασιών ανακύκλωσης ΑΕΚΚ στην ευρύτερη περιοχή», τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση.
Με αργούς ρυθμούς
Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι στη χώρα μας η ανακύκλωση αποβλήτων από εκσκαφές, κατασκευές και κατεδαφίσεις, τα γνωστά «μπάζα», προχωρά με πολύ βραδείς ρυθμούς. Η συνήθης πρακτική είναι η εναπόθεση των οικοδομικών μπάζων σε παράνομες υπαίθριες χωματερές ανά την ελληνική επικράτεια, καθώς εσφαλμένα, έχει κυριαρχήσει η αντίληψη ότι αποτελεί την πιο οικονομική και εύκολη λύση για τη διαχείριση αυτών των υλικών. Ωστόσο, στην πραγματικότητα συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Εξαιτίας τους προκαλούνται περιβαλλοντικές καταστροφές από έντονα πλημμυρικά φαινόμενα και πυρκαγιές