Συναγερμός από συρροή (22) κρουσμάτων στη Δομή Μεταναστών Φιλιππιάδας

on .

PETROPOYLAKH STRATOPEDO PROSFYGES

• «Μία κρύο, μία ζέστη» επιφυλάσσει τις τελευταίες ημέρες ο κορωνοϊός στην Ήπειρο, καθώς εκεί που τα κρούσματα είχαν περιοριστεί το τελευταίο διήμερο προέκυψε συρροή στο Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων και Μεταναστών στη Φιλιππιάδα, στο οποίο μέχρι χθες βράδυ είχαν επιβεβαιωθεί 22 κρούσματα σε φιλοξενούμενους, με τους ελέγχους- που γίνονται με την ευθύνη της Δομής- να πραγματοποιούνται σε ιδιαίτερα βραδείς ρυθμούς και δεν αποκλείεται ο αριθμός των μολύνσεων να αυξηθεί τις επόμενες ημέρες.
Η Δομή τέθηκε σε αυστηρή καραντίνα, ενώ ανησυχία έχει προκληθεί για τυχόν διασπορά και στους κατοίκους της κωμόπολης. Ο Δήμος Ζηρού με ανακοίνωσή του καθησυχάζει τους δημότες, τονίζοντας ότι στη Δομή εφαρμόζονται πλέον όλα τα προβλεπόμενα μέτρα και ταυτόχρονα ζητά τη διενέργεια προληπτικών τεστ στο γενικό πληθυσμό από τις Κινητές Μονάδες του ΕΟΔΥ.
Γενικά πάντως η χθεσινή δεν ήταν και τόσο καλή «ημέρα» για την Ήπειρο, καθώς μετά από αρκετές ημέρες στην ημερήσια λίστα κρουσμάτων του ΕΟΔΥ, περιλαμβάνονται τρεις περιφερειακές ενότητες, των Ιωαννίνων με 3 κρούσματα, της Πρέβεζας με 2 (χωρίς να έχει διευκρινιστεί αν πρόκειται για τους πρώτους της Δομής Φιλιππιάδας) και Άρτας 1.
Στα θετικά καταγράφεται το γεγονός ότι χθες έγινε δειγματοληπτικός έλεγχος από Κινητή Μονάδα του ΕΟΔΥ σε 76 σχολικές καθαρίστριες του Δήμου Ιωαννίνων, χωρίς να εντοπιστεί κανένα θετικό κρούσμα.

Οκτώ περιοχές στο «κόκκινο»
Και σε πανελλαδικό επίπεδο όμως δεν εκλείπει ο προβληματισμός. «Η επιδημιολογική εικόνα του κορωνοϊού στη χώρα είναι καλύτερη αν και η βελτίωση είναι αργή», επεσήμανε χθες ο υπ. Υγείας Β. Κικίλιας, ο οποίος ανέφερε 7 περιοχές που βρίσκονται στο κόκκινο, με ιδιαίτερο «καμπανάκι» για την Αττική. Οι επτά είναι οι Π.Ε. Δυτικής Αττικής, Βοιωτίας, Λέσβου, Καλύμνου, Ροδόπης, Αργολίδας, Χαλκιδικής, που επιβεβαιώνουν πόσο ευμετάβλητη είναι η εξέλιξη της πανδημίας.
Από τον ΕΟΔΥ ανακοινώθηκαν χθες 671 νέα κρούσματα, 25 θάνατοι και 340 διασωληνωμένοι, με τον αριθμό τους -μετά από αρκετές ημέρες που έβαινε μειούμενος- να ανεβαίνει έστω και κατά τρία άτομα σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη ημέρα.
Ένα δεύτερο στοιχείο ανησυχίας, προέρχεται από τη δήλωση του Υπουργού Υγείας, ότι «η μέση ηλικία των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στη χώρα είναι τα 46 έτη. Αυτό δείχνει και τον τρόπο με τον οποίο μεταδίδεται η νόσος και ότι εδώ και 15 μέρες έχουμε αύξηση των κρουσμάτων στις ηλικιακές ομάδες από 35 έως 54 έτη».
«Είναι στοιχεία τα οποία μας προβληματίζουν γι αυτό και μόνιμα επανερχόμαστε στα βασικά για τα οποία έχουμε μιλήσει από την αρχή» τόνισε ο κ. Κικίλιας και υπενθύμισε: μάσκες, αποστάσεις, αντισηπτικό, τήρηση των κανόνων ασφαλείας.

Επιταχύνονται οι εμβολιασμοί
Η ρευστή κατάσταση που επικρατεί στρέφει ολοένα και περισσότερο το ενδιαφέρον στην εξέλιξη του εμβολιασμού.
Όπως είπε στην τακτική ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας, η Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Λοιμωξιολογίας, μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων και της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Τσολιά, το εμβολιαστικό πρόγραμμα προχωρά ικανοποιητικά.
Όπως επανέλαβε, από τις 16 Ιανουαρίου ξεκινούν οι εμβολιασμοί, για τους άνω των 85 ετών. «Έχουν γίνει περίπου 65.000 εμβολιασμοί και η διαδικασία είναι άριστη» σημείωσε η κα Τσολιά, για να προσθέσει πως «είναι φυσιολογικό να είναι κάποιος διστακτικός για ένα νέο εμβόλιο. Ωστόσο είναι ένα τεράστιο επίτευγμα της παγκόσμιας κοινότητας».
Όσο για τις αλλεργικές παρενέργειες, είπε πως έχουν παρουσιαστεί 21 αλλεργικές αντιδράσεις, οι οποίες αντιμετωπίστηκαν άμεσα. Ορισμένες, δε, εκτιμάται ότι εκδηλώθηκαν εξαιτίας του άγχους για το εμβόλιο ή τη βελόνα. Μια ουσία που προκαλεί αναφυλαξία υπάρχει σε πολλά καλλυντικά, διευκρίνισε αλλά σημείωσε ότι οι περιπτώσεις αλλεργικής αντίδρασης είναι περίπου μία ανά ένα εκατ. δόσεις.
«Συχνά δεχόμαστε ερωτήματα για το αν πρέπει να εμβολιαστούν άτομα που έχουν προσβληθεί. Η έρευνα έδειξε ότι το εμβόλιο δεν προκαλεί πρόβλημα, άρα μπορούν να εμβολιαστούν. Έχει αποδειχθεί ότι όσοι έχουν νοσήσει, η ανοσία διαρκεί τουλάχιστον τρεις μήνες. Γι' αυτό συστήνεται αυτά τα άτομα, να αναβάλουν τον εμβολιασμό τους για τρεις μήνες.
Όσον αφορά στις έγκυες, στις έρευνες για το εμβόλιο δεν συμμετείχαν έγκυες, αλλά μετά έγινε γνωστό ότι ήταν έγκυες και δεν υπέστησαν καμία επιπλοκή. Η τεχνολογία mRΝΑ δεν έχει επίδραση στο έμβρυο, διότι δεν εισχωρεί».

Διευκολύνσεις ΟΚΠΑΠΑ
Τη συνδρομή τους για τον εμβολιασμό των ηλικιωμένων ανακοίνωσαν χθες ο Δήμος Ιωαννιτών και ο ΟΚΠΑΠΑ.
Συγκεκριμένα ο ΟΚΠΑΠΑ με την υπηρεσία των ΚΑΠΗ έχει ξεκινήσει ήδη την επικοινωνία με ηλικιωμένους ώστε να τους ενημερώσει για την διαδικασία του εμβολιασμού και να βοηθήσει, όσους χρειάζονται, στη συμπλήρωση και την υποβολή των απαιτούμενων στοιχείων.
Ο Δήμος Ιωαννιτών, όπως είχε δεσμευτεί, θα διευκολύνει την μετακίνηση ηλικιωμένων στα εμβολιαστικά κέντρα.
Όσοι δεν διαθέτουν τρόπο μετάβασης μπορούν έγκαιρα να απευθύνονται στη γραμμή επικοινωνίας ώστε να προγραμματίζεται η μεταφορά τους με οχήματα που θα διαθέσουν ο Δήμος και ο ΟΚΠΑΠΑ.
Ο τηλεφωνικός αριθμός επικοινωνίας είναι 26510-54269.

Διαμαρτυρία Οδοντιάτρων
Η μετάθεση της ημερομηνίας έναρξης του εμβολιασμού των Οδοντιάτρων, που είχε καθοριστεί για την προηγούμενη Δευτέρα, προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Οδοντιατρικού Συλλόγου Ιωαννίνων, ο οποίος με επιστολή του προς την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών και το Υπουργείο Υγείας, αναφέρει ότι «ο εμβολιαστικός προγραμματισμός παρέκαμψε τους οδοντιάτρους, ενέταξε πρωτίστως ιδιώτες ιατρούς ανεξαρτήτως ειδικότητας, ενώ ο κλάδος μας θα περιμένει την ένταξη του σε νέα λίστα».

Και ο ΣΥΡΙΖΑ το... βιολί του
Ούτε το πρόγραμμα των εμβολιασμών αφήνει εκτός μικροπολιτικής ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος με μακροσκελή ανακοίνωσή του, ζητά «ο εμβολιασμός να γίνει με όρους διαφάνειας και ισοτιμίας». Κι ενώ έχουν εμβολιαστεί μέχρι σήμερα 65.000 άτομα, ο ΣΥΡΙΖΑ, επαναφέρει την κριτική για τον εμβολιασμό των περίπου 60-65 κυβερνητικών στελεχών πρώτης γραμμής.
Χωρίς να παραθέτει κανένα παράδειγμα ή στοιχείο, υποστηρίζει ότι και στην πόλη των Ιωαννίνων, η ΝΔ. προκρίνει «δικούς της», καταστρατηγώντας κάθε πρωτόκολλο και κανόνα ακόμη όταν πρόκειται για εμβολιασμούς υγειονομικού προσωπικού του ιδιωτικού τομέα».