Πιο πίσω πάει το άνοιγμα Γυμνασίων και Λυκείων!

on .

SXOLEIO LOYKETO

• Παρά τις προσδοκίες, μειώνονται οι πιθανότητες για άνοιγμα των σχολείων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης την ερχόμενη Δευτέρα, με την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως να εκφράζει χθες τον προβληματισμό της για το αν μπορεί να ανοίξει μόνο η Γ΄ Λυκείου.
Όσον αφορά στα Πανεπιστήμια, οι εξετάσεις του χειμερινού εξαμήνου θα γίνουν εξ’ αποστάσεως. Στο μεταξύ, παρουσιάστηκε

χθες το νομοσχέδιο για τις αλλαγές στο σύστημα εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και την πανεπιστημιακή αστυνομία, που προβλέπει την πρόσληψη 1.000 εδικών φρουρών.

Δεν ανοίγουν...
Δεν έχει προγραμματιστεί, μέχρι στιγμής, κάποια συζήτηση με την επιτροπή των λοιμωξιολόγων σχετικά με το ενδεχόμενο άνοιγμα των Γυμνασίων και των Λυκείων ανέφερε χθες η Νίκη Κεραμέως, μειώνοντας έτσι τις πιθανότητες για επιστροφή των μεγαλύτερων μαθητών στα θρανία από την ερχόμενη Δευτέρα.
Η Υπουργός μεταξύ άλλων έδειξε την ικανοποίησή της για την πλήρη εφαρμογή των μέτρων στη σχολική κοινότητα, ενώ σχετικά με τα τεστ που έχουν γίνει μέχρι στιγμής σε εκπαιδευτικούς τόνισε ότι τα μηνύματα είναι θετικά, καθώς «δεν υπάρχει σχεδόν κανένα κρούσμα».
Όσον αφορά στο άνοιγμα μόνο της Γ΄ Λυκείου, η κ. Κεραμέως εξέφρασε τον προβληματισμό της, καθώς διευκρίνισε ότι υπάρχουν πρακτικές δυσκολίες στο να λειτουργήσει μόνη της η τάξη, αφού, όπως είπε, οι εκπαιδευτικοί διδάσκουν παράλληλα στην Α’ και στη Β’ Λυκείου. Πάντως, η Υπουργός διαβεβαίωσε ότι «έτοιμοι είμαστε αλλά χρειάζονται κάποιες ημέρες για να αναλάβουν υπηρεσία οι εκπαιδευτικοί. Επιχειρησιακά είναι όλα έτοιμα για να ξεκινήσουν Γυμνάσια και Λύκεια, όταν μας το υποδείξει η επιτροπή».

Ο λόγος στην Επιτροπή
Όπως επανέλαβε, η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας αναμένει τις εισηγήσεις από την Επιτροπή των ειδικών, η οποία θα συνεδριάσει έτσι κι αλλιώς αύριο Παρασκευή. Η Επιτροπή θα σταθμίσει όλα τα επιδημιολογικά δεδομένα, καθώς μέχρι αύριο αναμένεται να έχει διαφανεί σε μεγάλο βαθμό το «αποτύπωμα» της εορταστικής περιόδου στα ημερήσια κρούσματα. Αν και οι ειδικοί κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους μέχρι την αυριανή συνεδρίαση, όπως επισημαίνει το «In.gr», εάν δεν αλλάξουν δραματικά τα επιδημιολογικά δεδομένα είναι πιθανό να εισηγηθούν να χτυπήσει και πάλι το κουδούνι για τα σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στις 18 ή 25 Ιανουαρίου.

Εξετάσεις εξ' αποστάσεως
Στο «μέτωπο» των ΑΕΙ, τώρα, εξ αποστάσεως θα πραγματοποιηθούν οι εξετάσεις του χειμερινού εξαμήνου, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας, οι οποίες θ’ αρχίσουν μετά την 27η Ιανουαρίου, εκτός εάν τα τμήματα κρίνουν ότι μπορούν να αρχίσουν νωρίτερα, με τη σύμφωνη γνώμη της συγκλήτου του κάθε Ιδρύματος.
Το υπουργείο γνωστοποίησε ότι πρόθεσή του για την διεξαγωγή του εαρινού εξαμήνου, δια ζώσης ή εξ αποστάσεως, είναι να υπάρξει ενιαία λύση για όλη τη χρονική περίοδο ώστε να αποφεύγονται μαζικές μετακινήσεις και να επιτευχθεί η μικρότερη δυνατή αναστάτωση των φοιτητών και των οικογενειών τους, αλλά και του εκπαιδευτικού και διοικητικού προσωπικού των Πανεπιστημίων.

Ενισχύεται η ασφάλεια
Παραμένοντας στα Πανεπιστήμια, παρουσιάστηκε χθες από τους Υπουργούς Παιδείας και Προστασίας του Πολίτη το νομοσχέδιο για την ενίσχυση της ασφάλειας στους ακαδημαϊκούς χώρους, το οποίο επιφέρει τρεις βασικές αλλαγές. Αναλυτικότερα, το νομοσχέδιο προβλέπει την ελεγχόμενη είσοδο και έξοδο στον χώρο των ΑΕΙ. Όπου αυτό δεν είναι εφικτό, σε Πανεπιστήμια που π.χ. συνορεύουν με πάρκα, η ελεγχόμενη είσοδος θα γίνεται στους εσωτερικούς χώρους.
Επίσης, προβλέπει τη σύσταση ειδικής Ομάδας Προστασίας Πανεπιστημιακού Ιδρύματος (ΟΠΠΙ), για τη λειτουργία της οποίας προβλέπονται 1.000 οργανικές θέσεις, που θα κατανέμονται και θα ανακατανέμονται στα ΑΕΙ ανάλογα με τις ανάγκες τους. Πρόκειται για μία ομάδα με ειδική εκπαίδευση από την ΕΛΑΣ, που θα φέρει ειδική στολή, θα υπάγεται στην Αστυνομία και θα συνεργάζεται με τον πρύτανη και τον αντιπρύτανη του εκάστοτε ΑΕΙ. Η ομάδα θα έχει πλήρη αστυνομικά καθήκοντα, αλλά δεν θα φέρει πυροβόλα όπλα. Ως προς το πειθαρχικό δίκαιο, το νομοσχέδιο περιλαμβάνει διατάξεις για πειθαρχικά παραπτώματα και πειθαρχικές ποινές, ενώ προβλέπεται και η σύσταση Πειθαρχικού Συμβουλίου Φοιτητών. Τα παραπτώματα θα αφορούν από το αδιάβλητο των εξετάσεων, μέχρι και αξιόποινες πράξεις και προβλέπεται ένα πλαίσιο αντίστοιχων ποινών.