Θετικά τα «σημάδια» για το λιανεμπόριο!

on .

XAR TRIKOYPH XORIS KINHSH 2 1 20

• Αύριο, Παρασκευή στη συνεδρίαση της επιτροπής των λοιμωξιολόγων θα «κληρώσει» το άνοιγμα του λιανεμπορίου.

Όλα δείχνουν ότι την ερχόμενη Δευτέρα θα ανοίξουν τα καταστήματα, απομένει όμως να αποφασιστεί με ποια ακριβώς διαδικασία θα λειτουργήσουν. Πάντως, είναι σίγουρο ότι το «click away» θα επιστρέψει!
Οι αποφάσεις είναι ιδιαίτερα κρίσιμες και για τη Γιαννιώτικη αγορά που έχει πληγεί σοβαρά από το τρέχον «lockdown». Μάλιστα, ο Εμπορικός Σύλλογος Ιωαννίνων προανήγγειλε κινητοποίηση διαμαρτυρίας για αύριο!

Προς επαναλειτουργία...
Τα θετικά επιδημιολογικά δεδομένα των τελευταίων ημερών και η πρόθεση της Κυβέρνησης να επανέλθει η απαραίτητη ισορροπία στην οικονομική δραστηριότητα φαίνεται πως οδηγούν στην επαναλειτουργία της αγοράς. Το άνοιγμά της βρίσκει σύμφωνους αρκετούς επιστήμονες, ενώ δεν αποκλείεται να συνοδευτεί και από μέτρα για τον περιορισμό της κινητικότητας.
Το σχέδιο της κυβέρνησης για το άνοιγμα του λιανεμπορίου, περιλαμβάνει και την μέθοδο του «click away» και του «click inside», για τα καταστήματα ένδυσης, υπόδησης και χρυσοχοΐας, όπως αναφέρει η ιστοσελίδα «In.gr». Οι κλάδοι αυτοί, επιλέχθηκαν να λειτουργήσουν με παράδοση εντός του καταστήματος, λόγω της φύσης των προϊόντων –χρειάζονται δοκιμή– αλλά και του μεγάλου πλήγματος που έχουν δεχθεί.

Ψώνια με ραντεβού!
«Εμείς στο υπουργείο Ανάπτυξης έχουμε οριστικοποιήσει ότι αύριο η επιτροπή θα αποφασίσει, αφού λάβει υπόψιν όλα τα επιδημιολογικά δεδομένα και αυτά που έχουμε προτείνει εμείς ως πιθανή έναρξη της αγοράς», είπε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης. Όπως τόνισε, «πέραν του click away, συζητείται να λειτουργήσει η αγορά με ραντεβού εντός του καταστήματος. Πάντα όμως μιλάμε με ραντεβού. Και το click away είναι με ραντεβού και η είσοδος στο κατάστημα θα είναι με ραντεβού. Υπάρχει πρόβλεψη τι κινητικότητα θα δημιουργήσει το κάθε μέτρο που προστίθεται και οι ειδικοί θα αποφασίσουν ποιο μέτρο χωρά».
Στο ίδιο μήκος κύματος ο γενικός γραμματέας Εμπορίου, Παναγιώτης Σταμπουλίδης υπογράμμισε: «Το σχέδιο μας που θα διευκολύνει και τους ειδικούς, αλλά και την αγορά να πάρει ξανά μπροστά, είναι να ανοίξουν τα καταστήματα με παράδοση εκτός (click away), όπως ίσχυε πριν τις γιορτές και η ένδυση, η υπόδηση και η χρυσοχοΐα να λειτουργήσει με ραντεβού και αγορά μέσα από το κατάστημα, καθώς με το click away ο τζίρος σε αυτούς τους κλάδους ήταν μικρός».

Το «click inside»
Mε το «click inside» ο καταναλωτής θα κλείνει ραντεβού στο κατάστημα, όπου θα μπορεί να δοκιμάσει τα προϊόντα της επιλογής του, να επιλέξει νούμερο ή χρώμα, αλλά και να αλλάξει προϊόντα που έχει ήδη προμηθευτεί.
O αριθμός των πελατών εντός του καταστήματος θα καθορίζεται από τα τετραγωνικά μέτρα, ενώ δεν έχει διευκρινισθεί έως τώρα εάν θα υπάρχει συγκεκριμένος χρόνος και αν ναι, πόσος θα είναι αυτός, για την παραμονή των καταναλωτών στο κατάστημα. Στο τραπέζι των συζητήσεων έχει τεθεί και το ενδεχόμενο ο μέγιστος χρόνος παραμονής να καθορίζεται από τον έμπορο. Το μοντέλο «click inside», εισάγει ευκολίες και σε σχέση με τη διαδικασία των συναλλαγών, αφού ο καταναλωτής εφόσον μπαίνει στο κατάστημα θα μπορεί να πληρώνει με την παραδοσιακή μέθοδο στο ταμείο.

Παράσταση διαμαρτυρίας
«Τα απανωτά lockdown χωρίς μέτρα στήριξης δεν είναι φάρμακο διά πάσαν νόσο, παρά μόνο η ταφόπλακα των μικρών αυτοαπασχολούμενων, που φορτωνόμαστε με νέα βάρη στις ήδη καταχρεωμένες πλάτες μας», τονίζει, μεταξύ άλλων, σε μακροσκελή ανακοίνωσή του ο Εμπορικός Σύλλογος Ιωαννίνων και καλεί σε παράσταση διαμαρτυρίας αύριο, Παρασκευή, ώρα 10 π.μ., έξω από την Περιφέρεια Ηπείρου. Μια δεύτερη κινητοποίηση προγραμματίζει για την Τετάρτη, 27 Ιανουαρίου (10 π.μ.) στην Εφορία.
Ο Εμπορικός Σύλλογος Ιωαννίνων, μεταξύ άλλων, ζητάει να δοθεί σε όλους τους επαγγελματίες και τις πληττόμενες επιχειρήσεις επίδομα ειδικού σκοπού ύψους 1.000 ευρώ για κάθε μήνα εφαρμογής περιοριστικών μέτρων και να διαγραφεί τμήμα των χρεών προς την Εφορία και τις τράπεζες.
Επίσης, ο τρέχον κύκλος της «επιστρεπτέας προκαταβολής» να μετατραπεί σε μη επιστρεπτέος για όσους έχουν ετήσιο εισόδημα κάτω από 12.000 ευρώ, ενώ προτείνει επιστροφή στο αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ, από το οικονομικό έτος 2019, κατάργηση ΕΝΦΙΑ και τέλους επιτηδεύματος και μείωση των έμμεσων φόρων.