Η πανδημία αυξάνει άγχος και διατροφικές διαταραχές

on .

KATATHLIPSH LIMNH

• Αυξημένα επίπεδα συμπτωμάτων άγχους, κατάθλιψης και διατροφικών διαταραχών κατά τη διάρκεια των περιοριστικών μέτρων δημόσιας υγείας του Απριλίου 2020 παρατηρήθηκαν στο πλαίσιο της Μελέτης Υγείας Ηπείρου (ΜΥΗ), που διεξάγεται με στόχο το «χτίσιμο» της πρώτης επιδημιολογικής μελέτης μεγάλης κλίμακας στην Ήπειρο η οποία θα αποτελέσει πηγή σημαντικής βιο-ιατρικής έρευνας στο εγγύς και απώτερο μέλλον. Η έρευνα έχουν ήδη λάβει μέρος πάνω από 1.000 συμμετέχοντες.
Επίσης, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση,  παρατηρήθηκε αύξηση κατά μέσο όρο 800 γραμμαρίων του σωματικού βάρους των συμμετεχόντων, ενώ 27% των καπνιστών αύξησαν την κατανάλωση τσιγάρων. Στη δεύτερη μελέτη, στο 86% των συμμετεχόντων καταγράφηκαν υψηλά επίπεδα γνώσης  του τρόπου μετάδοσης του νέου κορωνοϊού και της σοβαρότητας της νόσου. Επίσης, διαπιστώθηκαν στο 93% των συμμετεχόντων υψηλά επίπεδα εμπιστοσύνης στις αρχές για τη δυνατότητά τους να περιορίσουν τις επιπτώσεις της πανδημίας τον Απρίλιο - Μάιο 2020. Ωστόσο, η εμπιστοσύνη αυτή ήταν μικρότερη στις νεαρότερες ηλικίες, έφθινε με το χρόνο και κατέληξε να είναι υψηλή στο 65% των συμμετεχόντων τον Αύγουστο του 2020. 
«Ευελπιστούμε στη συμμετοχή σας και την υποστήριξη της σπουδαίας αυτής προσπάθειας» αναφέρουν ο Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Κωνσταντίνος Τσιλίδης και ο Παθολόγος της «Ιατρικής Φροντίδας Ιωαννίνων»  Βασίλης Τζοβάρας.
*Οι ενδιαφερόμενοι να λάβουν μέρος στην έρευνα μπορούν να κλείσουν ραντεβού στην ιστοσελίδα: https://ehs.med.uoi.gr/booking/ ή τηλεφωνικά στο 2651200462.