Θετική πανελλαδική «πρωτιά» της Π.Ε. Ιωαννίνων στα κρούσματα κορωνοϊού

on .

EMBOLIO

• Στην καλύτερη θέση ανάμεσα στις 49 Περιφερειακές Ενότητες της χώρας στις οποίες καταγράφηκαν κρούσματα κορωνοϊού βρέθηκαν χθες τα Γιάννενα, καθώς με το ένα που ανακοινώθηκε από τον ΕΟΔΥ, η αναλογία ήταν 0,6 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους!
Το στοιχείο αυτό έρχεται να επιβεβαιώσει την πολύ καλή εικόνα που υπάρχει πλέον σε επίπεδο Π.Ε. Ιωαννίνων -που τον Οκτώβριο είχε βρεθεί στο «κόκκινο»- αλλά και σε επίπεδο Περιφέρειας, καθώς και χθες στις άλλες τρεις Περιφερειακές Ενότητες δεν καταγράφηκε θετικό κρούσμα.
Παράλληλα έχουν αποσυμπιεστεί για τα καλά τα δύο νοσοκομεία των Ιωαννίνων, ενώ από ότι φαίνεται η εορταστική περίοδος δεν επιβάρυνε ιδιαίτερα τον επιδημιολογικό χάρτη της Ηπείρου.
Επιφυλάξεις
Σε επίπεδο χώρας ο προβληματισμός όμως εξακολουθεί να είναι μεγάλος, καθώς ναι μεν υπάρχει μια μικρή βελτίωση σε σχέση με την αντίστοιχη ημέρα της προηγούμενης εβδομάδας, όμως οι λοιμωξιολόγοι είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί για τον κίνδυνο αναζωπύρωσης της πανδημίας, έχοντας μάλιστα μπροστά τους τη δύσκολη κατάσταση που υπάρχει στην Αττική, στην οποία χθες καταγράφηκαν 364 νέα κρούσματα. Χαρακτηριστικές περιπτώσεις αποτελούν άλλωστε Π.Ε. όπως της Κοζάνης που χθες κατέγραψε 53 νέα κρούσματα κι αυτό παρά το αυστηρό lockdown, αλλά και των Π.Ε. Βοιωτίας και Λέσβου που επίσης ξαφνικά βρέθηκαν στο ίδιο καθεστώς αυστηρών μέτρων.
Χθες από τον ΕΟΔΥ ανακοινώθηκαν συνολικά σε επίπεδο χώρας 866 κρούσματα (έναντι 928 την περασμένη Τρίτη). Οι θάνατοι ήταν 27 (από 40 την προηγούμενη Τρίτη) και οι διασωληνωμένοι μειώθηκαν από 405 σε 337.
Αναλυτικά η κατανομή τους είναι η εξής: 364 Αττική, 99 Θεσσαλονίκη, 53 Κοζάνη, 31 Λάρισα, 29 Βοιωτία, 23 Λέσβος, 21 Λακωνία, 20 Εύβοια, 16 Σέρρες, 15 Τρίκαλα, 13 Πιερία, 11 Καβάλα, Καρδίτσα, Ξάνθη, 10 Αχαΐα, Ημαθία, 9 Κορινθία, Φθιώτιδα, 8 Έβρος, Μαγνησία, 7 Δράμα, 6 Κάλυμνος, Ροδόπη, 5 Ηράκλειο, Κιλκίς, Φλώρινα, Χανιά, 4 Αιτωλοακαρνανία, Αργολίδα, Ευρυτανία, Λασίθι, Χαλκιδική, 3 Μεσσηνία, 2 Μύκονος, 1 Ιωάννινα, Ηλεία Αρκαδία, Θήρα, Καστοριά, Κέρκυρα, Νήσων, Πέλλα, Ρόδος. Υπό διερεύνηση 1.

60.000 ραντεβού για εμβολιασμό!
Εν τω μεταξύ μεγάλη είναι η ανταπόκριση των ηλικιωμένων άνω των 85 ετών για να εμβολιαστούν και είναι η πρώτη ομάδα -μετά τους υγειονομικούς- που θα αρχίσει να εμβολιάζεται από το Σάββατο. Ήδη έως περίπου τις 6 χθες το απόγευμα είχαν ορίσει το ραντεβού τους 60.000 άνθρωποι, ενώ ο αριθμός αναμενόταν να αυξηθεί μέχρι το βράδυ. Μεγάλο μέρος όσων έκλεισαν ήδη το ραντεβού τους, το έκαναν ενώ είναι εγγεγραμμένοι στην άυλη συνταγογράφηση και έλαβαν ήδη μήνυμα με τον προγραμματισμό του ραντεβού τους και απάντησαν θετικά στο 13034 ή μπήκαν (είτε οι ίδιοι, είτε συγγενικά τους πρόσωπα καθώς η συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα δεν είναι εξοικειωμένη με το διαδίκτυο) στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr που έθεσε χθες σε λειτουργία το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και παρουσίασε αναλυτικά ο υπουργός Κυριάκος Πιερρακάκης.
Ένα πρόβλημα, που προς το παρόν δεν έχει άμεση λύση είναι τι θα γίνει με τους ανθρώπους που για λόγους υγείας δεν μπορούν να μετακινηθούν προς εμβολιαστικό κέντρο. Το πρόβλημα είναι σοβαρό και δεν αποτελεί ρεαλιστική λύση ο κατ' οίκον εμβολιασμός, αφού το εμβόλιο της Pfizer απαιτεί συγκεκριμένες θερμοκρασίες συντήρησης. Είναι πιθανό, λοιπόν, αυτοί οι άνθρωποι να υποχρεωθούν να περιμένουν έως ότου έρθει και δεύτερο εμβόλιο που έχει λιγότερες προϋποθέσεις συντήρησης. Τότε, θα μπορεί να οργανωθεί εμβολιασμός κατ' οίκον.