Ανεκμετάλλευτη η περιουσία του κληροδοτήματος Χαραλάμπους!

on .

KLHRODOTHMA XARALAMPOYS AKADHMIAS 12
• Μία αξιοσημείωτη «προίκα», μεγάλο κομμάτι της οποίας παραμένει δυστυχώς ανεκμετάλλευτο, έχει στη διάθεσή του ο Δήμος Ιωαννιτών. Ο λόγος για τα διάφορα κληροδοτήματα, περιουσίες, κυρίως ακίνητα, που έχουν αφήσει με διαθήκες στον Δήμο εύποροι Γιαννιώτες.
Με την κατάλληλη αξιοποίηση όλων αυτών το όφελος για τα Γιάννενα και τους πολίτες μπορεί να είναι σημαντικό, όμως υπάρχει δρόμος μπροστά, αφού πολλά κληροδοτήματα παραμένουν ανενεργά και δεν αποδίδουν έσοδα ή αποδίδουν πολύ λιγότερα απ’ όσα θα έπρεπε.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του κληροδοτήματος Αγλαΐας Χαραλάμπους, τμήμα του οποίου είναι το ακίνητο στην οδό Ακαδημίας 14 που παραδόθηκε πρόσφατα ανακαινισμένο στο Πνευματικό Κέντρο Ιωαννίνων προκειμένου να στεγάσει ένα Διαπολιτισμικό Κέντρο Ένταξης Μεταναστών. Στο συγκεκριμένο κτίριο υπενθυμίζεται ότι στεγάζονταν για πολλά χρόνια το ιστορικό αρχείο του Δήμου. Πλέον το κληροδότημα θα εισπράττει μηνιαίο μίσθωμα 350 ευρώ από το Πνευματικό Κέντρο για τη χρήση του ακινήτου, όπως κάνει γνωστό με ανακοίνωσή του ο εντεταλμένος σύμβουλος κληροδοτημάτων του Δήμου Νίκος Σιορόκας.

Παρατημένα διαμερίσματα
Ωστόσο, δεν είναι μόνο αυτό. Στο ίδιο κληροδότημα ανήκουν και επτά διαμερίσματα γειτνιάζουσας πολυκατοικίας, στον αριθμό 12 της οδού Ακαδημίας, εκ των οποίων ως τα μέσα της περασμένης χρονιάς ήταν νοικιασμένα μόνο τα δύο, παρά τα όσα ορίζει η διαθήκη της Αγλαΐας Χαραλάμπους. Τα υπόλοιπα πέντε διαμερίσματα, σύμφωνα με τον κ. Σιορόκα παρέμεναν ανεκμετάλλευτα και ήταν εγκαταλειμμένα στην τύχη τους από το 2010, επί μία ολόκληρη δεκαετία δηλαδή, παρουσιάζοντας πολύ μεγάλες φθορές και βλάβες, κυρίως στα δίκτυά τους.
Ο Δήμος προχώρησε λοιπόν σε πλήρη αποκατάσταση των διαμερισμάτων, με αποτέλεσμα δύο από αυτά να έχουν ήδη μισθωθεί, ενώ για τα υπόλοιπα τρία είναι σε εξέλιξη η διαδικασία ενοικίασής τους, γεγονός που αναμένεται να αυξήσει σημαντικά τα έσοδα του συγκεκριμένου κληροδοτήματος.

Δεν έδωσαν επίδομα!
Η είσπραξη πολύ χαμηλών εισόδων σε σχέση με τις πραγματικές δυνατότητες του κληροδοτήματος Χαραλάμπους είχε ως αποτέλεσμα ο Δήμος που το διαχειρίζεται να μην μπορεί να ανταποκριθεί στους σκοπούς του κληροδοτήματος εκπληρώνοντας τη θέληση της δωρήτριας. Πιο συγκεκριμένα, τμήμα από τα έσοδα πρέπει να διανέμεται με μορφή ετήσιου επιδόματος ανατροφής τέκνου σε άπορες μητέρες, ανύπαντρες ή διαζευγμένες με βάση κοινωνικά κριτήρια.
Ωστόσο, όπως έκανε γνωστό ο κ. Σιορόκας, το επίδομα για τα έτη 2018 και 2019 δεν έχει ακόμα διανεμηθεί. Διαβεβαιώνει όμως πως «το αρμόδιο γραφείο της Δ/νσης Οικονομικών του Δήμου ολοκληρώνει αυτή τη χρονική περίοδο την αξιολόγηση των αιτημάτων των ενδιαφερομένων και άμεσα θα ολοκληρώσει τη διαδικασία διανομής του, ενώ στη συνέχεια θα ξεκινήσει η διαδικασία καταβολής του επιδόματος για το 2020».
Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι η Αγλαΐα Χαραλάμπους στη διαθήκη της προέβλεπε πως επίδομα θα δίνονταν από το κληροδότημά της σε άπορα και ορφανά κορίτσια, όμως έπειτα από προσφυγή της προηγούμενης δημοτικής αρχής, το Εφετείο Ιωαννίνων αποφάσισε να τροποποιηθεί ο συγκεκριμένος όρος και το επίδομα να δίνεται πλέον σε ευάλωτες μονογονεϊκές οικογένειες απ’ τις οποίες λείπει ο πατέρας.
ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ