Προς αποκατάσταση οι ζημιές στην ιστορική Μονή Νικάνορος Κόνιτσας

on .

nikanoros

• Οι ζημιές που έχουν προκληθεί στην ιστορική Μονή Νικάνορος Κόνιτσας, μετά την αποκόλληση βράχου, πάνω στον οποίο στηρίζεται, θα αποκατασταθούν. Δρομολογείται από την Περιφέρεια Ηπείρου η αντιστήριξη και προστασία πρανών, προϋπολογισμού 125.000 ευρώ με ΦΠΑ.
Η Μονή Νικάνορος είναι χτισμένη, κοντά στο ομώνυμο χωριό της Κόνιτσας, πάνω σ΄ έναν επιβλητικό και απόκρημνο και μυτερό βράχο. Η Μονή ιδρύθηκε το 1816, σε θέση όπου προϋπήρχαν ερείπια παλαιάς Μονής, ως ένδειξη τιμής στον Όσιο Νικάνορα, ιδρυτή της Μονής Ζάβορδας Γρεβενών, που έσωσε το 1815 τους κατοίκους από τη μεγάλη επιδημία πανούκλας, που μάστιζε όλη την περιοχή.
Ο ναός της Μονής, η οποία είναι ιστορικό διατηρητέο μνημείο, σώζεται σε καλή κατάσταση, ενώ εδώ και 46 χρόνια, το 1975, είχε κλαπεί το παλαιό τέμπλο, μαζί με όλες τις εικόνες του. Στα κειμήλια, που υπάρχουν, περιλαμβάνεται και η λειψανοθήκη του Οσίου Νικάνορος. Οι τοιχογραφίες της Μονής, όπως πληροφορεί επιγραφή στη μικρή είσοδο του καθολικού, αγιογραφήθηκαν το 1826.
Ο αρχιμανδρίτης π. Αρσένιος Μάιπας, ηγούμενος της Μονής Μολυβδοσκεπάστου, ευσεβής, δραστήριος και με πόθο και στόχο την ανασύσταση όλων των Μοναστηριών της Κόνιτσας, ανασυγκρότησε τη Μονή, με την ευλογία και τη στήριξη του Μητροπολίτη Ανδρέα.