Ομαλή επιστροφή στα θρανία για 22.000 Ηπειρωτόπουλα!

on .

MATHTES TAKSH MASKES 1

• Στις σχολικές αίθουσες επέστρεψαν ξανά χθες οι σχεδόν 22.000 μαθητές Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης όλης της Ηπείρου και οι 2.500 δάσκαλοι και νηπιαγωγοί της Περιφέρειας, ενώ άνοιξαν επίσης οι Παιδικοί και Βρεφονηπιακοί Σταθμοί των κατά τόπους Δήμων.
Το ξεκίνημα υπήρξε ομαλό, όπως ανέφερε στον «Π.Λ.» ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Κων/νος Καμπουράκης. Η επιστροφή των μικρών μαθητών στα σχολεία θα αποτελέσει ένα κρίσιμο τεστ που θα επιτρέψει στους ειδικούς και την Κυβέρνηση να βγάλουν χρήσιμα συμπεράσματα και να αποφασίσουν πώς θα κινηθούν στη συνέχεια. Τις επόμενες ημέρες αναμένονται εξάλλου οι αποφάσεις και για τη Γ’ Λυκείου. Στο μεταξύ, συνεχίζονται τα τεστ σε εκπαιδευτικούς στις τέσσερις Περιφερειακές Ενότητες της Ηπείρου.

Ομαλό το ξεκίνημα
«Όλα εξελίχθηκαν ομαλά στην επιστροφή των μαθητών Πρωτοβάθμιας στα σχολεία τους. Είχαμε κάνει την αναγκαία προετοιμασία και κανένα ιδιαίτερο πρόβλημα δεν προέκυψε, παρόλο που ο καιρός δεν μας βοήθησε», ανέφερε χθες ο Περιφ/κός Διευθυντής Εκπαίδευσης. Όπως πρόσθεσε, «τα παιδιά πήγαν κανονικά στα σχολεία τους και στις πολυπληθείς μονάδες εφαρμόστηκε διαφοροποιημένο ωράριο προσέλευσης και αποχώρησης για την αποφυγή του συνωστισμού».
Ειδικά για τις σχολικές μονάδες του Δήμου Ιωαννιτών, όπως ανέφερε χθες ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Γιάννης Αϊβατίδης, όλες ήταν έτοιμες έγκαιρα, είχαν παραδοθεί διπλάσιες ποσότητες αντισηπτικών, είχαν διανεμηθεί οι μάσκες στους μαθητές, ενώ στη θέση τους βρέθηκαν εγκαίρως και οι καθαρίστριες. «Τα υγειονομικά πρωτόκολλα τηρούνται στο ακέραιο και θα είμαστε δίπλα στους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς στηρίζοντας το έργο και την προσπάθειά τους», πρόσθεσε.
Πέρα από την κλιμακούμενη ώρα προσέλευσης και αναχώρηση μαθητών ανά ομάδες σε Δημοτικά και Νηπιαγωγεία, με την έναρξη των σχολείων εφαρμόζονται μία σειρά από μέτρα. Πιο συγκεκριμένα, για τη μετακίνηση των γονέων και κηδεμόνων που συνοδεύουν τα παιδιά τους αποστέλλεται SMS με κωδικό 4 στο 13033, ενώ οι μαθητές πρέπει να έχουν μαζί τους βεβαίωση μετακίνησης. Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική στους εσωτερικούς και τους εξωτερικούς χώρους, ενώ θα πρέπει τα σχολεία να είναι εξοπλισμένα με αντισηπτικά. Ειδικά μέτρα ισχύουν για τα κυλικεία, σχετικά με τη λειτουργία τους και τα προϊόντα που θα μπορούν να παρέχουν προς πώληση. Ακόμη, προβλέπεται ο καθαρισμός και αερισμός των σχολικών αιθουσών, ενώ σχολαστικοί καθαρισμοί θα γίνονται και σε αίθουσες και εξοπλισμό ειδικότερα για τα εργαστήρια πληροφορικής και για τα μουσικά όργανα.

Για τη Γ’ Λυκείου...
Πάντως, το μεγάλο ερώτημα αυτή τη στιγμή είναι τι θα γίνει με τους υποψηφίους των Πανελλαδικών, δηλαδή τους μαθητές της Γ΄Λυκείου. Όπως έχει δηλώσει η Υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, «πηγαίνουμε βήμα - βήμα, πάντα ακούγοντας τις εισηγήσεις των ειδικών. Οι ειδικοί έως τώρα μας έχουν δώσει πράσινο φως για νηπιαγωγεία, δημοτικά και βρεφονηπιακούς σταθμούς και εξετάζουν συνεχώς τα επιδημιολογικά στοιχεία. Το άνοιγμα της Γ’ Λυκείου αποτελεί προτεραιότητά μας και το θέτουμε μετ’ επιτάσεως. Μειώσαμε την ύλη για τα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα αφουγκραζόμενοι την αναστάτωση που επικρατεί».
Για τη Γ’ Λυκείου τα δεδομένα θα επανεξεταστούν την ερχόμενη Παρασκευή τόνισε χθες στον ΣΚΑΪ ο Αθανάσιος Τσακρής, καθηγητής και μέλος της επιτροπής των λοιμωξιολόγων. Όπως είπε, η όποια απόφαση θα ληφθεί με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα και το οποίο άνοιγμα θέλει προσεκτικά βήματα. Ο καθηγητής εκτίμησε ότι δεν θα φτάσουμε στο σημείο να ξανακλείσουν τα σχολεία.

Τεστ σε εκπαιδευτικούς
Σχεδόν 500 δάσκαλοι και νηπιαγωγοί που υπηρετούν σε μονάδες Πρωτοβάθμιας όλης της Ηπείρου προσήλθαν μέσα στο Σαββατοκύριακο και έκαναν rapid test για κορωνοϊό. Στα Γιάννενα τα τεστ γίνονται στο ειδικό κοντέινερ του Νοσοκομείο «Χατζηκώστα», το οποίο επισκέφθηκαν περίπου 230 εκπαιδευτικοί. Αριθμός μάλλον μικρός σε σχέση με τους 1.500 περίπου που υπηρετούν στον Νομό μας, με τον αναπλ. αιρετό του κεντρικού υπηρεσιακού συμβουλίου Πρωτοβάθμιας του υπ. Παιδείας Στέφανο Σίντο, μιλώντας χθες στο Δημοτικό Ραδιόφωνο, να αποδίδει το γεγονός στο ότι οι εκπαιδευτικοί δεν ενημερώθηκαν αρκετά έγκαιρα. Από τα τεστ προέκυψε ένα θετικό κρούσμα στα Γιάννενα. Μάλιστα, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Ν. Ιωαννίνων με επιστολή του ζήτησε κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ να επισκεφθούν και να κάνουν τεστ στα σχολεία.
Πάντως, οι έλεγχοι σε εκπαιδευτικούς συνεχίζονται και χθες έγιναν τεστ σε δασκάλους και νηπιαγωγούς της Π.Ε. Θεσπρωτίας. Εξάλλου, έχει ανοίξει ειδική πλατφόρμα εγγραφής των εκπαιδευτικών για να κάνουν τεστ covid, το edu.testing.gov.gr, βήμα σημαντικό, σύμφωνα με τον Κ. Καμπουράκη, καθώς δημιουργείται για πρώτη φορά μία βάση δεδομένων που θα έχουν στη διάθεσή τους οι ειδικοί.

Οι Παιδικοί Σταθμοί
Όσον αφορά στο προσωπικό των Παιδικών και Βρεφονηπιακών Σταθμών του Δήμου Ιωαννιτών, σε προληπτικό τεστ ανίχνευσης κορωνοϊού υποβλήθηκαν συνολικά 186 άτομα, απ’ τα οποία δεν προέκυψε κανένα θετικό κρούσμα. Οι εξετάσεις έγιναν στον χώρο των Δημοτικών Ιατρείων του ΟΚΠΑΠΑ.
Αντίστοιχοι υγειονομικοί έλεγχοι έγιναν επίσης στο προσωπικό των Παιδικών Σταθμών του Δήμου Ηγουμενίτσας, αλλά και στην Άρτα και την Πρέβεζα.