Έμφαση στην ενίσχυση του σχολικών υποδομών δίνει ο Δήμος Ιωαννιτών

on .

AIBATIDHS ELISAF 11 1 21

• Σε αναλυτικό απολογισμό της αντιδημαρχίας Παιδείας και Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Ιωαννιτών κατά την περασμένη χρονιά, προχώρησε χθες ο δήμαρχος Μ. Ελισάφ μαζί με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Ι. Αϊβατίδη, παρουσιάζοντας εκτενώς τις παρεμβάσεις που υαλοποιήθηκαν, αλλά και τις δράσεις που προγραμματίζονται για τη νέα χρονιά.
Αναφερόμενος ειδικά στα σχολεία, ο δήμαρχος υπογράμμισε ότι στις άμεσες προτεραιότητες είναι η λειτουργία των Νηπιαγωγείων στο παλιό «Χατζηκώστα». Και όπως είπε τον Σεπτέμβριο θα είναι έτοιμα για να υποδεχθούν μαθητές.
Επίσης οι κτιριακές υποδομές θα ενισχυθούν με το νέο νηπιαγωγείο στους στρατιωτικούς φούρνους, ενώ στον σχεδιασμό είναι η μεταφορά των Πειραματικών Σχολείων στο Πανεπιστήμιο και σε οικόπεδο που έχει ήδη παραχωρηθεί για τον σκοπό αυτό, όπως και η δημιουργία νέων σχολικών μονάδων στον Κατσικά και το Νεοχωρόπουλο με αξιοποίηση του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης».
Όσον αφορά το Τμήμα Δια Βίου Μάθησης, σύμφωνα με το δήμαρχο φιλοδοξεί να συνεχίσει το πολύπλευρο έργο του και μέσα στο 2021, υλοποιώντας συνεργασίες και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ο απολογισμός δράσεων και ο προγραμματισμός για το 2021 παρουσιάστηκε αναλυτικά από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Ιωάννη Αϊβατίδη.

Πρόνοια
Σχετικά με τον τομέα της πρόνοιας η Διεύθυνση Κοινωνικής Προστασίας εκτός την υλοποίηση των προγραμμάτων του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και του Ταμείου Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής, παρείχε υποστήριξη σε ευπαθείς ομάδες μέσω και άλλων δράσεων. Στις προτεραιότητες για το 2021 συγκαταλέγονται μεταξύ άλλων η ενίσχυση και ανάπτυξη επαγγελματικών δεξιοτήτων σε μέλη οικογενειών που βρίσκονται σε ακραία φτώχεια με στόχο την ένταξή τους στην αγορά εργασίας, η δημιουργία κοινωνικών φροντιστηρίων για παιδιά οικονομικά αδύναμων οικογενειών, η συμμετοχή του Δήμου Ιωαννιτών στην Πανευρωπαϊκή Ομοσπονδία Οργανώσεων που Εργάζονται με Αστέγους (FEANTSA), ο προγραμματισμός προγραμμάτων δημόσιας υγείας, ενώ συνεχίζεται η καταγραφή εθελοντικών οργανώσεων που δραστηριοποιούνται και η δημιουργία μητρώου.

Μεταναστευτικό
Στο προσφυγικό στις δράσεις του Δήμου περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η δημιουργία και λειτουργία του Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών και Προσφύγων που αποτέλεσε ένα σημαντικό βήμα στη διαδικασία της ενσωμάτωσής τους. Μάλιστα για πρώτη φορά η υπηρεσία υλοποιεί προγράμματα με απευθείας χρηματοδότηση από Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Για το 2021 προγραμματίζεται να γίνει αναλυτική καταγραφή των προσφύγων και μεταναστών που διαμένουν στο Δήμο Ιωαννιτών, ενώ πραγματοποιείται καταγραφή των κοινωνικών και υγειονομικών υπηρεσιών, των ΜΚΟ και των συλλόγων που δραστηριοποιούνται στα όρια του Δήμου με στόχο τη δημιουργία πολυγλωσσικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας.

Δράσεις για τους Ρομά
Οι κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου σχεδίασαν και υλοποίησαν παρεμβάσεις και στους οικισμούς Ρομά, όπως καταγραφή των εμβολιαστικών αναγκών, εκπαιδευτικών αναγκών, διανομή ειδών πρώτης ανάγκης κ.α.
Για τη φετινή χρονιά προγραμματίζονται δράσεις όπως εκμάθησης της ελληνικής γραφής σε ενήλικους Ρομά, παρεμβάσεις ενίσχυσης του γονεϊκού ρόλου και της συνεργασίας των γονιών τους με το σχολείο κ.α.

Τμήμα Πολιτισμού-Ισότητας
Αναφορικά με το Τμήμα Πολιτισμού και Ισότητας από το Δημοτικό Αρχείο γίνεται ταξινόμηση και καταγραφή του ιδιωτικού αρχείου Μακρή - Πυρσινέλλα. Παράλληλα συνεχίζεται η ψηφιοποίηση και τεκμηρίωση της φωτογραφικής συλλογής του Δημαρχείου Ιωαννίνων και του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου.
Ας σημειωθεί ότι προγραμματισμός δράσεων πέραν των συνήθων δραστηριοτήτων αποτελούν:
- Η δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας για το ψηφιακό αρχείο της Πινακοθήκης, το ψηφιακό αρχείο του Δημοτικού Μουσείου και το ψηφιακό αρχείο του Δήμου Ιωαννιτών.
-Η συνέχιση της συνεργασίας με Μουσεία, Πινακοθήκες και Πνευματικά Ιδρύματα της Ελλάδας και του Εξωτερικού και η διεύρυνση της εκδοτικής δραστηριότητας καθώς και προγραμματισμένη συνάντηση εργαστηρίων ζωγραφικής από διάφορες πόλεις, ενώ μια νέα BIENNALE νέων καλλιτεχνών βρίσκεται στους στόχους της Δημ. Αρχής με τη λήξη των περιοριστικών μέτρων.