Οι βροχές προκάλεσαν ζημιές σε όλη σχεδόν την Ήπειρο!

on .

KATOLISTHISH MPOYLNTOZA

• Τα «τερτίπια» του έκανε και στην Ήπειρο ο καιρός τις προηγούμενες ημέρες καθώς ασυνήθιστα υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες, αν και όχι αντίστοιχες με εκείνες άλλων περιοχών της χώρας, καταγράφηκαν και εδώ.

Από την άλλη, όμως, οι συνεχόμενες βροχοπτώσεις το τελευταίο διάστημα προκάλεσαν προβλήματα σε όλη την Ήπειρο, με κυριότερα τις κατολισθήσεις και τα πλημμυρικά φαινόμενα κοντά σε ποτάμια.
Ωστόσο, μετά τηνάνοδο, ο υδράργυρος αναμένεται να κάνει «βουτιά», με αποτέλεσμα μέσα στις επόμενες ημέρες τα ορεινά της περιοχής μας και όχι μόνο να βρεθούν σε συνθήκες παγετού.

Πολλά τα προβλήματα
Ποικίλα προβλήματα, όπως ήταν αναμενόμενο, προκάλεσαν οι ισχυρές βροχές που έπεσαν τις τελευταίες ημέρες στην περιοχή μας. Όπως ανέφερε ο Περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης χθες, κατά τη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, καθιζήσεις, καταπτώσεις, κατολισθήσεις πρανών και υπερχειλίσεις ποταμών έχουν προκληθεί σε όλη την Ήπειρο, οι μεγαλύτερες όμως ζημιές αφορούν τις ορεινές περιοχές, καθώς, εκτός των άλλων, εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών οι χιονοπτώσεις έχουν περιοριστεί σε λίγες μόνο βουνοκορφές.
Η Περιφέρεια Ηπείρου εισηγήθηκε λοιπόν στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας την κήρυξη των Δήμων Κόνιτσας, Ζαγορίου, Μετσόβου, Φιλιατών, Ηγουμενίτσας, Πάργας, Βορείων Τζουμέρκων, Κεντρικών Τζουμέρκων και Γ. Καραϊσκάκη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, προκειμένου να αντιμετωπιστούν με γρήγορες διαδικασίες οι ζημιές που έχουν προκληθεί από τις συνεχιζόμενες βροχοπτώσεις. Ήδη με προηγούμενη απόφαση έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης οι δημοτικές ενότητες Πέτα και Κομποτίου του Δήμου Νικ. Σκουφά.
Ήδη χθες ελήφθησαν αποφάσεις για τις πρώτες παρεμβάσεις άρσης καταπτώσεων σε Κεφαλοχώρι Κόνιτσας, Ανθοχώρι Μετσόβου, Βάρδα ποταμό, Κάψαλα Άρτας, Ρετσιανά - Καστανιά Άρτας, Βούρμπιανη και Ανήλιο.

Από ζέστη... κρύο!
Μπορεί να βρισκόμαστε στην καρδιά του χειμώνα, όμως προχθές η θερμοκρασία στο Μετεωρολογικό Σταθμό του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κυμάνθηκε από 12,5 ως 19 βαθμούς Κελσίου, δηλαδή σαν να έχουμε μπει στην... άνοιξη!
Ωστόσο, όπως επισήμανε ο Καθηγητής Μετεωρολογίας Άρης Μπαρτζώκας σε ανάρτησή του, οι 19 βαθμοί δεν αποτελούν ρεκόρ. Στο παρελθόν έχουν καταγραφεί και 20 βαθμοί τον Ιανουάριο στα Γιάννενα, αλλά κατά τη διάρκεια Αλκυονίδων Ημερών, τις οποίες φέτος δεν έχουμε δει. Σύμφωνα με τον κ. Μπαρτζώκα, οι υψηλές θερμοκρασίες του τελευταίου διημέρου οφείλονται στους νοτιάδες που φθάνουν στην περιοχή μας από την Αφρική. Όμως, από σήμερα, Τρίτη το απόγευμα θα επικρατήσουν βοριάδες οι οποίοι μέσα στις επόμενες ημέρες θα ρίξουν τη θερμοκρασία κατά 15 βαθμούς περίπου!
Ερωτηθείς πάντως από τον «Π.Λ.», ο κ. Μπαρτζώκας είπε ότι το κρύο θα είναι τσουχτερό, όμως χιονοπτώσεις δεν φαίνονται προς το παρόν στην περιοχή μας και είναι νωρίς να γίνει ασφαλής πρόβλεψη για το ερχόμενο Σαββατοκύριακο.
Με χθεσινή ανακοίνωσή της όμως η Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ηπείρου, εφιστά την προσοχή των συναρμόδιων φορέων και καλεί τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις μετακινήσεις τους.

Ανέβηκε η λίμνη!
Στο μεταξύ, θετικές επιπτώσεις στην Παμβώτιδα είχαν οι πολύ καλές βροχοπτώσεις του Δεκεμβρίου, οι οποίες συνεχίζονται και τον Ιανουάριο, καθώς η στάθμη της λίμνης ανέβηκε αισθητά φτάνοντας το μέσο ύψος της περιόδου. Πιο συγκεκριμένα το σχετικό υψόμετρο βρίσκεται πλέον στα 470,20 μ., δηλαδή στο σημείο υπερχείλισης της λίμνης. Απαιτείται λοιπόν άνοιγμα της πόρτας στο θυρόφραγμα Περάματος για να εκτονωθεί το νερό ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο πλημμύρας στο Λεκανοπέδιο.
ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ