Εθνικές εκλογές και απογραφή στην «ατζέντα» της ΟΜΟΝΟΙΑΣ

on .

OMONOIA KTIRIO
• Tα 30 της χρόνια συμπληρώνει η κορυφαία ομογενειακή οργάνωση της Βορείου Ηπείρου, η ΟΜΟΝΟΙΑ, η οποία από την ίδρυσή της και μέχρι σήμερα εξακολουθεί, παρά τα προβλήματα, να αγωνίζεται για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας της Αλβανίας.
Ο αγώνας συνεχίζεται και σήμερα, καθώς τον ερχόμενο Απρίλιο θα γίνουν βουλευτικές εκλογές στη γειτονική χώρα, ενώ κρίσιμη πρόκληση για την οργάνωση είναι και η αναμενόμενη απογραφή πληθυσμού, διαδικασία που στο παρελθόν έχει χρησιμοποιηθεί ως «εργαλείο» προπαγάνδας από την Αλβανική πολιτεία. 
 Μήνυμα Προέδρου
Τα παραπάνω επισημαίνει σε μήνυμα του με αφορμή τα 30α της «γενέθλια» ο Πρόεδρος της ΟΜΟΝΟΙΑΣ Βασίλης Κάγιος. Όπως τονίζει, μεταξύ άλλων, «μπορεί να υπήρξε αυθόρμητη η συσπείρωση σε κοινή Οργάνωση δράσης για περισσότερα δικαιώματα και ελευθερίες για την Εθνική Ελληνική Μειονότητα στις κοσμοϊστορικές αλλαγές που συνέβησαν μετά την πτώση των κομουνιστικών καθεστώτων, αποδείχθηκε όμως στην πορεία μία πετυχημένη πολιτική κίνηση». 
Συνεχίζοντας, ο κ. Κάγιος σημειώνει πως στα 30 χρόνια παρουσίας της η οργάνωση «ανταποκρίθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία στην πρόκληση αφύπνισης του Ελληνισμού. Πολύ πιο πέρα απ’ τα στενά όρια των αυθαιρέτως προσδιορισμένων περιοχών» και προσθέτει πως «σήμερα μπορούμε να μιλούμε για τη συγκροτημένη πολιτικά και κοινωνικά παρουσία των ελληνικών κοινοτήτων όχι μόνο στο Αργυρόκαστρο και τους Αγίους Σαράντα, αλλά και στην Κορυτσά, τη Χιμάρα, την Αυλώνα. Οι Ελληνόβλαχοι αποτελούν πλέον σταθερά μια συνιστώσα ουσιαστικά της ελληνικής παρουσίας στο γεωγραφικό χώρο της Αλβανίας».
 Οι προκλήσεις
Δεν πήγαν φυσικά όλα καλά μέσα σ’ αυτές τις τρεις δεκαετίες, με τον Πρόεδρο της ΟΜΟΝΟΙΑΣ να κάνει λόγο για τη φυγή των Βορειοηπειρωτών από της πατρογονικές εστίες τους. Όσον αφορά στο μέλλον, τονίζει πως είναι πολλές ακόμη οι προκλήσεις και οι εκκρεμότητες. Κάνει λόγο για τις επικείμενες βουλευτικές εκλογές, ενώ χαρακτηρίζει ζωτικής σημασίας την απογραφή πληθυσμού, τονίζοντας πως «αναμένουμε συμμετοχή των μελών της κοινότητάς μας και εφαρμογή απ’ τους μηχανισμούς της πολιτείας της ελεύθερης κατά βούληση δήλωσης εθνικής καταγωγής, μητρικής γλώσσας, θρησκεύματος». 
Ο Μάριος Κάτσης
Σε δήλωσή του για τη συμπλήρωση 30 χρόνων από την ίδρυση της ΟΜΟΝΟΙΑΣ ο βουλευτής Θεσπρωτίας του ΣΥΡΙΖΑ Μάριος Κάτσης τονίζει, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Η Εθνική Ελληνική Μειονότητα της Αλβανίας έχει ανάγκη την έμπρακτη στήριξη της ελληνικής Πολιτείας. Δυστυχώς πάρα τις προεκλογικές της δεσμεύσεις, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, δεν στάθηκε στο ύψος των αναγκών της Μειονότητας...».