Εκπτώσεις με τα μαγαζιά κλειστά μέχρι... νεοτέρας

on .

AGORA XAR TRIKOYPH KARANTINA 10 1 21

• Οι χειμερινές εκπτώσεις θα ξεκινούσαν επίσημα σήμερα στα εμπορικά καταστήματα όλης της χώρας αν φυσικά η πανδημία δεν επέβαλε το «κατέβασμα των ρολών τους» που συνεχίζεται για μία ακόμη εβδομάδα και μέχρι νεοτέρας. Οι εκπτώσεις διαρκούν κανονικά ως τις 27 Φεβρουαρίου.
Με βάση τα σημερινά δεδομένα κλειστή παραμένει η αγορά και στα Γιάννενα, καθώς ούτε η μέθοδος του «click away» είναι σε ισχύ, με συναλλαγές να γίνονται μόνο μέσω ηλεκτρονικών καταστημάτων για όσους φυσικά διαθέτουν αυτή τη δυνατότητα.
Η αγωνία λοιπόν των επαγγελματιών του κλάδου χτυπάει... κόκκινο, καθώς μετά τη χαμένη γιορτινή περίοδο βλέπουν να χάνεται κι εκείνη των προσφορών, αν φυσικά δεν αλλάξει κάτι σύντομα. Πάντως, ως τα τέλη της εβδομάδας θα επανεκτιμηθεί η κατάσταση και θα ανακοινωθούν νέες αποφάσεις για το λιανεμπόριο που θα ισχύσουν από την επόμενη Δευτέρα.

Μέτρα στήριξης
Μία μικρή ανακούφιση στις επιχειρήσεις του λιανεμπορίου προσφέρουν τα μέτρα που έχει ανακοινώσει η Κυβέρνηση, παρόλο που είναι σαφές πως δεν αρκούν. Σύμφωνα με αυτά, επιχειρήσεις που ήταν κλειστές μέχρι και την 11η Ιανουαρίου δε θα πληρώσουν ενοίκιο για τον τρέχοντα μήνα. Συγκεκριμένα, οι επιχειρήσεις που απαλλάσσονται από το ενοίκιο του Ιανουαρίου είναι το λιανεμπόριο, η εστίαση, οι επιχειρήσεις στον πολιτισμό, τον αθλητισμό, τον τουρισμό και τις μεταφορές, τα γυμναστήρια και τα κομμωτήρια.
Οι εκμισθωτές των ακινήτων θα λάβουν 80% του μισθώματος από το κράτος, χωρίς ωστόσο, η συγκεκριμένη ρύθμιση να έχει φτάσει ακόμα στη Βουλή. Όσον αφορά στα νομικά πρόσωπα, αυτοί θα λάβουν το 60% του μηνιαίου μισθώματος.
Σχετικά με τις αναστολές των δανείων, ο κόσμος έχει τη δυνατότητα να κάνει αίτημα στην τράπεζα και να ζητήσει αναστολή μέρους ή ολόκληρης της δόσης εφόσον αποδεικνύει ότι έχει μείωση των εισοδημάτων του, ενώ για την επιστρεπτέα προκαταβολή, οι αιτήσεις γίνονται μέχρι τις 15 Ιανουαρίου. Δικαιούχοι είναι όσοι είχαν πτώση τζίρου το διάστημα του περασμένου Σεπτεμβρίου – Δεκεμβρίου.

Ορατή η αγωνία...
Ωστόσο, ο εμπορικός κόσμος της χώρας δεν κρύβει την αγωνία του για το τι μέλλει γενέσθαι. Είναι χαρακτηριστικές οι δηλώσεις του Προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών Σταύρο Καφούνη, ο οποίος ανέφερε πως «δεν υπάρχει κανένα μέτρο, ό,τι και να κάνει η κυβέρνηση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τη λειτουργία των καταστημάτων».
Σύμφωνα με τον κ. Καφούνη, «το λιανεμπόριο δεν μπορεί να ανοιγοκλείνει, δεν μπορούν να λαμβάνονται αποφάσεις ερήμην των επιχειρηματιών, ούτε είναι δυνατόν οι υγειονομικοί επιστήμονες να αποφασίζουν ποιος και πότε θα κλείσει».