Εθνικές εκλογές και απογραφή στην «ατζέντα» της ΟΜΟΝΟΙΑΣ

on .

OMONOIA KTIRIO

• Tα 30 της χρόνια συμπληρώνει η κορυφαία ομογενειακή οργάνωση της Βορείου Ηπείρου, η ΟΜΟΝΟΙΑ, η οποία από την ίδρυσή της και μέχρι σήμερα εξακολουθεί, παρά τα προβλήματα, να αγωνίζεται για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας της Αλβανίας.
Ο αγώνας συνεχίζεται και σήμερα, καθώς τον ερχόμενο Απρίλιο θα γίνουν βουλευτικές εκλογές στη γειτονική χώρα, ενώ κρίσιμη πρόκληση για την οργάνωση είναι και η αναμενόμενη απογραφή πληθυσμού, διαδικασία που στο παρελθόν έχει χρησιμοποιηθεί ως «εργαλείο» προπαγάνδας από την Αλβανική πολιτεία.

Μήνυμα Προέδρου
Τα παραπάνω επισημαίνει σε μήνυμα του με αφορμή τα 30α της «γενέθλια» ο Πρόεδρος της ΟΜΟΝΟΙΑΣ Βασίλης Κάγιος. Όπως τονίζει, μεταξύ άλλων, «μπορεί να υπήρξε αυθόρμητη η συσπείρωση σε κοινή Οργάνωση δράσης για περισσότερα δικαιώματα και ελευθερίες για την Εθνική Ελληνική Μειονότητα στις κοσμοϊστορικές αλλαγές που συνέβησαν μετά την πτώση των κομουνιστικών καθεστώτων, αποδείχθηκε όμως στην πορεία μία πετυχημένη πολιτική κίνηση».
Όπως αναφέρει, «η ΟΜΟΝΟΙΑ εκφράζει στην ουσία τον πόθο για αυτόνομη πολιτική παρουσία των μελών της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας, σε ένα περιβάλλον ουκ ολίγες φορές φορτισμένο με ρητορική και πρακτική ανθελληνική... Είναι κυματοθραύστης και με την παρουσία της πολλές φορές όχι απλά κατήγγειλε, αλλά απέτρεψε επικίνδυνους σχεδιασμούς εις βάρος της κοινότητας μας και των ελληνοαλβανικών σχέσεων».
Συνεχίζοντας, ο κ. Κάγιος σημειώνει πως στα 30 χρόνια παρουσίας της η οργάνωση «ανταποκρίθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία στην πρόκληση αφύπνισης του Ελληνισμού. Πολύ πιο πέρα απ’ τα στενά όρια των αυθαιρέτως προσδιορισμένων περιοχών» και προσθέτει πως «σήμερα μπορούμε να μιλούμε για τη συγκροτημένη πολιτικά και κοινωνικά παρουσία των ελληνικών κοινοτήτων όχι μόνο στο Αργυρόκαστρο και τους Αγίους Σαράντα, αλλά και στην Κορυτσά, τη Χιμάρα, την Αυλώνα. Οι Ελληνόβλαχοι αποτελούν πλέον σταθερά μια συνιστώσα ουσιαστικά της ελληνικής παρουσίας στο γεωγραφικό χώρο της Αλβανίας».

Οι προκλήσεις
Δεν πήγαν φυσικά όλα καλά μέσα σ’ αυτές τις τρεις δεκαετίες, με τον Πρόεδρο της ΟΜΟΝΟΙΑΣ να κάνει λόγο για τη φυγή των Βορειοηπειρωτών από της πατρογονικές εστίες τους. Όσον αφορά στο μέλλον, τονίζει πως είναι πολλές ακόμη οι προκλήσεις και οι εκκρεμότητες. Κάνει λόγο για τις επικείμενες βουλευτικές εκλογές, ενώ χαρακτηρίζει ζωτικής σημασίας την απογραφή πληθυσμού, τονίζοντας πως «αναμένουμε συμμετοχή των μελών της κοινότητάς μας και εφαρμογή απ’ τους μηχανισμούς της πολιτείας της ελεύθερης κατά βούληση δήλωσης εθνικής καταγωγής, μητρικής γλώσσας, θρησκεύματος».
Παράλληλα, ο κ. Κάγιος αναφέρει πως με την προσδοκία αλλαγής του πολιτικού κλίματος στην Αλβανία, η οργάνωση προωθεί το αίτημα για επανεξέταση της διοικητικής οργάνωσης της χώρας, ενώ ταυτόχρονα κρατάει ζωντανό το ενδιαφέρον του συνόλου της κοινότητας για ζητήματα σχετιζόμενα με την ακίνητη περιουσία και την αξιοποίησή της.
«Η ΟΜΟΝΟΙΑ δεσμεύεται για αγώνα πάνω στα ζητήματα αυτά που κανείς δεν αμφιβάλει ότι αποτελούν και ουσιαστικές παραβιάσεις μέχρι σήμερα αλλά και κατοχυρωμένα ιστορικά και μέσα απ’ το ευρωπαϊκό κεκτημένο δικαιώματα του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού. Η προώθηση τους όμως εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την συσπείρωση και την συμμετοχή με ενωτικό πνεύμα όλο και περισσότερων. Ειδικά δεν των νέων μας», καταλήγει ο Πρόεδρος της Βορειοηπειρωτικής οργάνωσης.