Στα... όριά τους η Παμβώτιδα και τα ποτάμια της Ηπείρου!

on .

POTAMI YPERXEILISH

• Ασυνήθιστα υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες, αν και όχι αντίστοιχες με εκείνες άλλων περιοχών της χώρας, καταγράφηκαν και στην Ήπειρο το προηγούμενο διήμερο.
Ωστόσο, ο καιρός είναι ευμετάβλητος αυτή την εποχή και μετά την άνοδο, ο υδράργυρος αναμένεται να κάνει «βουτιά», με αποτέλεσμα

μέσα στις επόμενες ημέρες τα ορεινά της περιοχής μας να βρεθούν σε συνθήκες παγετού, αν και το κρύο δεν αναμένεται να συνοδευτεί και από χιονοπτώσεις, τουλάχιστον με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα.

Από ζέστη... κρύο!
Μπορεί να βρισκόμαστε στην καρδιά του χειμώνα, όμως χθες η θερμοκρασία στο Μετεωρολογικό Σταθμό του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κυμάνθηκε από 12,5 ως 19 βαθμούς Κελσίου, δηλαδή σαν να έχουμε μπει στην... άνοιξη!
Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο Καθηγητής Μετεωρολογίας Άρης Μπαρτζώκας σε ανάρτησή του, οι 19 βαθμοί δεν αποτελούν ρεκόρ. Στο παρελθόν έχουν καταγραφεί και 20 βαθμοί τον Ιανουάριο στα Γιάννενα, αλλά κατά τη διάρκεια Αλκυονίδων Ημερών, τις οποίες φέτος δεν έχουμε δει. Σύμφωνα με τον κ. Μπαρτζώκα, οι υψηλές θερμοκρασίες του τελευταίου διημέρου οφείλονται στους νοτιάδες που φθάνουν στην περιοχή μας από την Αφρική. Οι νοτιάδες αυτοί θα φέρουν και σήμερα, Δευτέρα βροχές, αλλά από αύριο, Τρίτη το απόγευμα θα επικρατήσουν βοριάδες οι οποίοι μέσα στις επόμενες τέσσερις – πέντε ημέρες θα ρίξουν τη θερμοκρασία κατά 15 βαθμούς περίπου! Ερωτηθείς πάντως από τον «Π.Λ.», ο κ. Μπαρτζώκας είπε ότι το τσουχτερό κρύο δεν είναι πολύ πιθανό να συνοδευτεί και από χιονοπτώσεις στην περιοχή μας, όπου ο καιρός σε γενικές γραμμές θα είναι βελτιωμένος.

Κίνδυνοι πλημμύρας
Η σχετική ζέστη των τελευταίων ημερών αυξάνει όμως τον κίνδυνο πλημμύρας στην περιοχή μας.
Κι αυτό επειδή με 15 βαθμούς θερμοκρασία κατά μέσο όρο στα ορεινά λιώνουν τα χιόνια και φουσκώνουν τα ποτάμια σε τέτοιο βαθμό, που κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο να ξεφύγουν απ’ τα όριά τους πλημμυρίζοντας παρόχθιες περιοχές όπως επισημαίνει σε ανάρτησή του ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης, εφιστώντας την προσοχή.
Ήδη χθες ποταμοί όπως ο Άραχθος είχαν φτάσει στα όριά τους λόγω των τεράστιων ποσοτήτων νερού που «κατεβάζουν».

Ανέβηκε η λίμνη!
Από την άλλη πλευρά, θετικές επιπτώσεις στην Παμβώτιδα είχαν οι πολύ καλές βροχοπτώσεις του Δεκεμβρίου, οι οποίες συνεχίζονται και τον Ιανουάριο, καθώς η στάθμη της λίμνης ανέβηκε αισθητά φτάνοντας το μέσο ύψος της περιόδου. Πιο συγκεκριμένα το σχετικό υψόμετρο βρίσκεται πλέον στα 470,20 μ., δηλαδή στο σημείο υπερχείλισης της λίμνης. Απαιτείται λοιπόν άνοιγμα της πόρτας στο θυρόφραγμα Περάματος (φωτό) για να εκτονωθεί το νερό ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο πλημμύρας στο Λεκανοπέδιο.
ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ