Μία «Ακαδημία» στα Γιάννενα για πρόσφυγες – μετανάστες!

on .

DIAPOLITISMIKO KENTRO PROSFYGES 8 1 21

• Tην πολύπλευρη στήριξη προσφύγων και μεταναστών που διαμένουν στην περιοχή έχει ως αποστολή του το Διαπολιτισμικό Κέντρο Κοινωνικής Ένταξης που έθεσε σε λειτουργία ο Δήμος Ιωαννιτών.
Η δομή φιλοξενείται στο ανακαινισμένο και πλήρως εξοπλισμένο κτίριο της οδού Ακαδημίας στο οποίο μέχρι πρόσφατα λειτουργούσε το Ιστορικό Αρχείο του Δήμου που μεταφέρθηκε, όπως είναι γνωστό, στο Αρχοντικό Ισμήνης Τζαβέλλα. Την ευθύνη λειτουργίας της έχει το Πνευματικό Κέντρο, ενώ η χρηματοδότηση προέρχεται από το Ίδρυμα «Open Foundation Society».

Ο Μωυσής Ελισάφ
Δηλώσεις έκανε χθες ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ από το Διαπολιτισμικό Κέντρο που επισκέφθηκε τονίζοντας ότι πρόκειται για έναν φιλόξενο χώρο στον οποίο πρόσφυγες και μετανάστες θα μπορούν να προσέρχονται για την επίλυση των προβλημάτων τους. Όπως είπε χαρακτηριστικά, η δομή στελεχώνεται με πέντε εξειδικευμένα άτομα που θα παρέχουν κοινωνικές υπηρεσίες αλλά και υπηρεσίες διερμηνείας σε τρεις γλώσσες (γαλλικά, αραβικά και φαρσί), ενώ ειδική μνεία έκανε στην ανακαίνιση του κτιρίου που στέγαζε το Ιστορικό Αρχείο του Δήμου.
Ο κ. Ελισάφ δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει το ίδρυμα «Open Foundation Society» για τη χρηματοδότηση της προσπάθειας με το ποσό των 15.000 ευρώ, αλλά και την Πρόεδρο του Πνευματικού Κέντρου Ιωαννίνων Ελένη Ακονίδου για τις προσπάθειες που κατέβαλε με στόχο την υλοποίηση της συγκεκριμένης δράσης. Έκανε δε γνωστό πως το Πνευματικό Κέντρο στο πλαίσιο της λειτουργίας του Διαπολιτισμικού Κέντρου Κοινωνικής Ένταξης θα διοργανώσει πολιτιστικές δραστηριότητες με αντικείμενο την ώσμωση και αλληλεπίδραση διαφορετικών πολιτισμών.

Οι σκοποί του Κέντρου
Από την πλευρά της η Αντιδήμαρχος και Πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου Ελένη Ακονίδου αναφέρθηκε στους σκοπούς του Διαπολιτισμικού Κέντρου.
Μεταξύ άλλων, όπως είπε, θα μπορεί να παρέχει υπηρεσίες διερμηνείας – διαπολιτισμικής διαμεσολάβησης σε όλες τις υπηρεσίες του Δήμου και των Νομικών του Προσώπων, να διοργανώνει εκδηλώσεις πολιτισμικού και κοινωνικού περιεχομένου καθώς και δράσεις ώσμωσης διαφορετικών πολιτισμών, να παρέχει συμβουλευτική υποστήριξη, να πληροφορεί και να διασυνδέει τους πολίτες με φορείς και προγράμματα κοινωνικής προστασίας, αλληλεγγύης και κοινωνικής ένταξης που υλοποιούνται σε τοπικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο κλπ.
«Η διαπολιτισμικότητα ακόμη και σήμερα δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Είναι ένας διαρκής αγώνας για τον σεβασμό του “άλλου” σε μια εποχή που παραμένει εχθρική στη διαφορετικότητα», τόνισε η κ. Ακονίδου και πρόσθεσε: «Το Κέντρο “Ακαδημία” έρχεται να φωτίσει αυτές τις γκρίζες ζώνες της ημιμαθούς γνώσης, να υποστηρίξει ό,τι δεν υποστηρίζεται, να αγκαλιάσει όποιον ως τώρα κινείται παράλληλα και η τροχιά του δεν συμβαδίζει απαραίτητα με την τροχιά των υπολοίπων, να εντάξει στον κοινωνικό ιστό της πόλης ανθρώπους που φαντάζουν ξένοι προς εμάς».

***
Οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν με το Διαπολιτισμικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή στην τηλεφωνική γραμμή 26513 13653 για να κλείνουν ραντεβού.