Ν’ ανοίξει η επιχειρηματικότητα με πιλότο την «πράσινη» Ήπειρο

on .

AGORA PEZODROMOS PAPAZOGLOY 8 1 21
• Η νέα παράταση του «lockdown» εξαντλεί και τα τελευταία αποθέματα των οικονομικών και ψυχολογικών αντοχών του εμπορικού κόσμου της χώρας, τονίζει σε χθεσινοβραδινή δήλωσή του ο Πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) Γ. Καρανίκας, μεταφέροντας την απογοήτευση των ανθρώπων της αγοράς!
Στο μεταξύ, αίτημα να επαναλειτουργήσει η επιχειρηματικότητα στην Ήπειρο, κατέθεσε με επιστολή προς τον Πρωθυπουργό και τους αρμόδιους υπουργούς ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Αλ. Πάσχος. 

Επικαλούμενος τα επίσημα στοιχεία της ECDC, σύμφωνα με τα οποία η Ήπειρος συγκαταλέγεται μεταξύ των λίγων «πράσινων» περιοχών της Ευρώπης, με μικρό αριθμό κρουσμάτων, αλλά και τα πολλά rapid test που γίνονται καθημερινά ο κ. Πάσχος ζητά από την Κυβέρνηση να επανεξετάσει την περίπτωση να γίνει η Ήπειρος «το επίσημο test της χώρας ελεγχόμενου με μέτρα, ανοίγματος της επιχειρηματικότητας από τις 15-01-2020».

Με κανόνες…
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, «η Περιφέρεια Ηπείρου με χιλιάδες επιχειρήσεις κλειστές με κρατική εντολή, με μεγάλα και υψηλά ποσοστά ανεργίας, βρίσκεται σε lockdown πριν την ανακοίνωση του γενικού lockdown της χώρας αφού είχε βρεθεί στην κατηγορία κόκκινου μέσα στον Οκτώβρη (ΠΕ Ιωαννίνων). Σήμερα, τρεις μήνες (3) μετά, με τα παραπάνω επίσημα στοιχεία της ECDC να βρίσκεται στο απόλυτο πράσινο, με αυξημένα test σε πολλά σημεία της να πιστοποιούνται καθημερινά αρνητικά και με τα εμβόλια τα οποία αργά αλλά σταθερά που πραγματοποιούνται και στην Ήπειρο, δύναται η δυνατότητα ότι, με υψηλό αίσθημα ευθύνης, με τα απαραίτητα μέτρα προστασίας (αποστάσεις, πλύσιμο χεριών, μάσκα), ειδικά στοχευόμενα πρωτόκολλα λειτουργίας σε όλους τους κλάδους της επιχειρηματικότητας, με μοριακούς ελέγχους 72 ωρών σε όσους επιθυμούν για σοβαρούς ή επαγγελματικούς λόγους να εισέρθουν στην περιοχή της Ηπείρου καθώς και με ταυτόχρονο, οργανωμένο και ελεγχόμενο πιστοποιημένο test από τις ελληνικές αρχές και μόνο, όσων εισέρχονται από την Αλβανική μεθόριο, θεωρούμε ότι μπορούμε να κάνουμε το επόμενο βήμα να λειτουργήσει η επιχειρηματικότητα».
Και σε άλλο σημείο τονίζει ότι «με την λογική του «ακορντεόν», με τις χρηματοδοτήσεις σε μορφή δανείου, με αναστολές ορισμένων πληρωμών για λίγους ακόμη μήνες, με click away και click inside, δεν μπορούμε πλέον να δημιουργήσουμε κανένα κλίμα επιβίωσης των επιχειρήσεών μας, δεν βγαίνουν οι αριθμοί…».

«Η Σαντορίνη του Χειμώνα»
Κλείνοντας την επιστολή ο κ. Πάσχος ζητά «να γίνουμε εμείς «η Σαντορίνη του Χειμώνα» που εσείς καλέσατε τους Ευρωπαίους πολίτες να την επισκεφτούν ως ασφαλή προορισμό το καλοκαίρι που μας πέρασε και η οποία όπως δείχνουν σήμερα τα στοιχεία παρέμεινε ασφαλής και καθαρός προορισμός».

Ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ αναφέρει, μεταξύ άλλων, στη δήλωσή του: «δύο εβδομάδες πριν οι υπεύθυνοι δήλωναν πως η επιτυχία του click away συνίσταται στο ότι δεν προκάλεσε αύξηση των κρουσμάτων, αλλά σήμερα δεν επιτρέπουν ούτε καν αυτή τη λύση. Αλλού γίνονται συνεχείς παραβιάσεις των περιοριστικών μέτρων, αλλά «τα σπασμένα» πληρώνουν μονίμως τα εμπορικά καταστήματα με τη μηδαμινή επιδημιολογική επιβάρυνση. Η απογοήτευση των συναδέλφων μικρομεσαίων εμπόρων για την άνιση μεταχείριση μεταλλάσσεται γοργά σε αγανάκτηση»!
Και προσθέτει: «πρέπει όλοι οι αρμόδιοι να καταλάβουν ότι πίσω από τα κατεβασμένα ρολά των εμπορικών καταστημάτων εκτυλίσσονται πλέον σοβαρά επιχειρηματικά και οικογενειακά δράματα που θα φανούν τους αμέσως επόμενους μήνες. Η απαξίωση των εμπορευμάτων και των ίδιων των μικρομεσαίων εμπορικών επιχειρήσεων, η πλήρης απορρύθμιση της αγοραστικής κίνησης και των καταναλωτικών συνηθειών και η συσσώρευση τεράστιων οφειλών, οδηγούν σε εργαλειοποίηση της πανδημίας και σε βίαιη αναδιάρθρωση της αγοράς προς όφελος των ισχυρών πολυεθνικών και των εγχώριων αλυσίδων…».