Η πανδημία... περιόρισε τα τροχαία στην Ήπειρο!

on .

TROXAIA ELEGXOS MASKA

• Εμφανώς μειωμένα σε σχέση με προηγούμενες γιορτινές περιόδους ήταν φέτος τα τροχαία ατυχήματα στους δρόμους της Ηπείρου κι αυτή είναι αναμφίβολα μία από τις θετικές επιπτώσεις του δεύτερου «lock down» στο οποίο παραμένει η χώρα μας.
Η απαγόρευση των μετακινήσεων χωρίς σοβαρό λόγο τόσο εντός Νομού αλλά και από τη μία Περιφερειακή Ενότητα στην άλλη είχε ως αποτέλεσμα όχι μόνο ως περιοχή να μη θρηνήσουμε νεκρούς φέτος στον βωμό της ασφάλτου, αλλά και να καταγραφούν ελάχιστα τροχαία στο εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο, αφού η κίνηση ήταν πολύ περιορισμένη, ενώ ελάχιστοι επισκέπτες ήρθαν στην Ήπειρο για τις γιορτές. 
Τρία ατυχήματα
Σύμφωνα λοιπόν με τον καθιερωμένο μηνιαίο απολογισμό της Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης για τον Δεκέμβριο, στη Ήπειρο έλαβαν χώρα μόλις τρία τροχαία έναντι 11 ατυχημάτων τον ίδιο μήνα πέρυσι, απ’ τα οποία προέκυψαν ένας σοβαρά κι ένας ελαφρά τραυματίας έναντι τριών νεκρών και 18 τραυματισμένων πέρυσι. Η υπερβολική ταχύτητα οδήγησης παραμένει κύρια αιτία των τροχαίων ατυχημάτων για έναν ακόμη μήνα, ενώ ακολουθούν η παραβίαση ερυθρού σηματοδότη και η οδήγηση υπό την επίδραση αλκοόλ. 
Χιλιάδες παραβάσεις
Σε αντιδιαστολή με τη μειωμένη κίνηση, αυξημένο αριθμό ελέγχων, όπως ήταν αναμενόμενο, πραγματοποίησε η Αστυνομία στο οδικό δίκτυο της Ηπείρου, με αποτέλεσμα να βεβαιωθούν συνολικά 3.854 παραβάσεις, από τις οποίες ξεχωρίζουν οι επικίνδυνες καθώς οδηγούν ευθέως στο τροχαίο ατύχημα και επηρεάζουν καθοριστικά το αποτέλεσμά του.
Οι πιο πολλές παραβάσεις, συνολικά 979, αφορούσαν σε υπερβολική ταχύτητα, ενώ άλλες 117 ήταν για μη χρήση της ζώνης ασφαλείας κατά την οδήγηση και 70 παραβάσεις για μη χρήση κράνους κατά την οδήγηση. 
Σημειώνεται επίσης ότι τον προηγούμενο μήνα βεβαιώθηκαν 77 παραβάσεις για απουσία άδειας ικανότητας οδήγησης, 43 που αφορούν σε ανασφάλιστα οχήματα και 589 παραβάσεις επαγγελματικών οχημάτων.
Αρκετές συλλήψεις
Όσον αφορά στον μηνιαίο απολογισμό των Αστυνομικών Υπηρεσιών της Ηπείρου, μειωμένες ήταν τον Δεκέμβριο και οι συλλήψεις, με συνολικά 383 άτομα να οδηγούνται στο τμήμα για διάφορες παραβάσεις του νόμου. Οι πιο πολλοί, 205 άτομα, συνελήφθησαν για παραβάσεις του νόμου περί αλλοδαπών, ενώ ακολουθούν 26 συλλήψεις για ναρκωτικά, 11 συλλήψεις για εξύβριση και σωματικές βλάβες και άλλες 11 για ψευδή καταμήνυση. 
Εξιχνιάστηκαν μία υπόθεση απόπειρας ληστείας και εκβίασης, 38 υποθέσεις κλοπών και διαρρήξεων, 19 υποθέσεις ναρκωτικών, εννέα που αφορούσαν σε κατοχή όπλων, πέντε υποθέσεις διακίνησης λαθρομεταναστών και τρεις οι οποίες είχαν να κάνουν με απάτη. Στα χέρια των Αρχών έπεσαν, μεταξύ άλλων, 16,8 κιλά χασίς, 6,7 γραμμάρια ηρωίνη, πέντε δενδρύλλια, έξι όπλα και ποσό ύψους 15.795 ευρώ.
ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ