Πολλή η βροχή, μικρά όμως τα προβλήματα στα Γιάννενα

on .

BROXH PLHMMYRES
• Kαιρό είχε να ρίξει τόσο νερό στο Λεκανοπέδιο Ιωαννίνων αλλά και γενικότερα στην Ήπειρο, όμως ήρθε ο Ιανουάριος και κυριολεκτικά... σπάει ρεκόρ!
Οι βροχοπτώσεις του τελευταίου διημέρου ήταν έντονες και, όπως ήταν αναμενόμενο, προκλήθηκαν αντιμετωπίσιμα πλημμυρικά φαινόμενα τόσο στα Γιάννενα όσο και σε άλλες περιοχές. Τα ορεινά πάλι ντύθηκαν στα λευκά, χωρίς να καταγραφούν μεγάλα προβλήματα. Η κακοκαιρία θα έχει και συνέχεια τις επόμενες ημέρες.
 Έπεσε πολύ νερό
Όση βροχή δεν έριξε το φθινόπωρο, τη ρίχνει τον τελευταίο μήνα, με τον Ιανουάριο να σπάει ρεκόρ. Σύμφωνα με τον Καθηγητή Μετεωρολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Άρη Μπαρτζώκα, μέσα σε 12 μόλις ώρες καταγράφηκαν στα Γιάννενα 50 χιλιοστά βροχής, τη στιγμή που ο μέσος όρος του μήνα κυμαίνεται στα 120 χιλιοστά!

Αντίστοιχη είναι η εικόνα και σε άλλες περιοχές της Ηπείρου. Για παράδειγμα, στα Θεοδώριανα Άρτας από τα μεσάνυχτα της Κυριακής και μέχρι χθες στις 9 το πρωί, μέσα σε λίγες μόνο ώρες, έπεσαν 61 χιλιοστά βροχής.

Τα προβλήματα
Εξαιτίας της έντονης βροχόπτωσης έκλεισε για αρκετές ώρες ο παράπλευρος δρόμος της Εγνατίας Οδού που οδηγεί προς Δαφνούλα, πρόβλημα που προκύπτει πάντοτε με ανάλογες καιρικές συνθήκες. Καλούνται λοιπόν οι οδηγοί να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τις μετακινήσεις τους στην συγκεκριμένη περιοχή.
Παράλληλα, εξαιτίας της υπερχείλισης χειμάρρου, ο δρόμος του Κατσικά προς Καστρίτσα έκλεισε για κάποιες ώρες την Κυριακή. Μετά από παρεμβάσεις στο σημείο της υπερχείλισης αποκαταστάθηκε χθες το πρωί η κυκλοφορία. Πρόβλημα υδροδότησης αντιμετώπισαν και οι Λιγκιάδες όταν δέντρο έπεσε σε καλώδια της ΔΕΗ, το οποίο αποκαταστάθηκε επίσης χθες το πρωί.
Προβλήματα προκλήθηκαν λόγω της βροχής και στην περιοχή της Άρτας με τον Δήμο Νικολάου Σκουφά να ζητά να κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μετά από τις καταστροφές που σημειώθηκαν, σχεδόν στο σύνολο της επικράτειάς του. Στον ορεινό όγκο έχουν παρατηρηθεί κατολισθήσεις, ενώ εκτός από τις υποδομές του Δήμου, πλημμύρησαν και υπέστησαν ζημιές πολλά σπίτια, αλλά και καλλιέργειες σε διάφορες περιοχές, όπως το Νεοχώρι, το Κομπότι, οι Άγιοι Ανάργυροι, η Κόπραινα, η Αγία Παρασκευή, ο Παχυκάλαμος, τα Κολομόδια, ο Άγιος Δημήτριος κλπ.. Κλειστός μάλιστα θα παραμείνει, λόγω ζημιών, ο δρόμος Καραμούτσι – Νεοχωράκι.

Χιόνι στα ορεινά
Αρκετό χιόνι, πάνω από 30 εκατοστά, έπεσε το τελευταίο διήμερο στα ορεινά του Νομού Ιωαννίνων, κυρίως στην περιοχή του Μετσόβου και της Μηλιάς, αλλά και στη Φούρκα και το Δίστρατο Κόνιτσας, καθώς και στα ψηλά χωριά του Ζαγορίου όπως το Σκαμνέλι και η Βοβούσα. Ωστόσο, δεν έχουν προκύψει μέχρι στιγμής ιδιαίτερα προβλήματα, με την Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Ηπείρου και τους τοπικούς Δήμους να είναι σε επιφυλακή, φροντίζοντας παράλληλα για τον καθαρισμό του οδικού δικτύου.

Οι επόμενες ημέρες
Ένα μικρό διάλειμμα θα κάνει η βροχή σήμερα, Τρίτη στην περιοχή μας, όμως αύριο, Θεοφάνεια και την Πέμπτη αναμένεται να επιστρέψουν οι έντονες βροχοπτώσεις, οι οποίες ενδέχεται να συνεχιστούν ως τα τέλη της εβδομάδας. Η θερμοκρασία πάντως δεν αναμένεται να σημειώσει πτώση κινούμενη σε υψηλά για την εποχή επίπεδα. Η μέγιστη στα Γιάννενα θα είναι το επόμενο διήμερο γύρω στους εννέα με δέκα βαθμούς Κελσίου. Πιο χαμηλές είναι οι τιμές στα ορεινά. Για παράδειγμα, χθες στο Μέτσοβο ο υδράργυρος έπεσε στους δύο βαθμούς και αυτή ήταν μία από τις χαμηλότερες θερμοκρασίες της χώρας!
ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ