Αναφορές για θέματα των στρατιωτικών

on .

STRATIOTIKOI PODIA

• Δύο αναφορές προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας κατέθεσε ο βουλευτής Άρτας του ΚΙΝ.ΑΛ Χρήστος Γκόκας. Η πρώτη σχετικά με την επιστολή της Ένωσης Στρατιωτικών της Περιφέρειας Ηπείρου (Ε.Σ.ΠΕ.ΗΠ.) για την υποχρεωτική αποστρατεία των ΕΠ.ΟΠ.. Η δεύτερη με βάση την επιστολή της Ένωσης Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας (Ε.Σ.Π.Ε.ΑΙΤ.) για τη βαθμολογική εξέλιξη των μεταταγέντων Ε.Μ.Θ. και ΕΠ.ΟΠ. στο Σώμα Υπαξιωματικών.
Στην πρώτη αναφορά γίνεται λόγος για την υποχρεωτική αποστρατεία των στρατιωτικών του θεσμού των ΕΠ.ΟΠ. με μοναδικό κριτήριο το όριο ηλικίας, χωρίς να έχουν συμπληρώσει τα συντάξιμα έτη. Όπως τονίζεται, η πρόβλεψη αυτή και η εφαρμογή της επιβάλλει στα συγκεκριμένα στελέχη, χωρίς να έχουν το δικαίωμα επιλογής για παραμονή στις Ένοπλες Δυνάμεις, να συνταξιοδοτηθούν με μειωμένη, μάλιστα, σύνταξη, εφόσον δεν έχουν συμπληρώσει το πλήρες συνταξιοδοτικό τους δικαίωμα, δημιουργώντας τους οικονομικά προβλήματα από τις μειωμένες αποδοχές τους.
Επιπρόσθετα στη δεύτερη αναφορά η Ένωση Στρατιωτικών της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας αναδεικνύει το θέμα που αντιμετωπίζουν οι Εθελοντές Μακράς Θητείας (Ε.Μ.Θ.) και οι Επαγγελματίες Οπλίτες (ΕΠ.ΟΠ.) οι οποίοι έχουν μεταταγεί στο Σώμα Μονίμων Υπαξιωματικών. Τα μεταταγέντα αυτά στελέχη παραμένουν πολλά χρόνια στον ίδιο βαθμό, καθώς δεν λαμβάνονται υπόψη τα έτη υπηρεσίας τους πριν τη μετάταξη.
Ο κ. Γκόκας κάλεσε τον Υπουργό να λάβει υπόψη του όσα αναφέρονται στις σχετικές επιστολές και να τον ενημερώσει για τις ενέργειες και τις αποφάσεις του επί των θεμάτων αυτών.
•Ο κ. Γκόκας, κατέθεσε επίσης αναφορά προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, σχετικά με την επιστολή του Πανελληνίου Συνδέσμου Στρατιωτικών Ειδικής Κατάστασης (ΠΑ.ΣΥ.Σ.Ε.Κ.), σχετικά με την κατάργηση της δυνατότητας παραμονής στην ενεργό υπηρεσία των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων με ανίατα νοσήματα ζητώντας επανεξέταση της απόφασης.