Ο κορωνοϊός «τρύπωσε» και στο Άσυλο Ανιάτων

on .

KORONOIOS TEST 1

• Σε μια περίοδο, που στο νομό Ιωαννίνων, τα κρούσματα κορωνοϊού στον πληθυσμό έχουν περιοριστεί σε ελάχιστα, μια νέα εστία, έρχεται να χαλάσει το «θετικό κλίμα» και να υπενθυμίσει ότι ο ιός είναι «εδώ» και ανά πάσα στιγμή μπορεί να προκαλέσει μεγάλη διασπορά.
Το ανησυχητικό είναι ότι η νέα εστία αφορά δομή η οποία μάλιστα λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που διέπει τη λειτουργία της, έχει θέσει σε εφαρμογή αυξημένα προληπτικά μέτρα. Πρόκειται για το Ίδρυμα Νεομάρτυς Γεώργιος, το πιο γνωστό ως Άσυλο Ανιάτων, στο οποίο χθες το πρωί διαγνώστηκε θετικό κρούσμα σε ωφελούμενο. Λίγο αργότερα επιβεβαιώθηκαν άλλα πέντε θετικά κρούσματα, με τρία άτομα να μεταφέρονται στη Μονάδα Λοιμωδών του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων.
Αμέσως σήμανε συναγερμός και έγιναν rapid test στους εργαζόμενους της Δομής από τα οποία δεν προέκυψε θετικό κρούσμα, γεγονός που εντείνει τον προβληματισμό για τον «ασθενή 0» που μετέδωσε τον ιό στους ωφελούμενους, με δεδομένο ότι τα μέτρα που εφαρμόζονταν ήταν αυστηρά και παράλληλα γίνονται συχνά τεστ σε εργαζόμενους και ωφελούμενους. Τα τεστ θα συνεχισθούν και για τα υπόλοιπα άτομα της δομής.
Τα χθεσινά στοιχεία του ΕΟΔΥ, «χτύπησαν» όμως γενικά «καμπάνα» για την Ήπειρο, καθώς ανακοινώθηκαν συνολικά 14 κρούσματα (Από 5 σε Γιάννενα- Άρτα, από 2 σε Πρέβεζα- Θεσπρωτία). Μικρή βελτίωση παρουσίασαν οι πανελλαδικοί δείκτες, με 932 κρούσματα, 50 θανάτους και 438 διασωληνωμένους.
82 «300άρια»  για μετακινήσεις
Η κινητικότητα των τελευταίων ημερών, έφερε και αρκετά πρόστιμα στην Ήπειρο. Συγκεκριμένα την Τετάρτη, όπως ανακοίνωσε η ΕΛΑΣ στην Ήπειρο βεβαιώθηκαν 69 παραβάσεις των «300» ευρώ για μετακινήσεις χωρίς δικαιολογία. Επίσης το ίδιο πρόστιμο επιβλήθηκε σε άλλα 13 άτομα για μη χρήση μάσκας.
Αυστηροί έλεγχοι  στα σύνορα
Μετά το ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς την Κυβέρνηση και την Επιτροπή Λοιμοξιωλόγων απασχολεί και η επιστροφή όσων έφυγαν την περίοδο των εορτών στο εξωτερικό, μια παράμετρος που αφορά άμεσα τα Γιάννενα, καθώς ένας πολύ μεγάλος αριθμός Αλβανών που μένουν μόνιμα στην Ελλάδα έχει μεταβεί από τα μέσα Δεκεμβρίου στην πατρίδα του και αναμένεται να επιστρέψει τις επόμενες ημέρες μέσω Κακαβιάς. Μετά από χθεσινή σύσκεψη που έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου, εκδόθηκε ανακοίνωση στην οποία τονίζεται ότι «θα επιδειχθεί ιδιαίτερη αυστηρότητα στους ελέγχους στις πύλες εισόδου της χώρας και τήρηση δίχως παρεκκλίσεις όλων των πρωτοκόλλων και των περιοριστικών μέτρων καραντίνας, επειδή έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο κάποιοι με ποικίλες δικαιολογίες να έχουν φύγει για διακοπές σε διάφορους προορισμούς».
Τεστ στους νεοσύλλεκτους
Εν τω μεταξύ η επικείμενη κατάταξη νεοσυλλέκτων στο στρατό Ξηράς, έχει θέσει σε επιφυλακή το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ώστε να μετριαστούν οι κίνδυνοι διασποράς του κορωνοϊού, όπως είχε σε στρατόπεδα με την προηγούμενη ΕΣΣΟ, όπως συνέβη και στο στρατόπεδο Κατσιμήτρου στο Πέραμα. Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Υπουργός Ν. Παναγιωτόπουλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση βουλευτή, έχει δοθεί εντολή στο ΓΕΕΘΑ, προκειμένου να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για να καθορισθεί το ακριβές νομοθετικό πλαίσιο ώστε οι νεοσύλλεκτοι, πριν από την κατάταξή τους, να διενεργούν επιπλέον του προβλεπόμενου ακτινολογικού ελέγχου θώρακα, μοριακό test ανίχνευσης του ιού με την μέθοδο PCR. Για το εν λόγω προληπτικό μέτρο θα καταβληθεί προσπάθεια να εφαρμοστεί από τις αρχές του επόμενου έτους, δηλαδή από την 2021 Α' ΕΣΣΟ.