Να αυξηθούν οι παροχές προς επιχειρήσεις και εργαζόμενους όσο διαρκεί το lockdown

on .

LOYKETO KATASTHMA

• Την επιτακτική ανάγκη όσο διαρκεί το lockdown να αυξηθούν και να διευρυνθούν οι παροχές προς τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους και να αξιοποιηθούν στο έπακρο οι πόροι του ΕΣΠΑ επεσήμανε ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του ΕΒΕΑ κ. Μίχαλος, με αφορμή το μήνυμά του για το νέο έτος.
Όπως μεταξύ άλλων, ανέφερε «οι πρόσφατες εξελίξεις και ιδιαίτερα η έναρξη των εμβολιασμών, δημιουργούν προσδοκίες για το τέλος της πανδημίας και την ανάκαμψη των οικονομιών, μετά το δεύτερο εξάμηνο του 2021. Ωστόσο, θα χρειαστεί να περάσει αρκετός καιρός για να κλείσουν οι πληγές που άνοιξε η υγειονομική κρίση στην ελληνική οικονομία και κυρίως στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, οι οποίες αποτελούν πάνω από το 95% του συνόλου των επιχειρήσεων στην Ελλάδα και συνιστούν βασικό πυλώνα απασχόλησης. Σήμερα, οι περισσότερες από αυτές τις επιχειρήσεις δίνουν μάχη επιβίωσης και για 200.000 από αυτές είναι ορατός ο κίνδυνος να μην ανοίξουν ξανά, μετά την πανδημία».
Παράλληλα ο κ. Μίχαλος σημείωσε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να βρίσκεται σε εγρήγορση για την όσο το δυνατό γρηγορότερη εισροή στη χώρα μας των 32 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης.
Και πρόσθεσε ότι «θα πρέπει να κινηθεί δυναμικά και να πρωτοστατήσει ώστε, και σε ελληνικό και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, να αποφασιστεί και να υλοποιηθεί το κούρεμα του χρέους των επιχειρήσεων που προκλήθηκε από τα υγειονομικά μέτρα που επιβλήθηκαν. Άλλωστε, όπως ο υπουργός Ανάπτυξης είχε επισημάνει, είναι ανήθικο να πιέσεις κάποιον να πληρώνει χρέη για τα οποία δεν ευθύνεται».
Τέλος, - σημείωσε - θα πρέπει να ληφθεί μέριμνα για την ουσιαστική διευκόλυνση της αποπληρωμής των χρεών των επιχειρήσεων προς τις τράπεζες.