Ο κορωνοϊός δεν συγχωρεί προειδοποιούν οι επιστήμονες

on .

KORONOIOS MASKA MENOYME SPITI

• Τρία νέα κρούσματα κορωνοϊού στα Γιάννενα και δύο στην Πρέβεζα ανακοινώθηκαν χθες από τον ΕΟΔΥ, δικαιώνοντας απόλυτα όσους επισημαίνουν ότι πρέπει να τηρούνται με σχολαστικότητα τα μέτρα και ανά πάσα στιγμή μπορεί να «φουντώσει» και πάλι το κύμα της πανδημίας.
Βέβαια η κατάσταση παραμένει ελεγχόμενη, η Ήπειρος εξακολουθεί να βρίσκεται σε πολύ καλύτερη θέση από άλλες Περιφέρειες της χώρας και ειδικά στα Γιάννενα δεν προκύπτει ευρεία διασπορά από τα καθημερινά rapid test που διενεργούν οι Κινητές Μονάδες του ΕΟΔΥ. Είναι χαρακτηριστικό ότι και χθες δεν προέκυψε κανένα θετικό κρούσμα από τα 184 δείγματα που ελήφθησαν «μέσα από αυτοκίνητο» στην Κεντρική πλατεία Ιωαννίνων.
Εορταστικές... παγίδες
Η εορταστική όμως περίοδος κρύβει πολλές παγίδες. Οι επιπτώσεις στην εξέλιξη της πανδημίας από το εορταστικό διήμερο των Χριστουγέννων δεν έχουν αξιολογηθεί ακόμη, όμως για απόψε επιστήμονες και κυβέρνηση απευθύνουν εκκλήσεις να αποφευχθούν οι συγχρωτισμοί και η χαλάρωση των προληπτικών μέτρων, καθώς σε διαφορετική περίπτωση την επόμενη εβδομάδα είναι πολύ πιθανό να βρεθούμε «αντιμέτωποι» με δυσάρεστες καταστάσεις.
«Ο ιός δεν συγχωρεί...»
Χθες ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Παναγιώτης Γαργαλιάνος κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας τόνισε ότι είμαστε πλέον σε κρίσιμη καμπή καθώς από τη μια πλευρά έχουμε τα εμβόλια αλλά μέχρι να πετύχουμε τον στόχο της συλλογικής ανοσίας (70%) θα πρέπει να προχωρήσουμε με σύνεση. «Ο ιός δεν συγχωρεί, κινείται ταχύτατα...» . «Μπορεί στο μέσον του '21 να βρεθούμε σε πολύ καλύτερο σημείο και να ακολουθήσουμε μια ελεύθερη ζωή. Κάνουμε έκκληση στους συμπατριώτες μας να τηρήσουν τα μέτρα μέχρι τότε γιατί έχουμε υψηλό επιδημιολογικό φορτίο ακόμα στην πατρίδα μας».
Μεθεόρτια τεστ
Μια πρώτη εικόνα θα υπάρχει πάντως για την πόλη των Ιωαννίνων από τα συνεχιζόμενα rapid test στο Νοσοκομείο «Χατζηκώστα»- εκτός από αύριο- αλλά και τα νέα τεστ «μέσα από αυτοκίνητο» που θα διενεργηθούν την Παρασκευή 8 Ιανουαρίου -μετά την ολοκλήρωση του εορταστικού δωδεκαημέρου- και πάλι στην Κεντρική Πλατεία Ιωαννίνων.
Οι διακυμάνσεις των κρουσμάτων και ο εντοπισμός νέων εστιών οδηγεί σε πρόσθετες απαγορεύσεις και αυτό είναι το τελευταίο που θα ήθελαν οι κάτοικοι των Ιωαννίνων, οι οποίοι στη συντριπτική τους πλειοψηφία τηρούν τα μέτρα. Κάτι που δεν συμβαίνει παντού, καθώς σχεδόν καθημερινά ανακοινώνονται και νέες περιοχές που μπαίνουν σε ακόμη αυστηρότερο lockdown, - όπως έγινε χθες με την Κάλυμνο- με τους πολλούς να «πληρώνουν» την απερισκεψία των ολίγων.
Η χθεσινή εικόνα
Ελαφρώς βελτιωμένα σε σχέση με την Τρίτη ήταν τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες ο ΕΟΔΥ, καθώς τα κρούσματα έπεσαν και πάλι σε τριψήφιο αριθμό (942), οι διασωληνωμένοι «έπεσαν» στους 443, καταγράφηκαν όμως και 58 ακόμη νεκροί.
Μεγάλο εξακολουθεί να είναι το φορτίο στην Αττική, από την οποία προέρχονται τα 341 κρούσματα, αλλά και στη Θεσσαλονίκη στην οποία επιβεβαιώθηκαν 170 κρούσματα. Επίσης 29 είναι «εισαγόμενα» και 22 εντοπίστηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας.
Τα υπόλοιπα κατανέμονται ως εξής: 48 Έβρος, 28 Λάρισα, 24 Κιλκίς, 21 Ροδόπη, 20 Πιερία, 19 Κοζάνη, Μαγνησία, 16 Αχαϊα, Βοιωτία, 13 Καρδίτσα, Ξάνθη, 12 Αιτωλοακαρνανία, Κάλυμνος, Λέσβος, Σέρρες, 11 Ημαθία, 10 Καβάλα, Φλώρινα, Χαλκιδική, 6 Δράμα, Νήσων, Τρίκαλα, Φθιώτιδα , 5 Εύβοια, Πέλλα, Χανιά, 4 Αρκαδία, Ηλεία, Κορινθία, 3 Ιωάννινα, Ζάκυνθος, Καστοριά, 2 Πρέβεζα, Ρόδος, Χίος, 1 Αργολίδα, Γρεβενά, Κέα, Λακωνία, Μεσσηνία, Σποράδες. Υπό διερεύνηση 4