Βαριά πληγωμένη από την πανδημία η αγορά αποχαιρετά το 2020

on .

AGORA GIANNENA KORONOIOS

• Τα προηγούμενα χρόνια τέτοια περίοδο – ακόμη και εν μέσω οικονομικής κρίσης – η κίνηση στην αγορά ήταν ιδιαίτερα αυξημένη και οι τζίροι σίγουρα κυμαίνονταν σε πολύ καλύτερα επίπεδα, συγκριτικά με φέτος λόγω της πανδημίας που πλήττει και τη χώρα μας.
Σήμερα, παραμονή Πρωτοχρονιάς οι πολίτες θα κάνουν τις τελευταίες αγορές της χρονιάς, με τα ψώνια να αφορούν κυρίως το γιορτινό τραπέζι και δώρα για τα παιδιά, που τέτοιες μέρες έχουν την… τιμητική τους!
Τα σούπερ μάρκετ θα είναι ανοιχτά μέχρι τις 8 το βράδυ, ενώ κανονικά λειτουργούν μανάβικα, κρεοπωλεία φούρνοι, ζαχαροπλαστεία και τα καταστήματα που αφορούν την προμήθεια τροφίμων.
Η υπόλοιπη αγορά λειτουργεί με την μέθοδο του «click away», που τόσο έχει ταλαιπωρήσει καταναλωτές και εμπόρους και που όλοι ελπίζουν ότι σύντομα θ’ αλλάξει αυτό το μοντέλο και θα επανέλθουμε έστω σε μια μερική κανονικότητα, αν και εντείνονται οι φόβοι για τσουνάμι λουκέτων το 2021 κυρίως στα μικρά καταστήματα.
Στο μεταξύ, απ’ ότι όλα δείχνουν, αλλά και από τις δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών το λιανεμπόριο δεν αναμένεται να λειτουργήσει άμεσα από τη νέα χρονιά με τον… παραδοσιακό τρόπο. Τουλάχιστον για τις πρώτες εβδομάδες θα ισχύει το «click away», ενώ ένα ακόμη μοντέλο που μελετάται είναι οι αγορές με ραντεβού στον εσωτερικό χώρο των καταστημάτων.
Με δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ 100,3 ο Υπουργός Ανάπτυξης Αδ. Γεωργιάδης διευκρίνισε ότι η λειτουργία των καταστημάτων το επόμενο διάστημα θα είναι πολύ αυστηρότερη από τον τρόπο που άνοιξαν τον περασμένο Ιούνιο. Τόνισε ωστόσο ότι το πρόβλημα είναι ο συνωστισμός, και αυτό θέλει να αποφύγει η Κυβέρνηση με την παράδοση εκτός (click away) ένα μέτρο, το οποίο είναι καινούργιο «και ήρθε για να μείνει»!
Ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι το υπουργείο έχει σχέδιο το οποίο επεξεργάζεται και σύμφωνα με αυτό, με τα στοιχεία της πανδημίας και με τη σύμφωνη γνώμη της επιτροπής, θα παρουσιάσει την πρότασή του.
Αν όλα πάνε βάσει σχεδίου, «θα προχωρήσουμε σε μερική λειτουργία του λιανικού εμπορίου», είπε ο κ. Γεωργιάδης τονίζοντας πως «σίγουρα θα υπάρξουν κανόνες».