Από το καλό στο καλύτερο τα Γιάννενα στον κορωνοϊό

on .

KORONOIOS RAPID TEST PERIFEREIA

• Ο τετραψήφιος αριθμός κρουσμάτων κορωνοϊού που ανακοινώθηκε χθες βράδυ από τον ΕΟΔΥ (1.047) περιορίζει το βαθμό αισιοδοξίας που προκύπτει από τα άλλα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους οι επιστήμονες και τα οποία δείχνουν μια συνεχόμενη σταδιακή βελτίωση των δεικτών σε νοσηλείες και ενεργά κρούσματα.
Στην Ήπειρο η κατάσταση είναι ακόμη καλύτερη, καθώς χθες ανακοινώθηκε μόλις ένα κρούσμα και αυτό στο Νομό Ιωαννίνων, ενώ συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό τα τεστ τόσο στα νοσοκομεία, όσο και από τις Κινητές Μονάδες του ΕΟΔΥ. Σήμερα μάλιστα (9 π.μ.- 2 μ.μ.) έχει προγραμματιστεί νέος έλεγχος «μέσα από αυτοκίνητο» στην Κεντρική Πλατεία Ιωαννίνων (απέναντι από την Περιφέρεια).
Ο μεγάλος όμως φόβος των Επιστημόνων, είναι η τήρηση των μέτρων τις επόμενες ημέρες των εορτών και ενόσω ακόμη δεν υπάρχουν ενδείξεις για τα «αποτελέσματα» από συγχρωτισμούς και κοινωνικές συναντήσεις των Χριστουγέννων. «Αν δεν τηρηθούν οι συστάσεις της Επιτροπής θα γεμίσουν και πάλι ξαφνικά και άδικα τα νοσοκομεία. Ας μην αφήσουμε την ανάγκη μας για λίγες ώρες διασκέδασης να θέσει σε κίνδυνο την υγεία τη δική μας και των συνανθρώπων μας», ανέφερε χθες η Καθηγήτρια και μέλος της Επιτροπής Επιστημόνων του Υπ. Υγείας κ. Βάνα Παπαευαγγέλου στην τελευταία επίσημη ενημέρωση για το 2020. «Το μέγεθος της παρέας αλλά και η διάρκεια της συνάντησης είναι κριτικής σημασίας. Το μήνυμα είναι το ίδιο, δεν αλλάζουμε τη συμπεριφορά μας μέχρι να εμβολιαστεί το 70% του πληθυσμού», πρόσθεσε.
Ο Επ. Καθηγητής κ. Γκίκας Μαγιορκίνης από την πλευρά του, σημείωσε πως βάσει των στοιχείων που δημοσιεύει ο ΕΟΔΥ «συνεχίζεται η μείωση των ενεργών κρουσμάτων στην επικράτεια». «Η πίεση στο σύστημα Υγείας δείχνει σταδιακή υποχώρηση. Ενδεικτικά βλέπουμε μείωση 22% σε σχέση με τις αρχές Δεκεμβρίου στις ΜΕΘ ενώ οι εισαγωγές στα νοσοκομεία έχουν υποχωρήσει κατά 50%» ανέφερε ο κ. Μαγιορκίνης, επισημαίνοντας ότι «θα πρέπει ωστόσο να τονιστεί ότι η κατάσταση στις ΜΕΘ παραμένει εξαιρετικά επιβαρυμένη». Το πόσο ευμετάβλητη είναι η κατάσταση, προκύπτει και από τη συνέχιση των αυστηρών μέτρων που ανακοίνωσε ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς για ορισμένες περιοχές της χώρας, όπως η Δυτική Αττική και η Κοζάνη, στις οποίες εξακολουθεί να διαπιστώνεται μεγάλο επιδημιολογικό φορτίο.
Στην Ήπειρο
Το χθεσινό ένα κρούσμα στην Ήπειρο και συγκεκριμένα στα Γιάννενα «επαναφέρει» την περιοχή μας σε εποχή ... καλοκαιριού. Από τις 49 περιφερειακές ενότητες στις οποίες χθες καταγράφηκαν κρούσματα τα Γιάννενα τις τελευταίες επτά ημέρες έχουν μέσο όρο κρουσμάτων 1,57, με το ποσοστό ανά 100.000 κατοίκους να έχει πέσει στo 0,6 κρούσμα, το οποίο είναι το δεύτερο καλύτερο της χώρας (ανάμεσα στις 49 Π.Ε.), αμέσως μετά το Ηράκλειο που έχει 0,33 κρούσμα/100.000 κατοίκους.
Η χθεσινή κατανομή
Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε χθες 1047 κρούσματα, αλλά και 58 ακόμη θανάτους. Επίσης διασωληνωμένοι νοσηλεύονται 458 ασθενείς.
Η κατανομή των κρουσμάτων είναι η εξής: 327 Αττική, 52 Κοζάνη, 50 Λάρισα, 37 Έβρος, 34 Κιλκίς, 30 Ροδόπη, 23 Καβάλα, 21 Μαγνησία, 20 Ξάνθη, Φλώρινα, , 19 Λέσβος, 18 Σέρρες, 17 Ημαθία, , 13 Πιερία, 12 Βοιωτία, 10 Αχαΐα, Κάλυμνος, Κορινθία,Τρίκαλα, 9 Αιτωλοακαρνανία, Αργολίδα, Δράμα, , 8 Πέλλα, 6 Καρδίτσα, Φθιώτιδα, Χαλκιδική, Χανιά, 5 Εύβοια, Ηλεία, 4 Θάσος, 3 Κέρκυρα, 2 Γρεβενά, Μεσσηνία, Χίος, 1 Ιωάννινα, Αρκαδία, Ηράκλειο, Κέα, Λακωνία, Ρόδος, Σύρος
Υπό διερεύνηση 3.