Αδιάθετα σε ποσοστό 70% τα μανταρίνια της Άρτας

on .

provata

• Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μ. Βορίδη, σχετικά με τη συγκομιδή και τη διάθεση των μανταρινιών στην περιοχή της Άρτας, αλλά και τη στήριξη του εισοδήματος και την αποζημίωση των παραγωγών κατέθεσε ο βουλευτής Άρτας του ΚΙΝΑΛ Χρ. Γκόκας.
Όπως αναφέρει, δυστυχώς επιβεβαιώνονται οι προβλέψεις που είχε κάνει κατά τη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησής του στη Βουλή όσον αφορά και στις πολύ χαμηλές-εξευτελιστικές τιμές, αλλά και στις αδιάθετες ποσότητες, ειδικότερα της ποικιλίας κλημεντίνης.
Τονίζει ότι οι αδιάθετες ποσότητες ανέρχονται περίπου στο 70% της παραγωγής και στο ήδη περιορισμένο αγοραστικό ενδιαφέρον έρχονται να προστεθούν οι καταστροφές από την ανάπτυξη μυκήτων, λόγω των βροχοπτώσεων, αλλά και των υψηλών για την εποχή θερμοκρασιών. Η κατάσταση αυτή δημιουργεί την άμεση ανάγκη για ελέγχους από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του ΕΛΓΑ, για να διαπιστώσουν και από κοντά το μέγεθος της καταστροφής, που έρχεται να προστεθεί στη μειωμένη ζήτηση, λόγω των συγκυριών της πανδημίας, αλλά και εισαγωγών από άλλες χώρες, φθηνών αλλά αμφιβόλου ποιότητας προϊόντων.
Επιπρόσθετα επισημαίνει ότι οι τιμές πώλησης για τον παραγωγό παρέμειναν περίπου στα μισά της περυσινής τιμής. Με το εξευτελιστικό αυτό εισόδημα οι παραγωγοί δεν μπορούν να καλύψουν ούτε τα έξοδά τους, πολλοί από αυτούς δεν θα έχουν καθόλου εισόδημα, και πραγματικά βρίσκονται σε απόγνωση.