Υπό έλεγχο είναι ο ιός στα Γιάννενα

on .

KORONOIOS TEST EODY AYTOKINHTA 14 12 20

• Ο εφιάλτης της πανδημίας του κορωνοϊού απομακρύνεται από τα Γιάννενα.
Αν και χθες ανακοινώθηκαν πέντε νέα κρούσματα (και από ένα σε Άρτα- Θεσπρωτία), εν τούτοις όλα τα στοιχεία που προκύπτουν από τους καθημερινούς ελέγχους του ΕΟΔΥ και των Νοσοκομείων, τις νοσηλείες, αλλά και από τα λύματα που καταλήγουν στο Βιολογικό καθαρισμό της ΔΕΥΑΙ, επιβεβαιώνουν ότι το επιδημιολογικό φορτίο είναι ελάχιστο έως μηδενικό στο λεκανοπέδιο.
Η ανησυχία των Επιστημόνων και σε τοπικό επίπεδο, όπως συμβαίνει και πανελλαδικά εστιάζεται στη χαλάρωση που διαπιστώνεται κατά την τρέχουσα εορταστική περίοδο και με αγωνία αναμένουν τα αποτελέσματα που θα υπάρχουν από το τέλος της εβδομάδας, ως και την επόμενη όταν και θα αποτυπωθεί στα τεστ το κατά πόσον τηρήθηκαν τα μέτρα και οι οδηγίες που δόθηκαν για το διάστημα αυτό.
Οι έλεγχοι ταχείας ανίχνευσης (rapid test) από τις ΚΟΜΥ του ΕΟΔΥ αυξάνονται συνεχώς. Επισημαίνεται ότι σε καθημερινή βάση δειγματοληψίες γίνονται για το κοινό στο νοσοκομείο «Χατζηκώστα», στους εισερχόμενους στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, αλλά και αυτήν την εβδομάδα στο Καλπάκι.
Σήμερα μάλιστα έχουν προγραμματιστεί τεστ και στο προσωπικό του Αστικού ΚΤΕΛ Ιωαννίνων, ενώ αύριο θα επαναληφθούν τα τεστ μέσα από αυτοκίνητο μπροστά από το Διοικητήριο της Περιφέρειας Ηπείρου στην Κεντρική Πλατεία.
Καθαρά λύματα
Όπως προαναφέρθηκε ενδεικτικό της θετικής εικόνας που υπάρχει στα Γιάννενα και η οποία βγάζει για τα καλά -προς το παρόν- το Νομό από τη λίστα της επικινδυνότητας, είναι τα αποτελέσματα των αναλύσεων των ακαθάρτων υδάτων που γίνονται από τη ΔΕΥΑΙ. Οι τελευταίες αναλύσεις της 23ης Δεκεμβρίου ήταν αρνητικές από όλα τα σημεία δειγματοληψίας της πόλης, συμπεριλαμβανομένου και της Δομής Φιλοξενίας Μεταναστών και Προσφύγων του Κατσικά.
«Μαύρη τρύπα» εξακολουθεί πάντως να υπάρχει στην Κακαβιά, όπου αστυνομικοί και τελωνειακοί βρίσκονται καθημερινά εκτεθειμένοι για μόλυνση. Η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Νομού Ιωαννίνων με έγγραφό της προς τον ΕΟΔΥ και τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, για την ελαχιστοποίηση του κινδύνου, ζητούν όπως το κλιμάκιο του ΕΟΔΥ που διενεργεί ελέγχους στους εισερχόμενους στη χώρα μας, να μεταφερθεί πριν τον Αστυνομικό έλεγχο.
Η χθεσινή κατανομή
Χθες ανακοινώθηκαν 476 νέα κρούσματα, 66 θάνατοι, ενώ 476 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.
Αναλυτικά η κατανομή των 476 νέων κρουσμάτων κορονοϊού στη χώρα διαμορφώνεται ως εξής:
91 σε Θεσσαλονίκη
60 σε Κεντρικό Τομέα Αθηνών Κεντρικού Τομέα Αθηνών
36 σε Δυτικό Τομέα Αθηνών
26 σε Πειραιά
20 σε Νότιο Τομέα Αθηνών
19 σε Ανατολική Αττικής
17 σε Βόρειο Τομέα Αθηνών
15 σε Έβρο
14 σε Ξάνθη,
12 σε Λάρισα, Μαγνησία,
10 σε Δυτική Αττική
9 σε Ημαθία, Καβάλα
8 σε. Αχαΐα, Κάλυμνο,
7 σε Κιλκίς, Σέρρες,
6 σε Καρδίτσα, Κοζάνη, Πιερία, Ροδόπη, Τρίκαλα
5 σε Ιωάννινα
4 σε Κορινθία, Λέσβο, Φλώρινα, Χαλκιδική
3 σε Καστοριά, Φθιώτιδα,
2 σε Αργολίδα, Κέρκυρα, Αρκαδία, Εύβοια, Λακωνία, Μεσσηνία, Νήσο, Πέλλα, Χίο
1 σε Άρτα, Θεσπρωτία, Βοιωτία, Ηλεία, Ηράκλειο, Θάσο, Θήρα,