Εκτεταμένο πρόγραμμα αντιπλημμυρικών έργων

on .

ANTIPLHMMYRIKA ERGA2

• Ένα εκτεταμένο πρόγραμμα αντιπλημμυρικών έργων εξελίσσεται στην Περιφέρεια Ηπείρου, όπως ανέφερε ο Περιφερειάρχης Αλ. Καχριμάνης στη χθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, το οποίο ενέκρινε το Ειδικό Σχέδιο Αντιμετώπισης καταστροφών από πλημμυρικά φαινόμενα.
Η συζήτηση συνέπεσε μάλιστα και το τριήμερο των έντονων βροχοπτώσεων, το οποίο επικαλέστηκε ο κ. Καχριμάνης, ως απόδειξη του έργου που έχει επιτελεστεί σε καθαρισμούς καθώς δεν υπήρξε κανένα πλημμυρικό φαινόμενο στην Ήπειρο.
«Δεν αφήσαμε, ποταμό, παραποτάμους και τάφρους χωρίς να έχουμε παρέμβει δημιουργώντας όλες εκείνες τις συνθήκες για να μην έχουμε πλημμύρες», υπογράμμισε.
Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε ενδεικτικά σε ορισμένες από τις παρεμβάσεις που έχουν προγραμματιστεί σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και η εκπόνηση μελέτης ύψους 2,7 εκ. ευρώ για το Λεκανοπέδιο Ιωαννίνων. Δύο πολύ μεγάλα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας προωθούνται για την Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας, ήτοι στο ρέμα Καρυδά και στο ρέμα Τούση της Πάργας. Τέλος στην Άρτα, καθαρίστηκε μετά από πολλά χρόνια του ρέμα Μπούση, το οποίο πριν ένα χρόνο ακριβώς είχε προκαλέσει μεγάλα πλημμυρικά φαινόμενα στην περιοχή του Δήμου Νικολάου Σκουφά. Ακολουθεί όπως είπε ο Περιφερειάρχης η εκπόνηση μελέτης, ώστε να δοθεί οριστική λύση στο πρόβλημα.
Ο Γιώργος Ζάψας
Από τους εκπροσώπους των παρατάξεων που τοποθετήθηκαν, δεν υπήρξαν διαφοροποιήσεις επί του Ειδικού Σχεδίου, εκφράστηκαν όμως εντάσεις για επιμέρους ζητήματα που αφορούν τις διαδικασίες συζήτησης του θέματος, αλλά και εν γένει για τα αντιπλημμυρικά έργα σε συνδυασμό με την κεντρική πολιτική που ακολουθείται.
Στην εισήγησή του ο επικεφαλής της παράταξης «Κοινό των Ηπειρωτών» Γιώργος Ζάψας, υποστήριξε ότι το Ειδικό Σχέδιο έρχεται με καθυστέρηση προς συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο και ότι θα έπρεπε να είχε προηγηθεί συζήτηση στην Επιτροπή Περιβάλλοντος. «Η Περιφερειακή Αρχή -τόνισε σε άλλο σημείο- θα πρέπει να εκπονήσει άμεσα ένα συνεκτικό και κοστολογημένο πρόγραμμα μελετών και έργων για όλη την Επικράτεια της Περιφέρειας και να το παρουσιάσει δημόσια».
Το νοσοκομείο Πρέβεζας
Όπως είχε προαναγγελθεί και τυπικά από χθες εντάχθηκε στον προϋπολογισμό της Περιφέρειας το έργο βελτίωσης των κτιριακών υποδομών του Νοσοκομείου Πρέβεζας, μέσω τροποποίησης του προϋπολογισμού. Πρόκειται για ποσό ύψους 570.000 ευρώ που προέρχεται από έκτακτη επιχορήγηση της Περιφέρειας από το Υπουργείο Εσωτερικών για την κάλυψη αναγκών για τον κορωνοϊό. Με δεδομένο ότι όσες δαπάνες έχουν γίνει μέχρι σήμερα- όπως είχε πει ο Περιφερειάρχης- έχουν καλυφθεί από πόρους της Περιφέρειας, τα χρήματα αυτά θα διατεθούν για βελτίωση του νοσοκομείου Πρέβεζας το οποίο αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα.