Αλλαγές στο «Εξοικονομώ» ζητάει και το ΤΕΕ Ηπείρου!

on .

PINAKIDA TEE HPEIROY
• Στα... κάγκελα έχουν ανέβει οι μηχανικοί όλης της χώρας διατυπώνοντας σοβαρές ενστάσεις για τη διαδικασία που ακολουθείται όσον αφορά στην επιλογή προτάσεων που εντάσσονται προς χρηματοδότηση στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Αυτονομώ».
Ήδη αντιπροσωπεία από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος έχει ζητήσει από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανασχεδιασμό του προγράμματος και αποδοχή των προτάσεων του τεχνικού κόσμου. Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και το Τμήμα Ηπείρου του ΤΕΕ, το οποίο, με αρκετή καθυστέρηση, διατυπώνει με επιστολή του προς τον Υπουργό Κωστή Χατζηδάκη τις απόψεις του επί του θέματος, προτείνοντας μάλιστα, αν δεν εισακουστεί, το ΤΕΕ να διακόψει την υλοποίηση του «Εξοικονομώ».
Επιστολή στον Υπουργό
Στα ιδιαίτερα έντονα προβλήματα που παρουσιάστηκαν και αυτή τη φορά στο τρέχον πρόγραμμα Εξοικονομώ – Αυτονομώ» αναφέρεται το ΤΕΕ/Τμήμα Ηπείρου με επιστολή του προς τον αρμόδιο Υπουργό (την υπογράφει ο Πρόεδρος Γιάννης Λυκοτραφίτης), ενώ παράλληλα διατυπώνει προτάσεις για την βελτίωση των συνθηκών υλοποίησή, με βασικό στόχο τη δημιουργία αντικειμενικών κριτηρίων ένταξης στο πρόγραμμα. Όπως επισημαίνει, «η αποδοχή και υλοποίηση αυτών των προτάσεων, από την πλευρά της Πολιτείας, θα συμβάλλει αφενός στη σωστή εξέλιξη και εφαρμογή των υπαρχόντων αλλά και μελλοντικών προγραμμάτων εξοικονόμησης ενέργειας και αφετέρου στην προστασία των Μηχανικών - μελών του ΤΕΕ/ΤΗ από τη συνεχιζόμενη υποβάθμιση του ρόλου τους».
Δύο βασικά λάθη
Μεταξύ άλλων, το ΤΕΕ Ηπείρου σημειώνει πως «στο τρέχον Πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» συνεχίζονται τα δύο βασικά λάθη του προηγούμενου προγράμματος «Εξοικονομώ». Μόνα κριτήρια υπαγωγής μιας αίτησης είναι η χρονική προτεραιότητα και το κλείσιμο του συστήματος μετά την εξάντληση των πόρων. Δεν υπάρχει κανένα κριτήριο οικονομικής – κοινωνικής ή ενεργειακής προτεραιότητας και ουσιαστικής καταπολέμησης της ενεργειακής φτώχειας».
Ειδικότερα, επισημαίνεται ότι, ενώ τα διαθέσιμα κονδύλια για τους δικαιούχους του Προγράμματος στην Περιφέρεια Ηπείρου ήταν 63,1 εκατομμύρια ευρώ, αυτά εξαντλήθηκαν μόλις μέσα σε 23 λεπτά, διότι για τόσο χρόνο τελικά ήταν ανοιχτή η ηλεκτρονική πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων υπαγωγής στο πρόγραμμα. Έτσι, αν και το πρόγραμμα στοχεύει στο να καλύψει την πραγματική και αντικειμενικά ιδιαίτερα αυξημένη για την περιοχή μας αναγκαιότητα ενεργειακής αναβάθμισης των κτηρίων, στην πράξη αυτό καταλήγει να απέχει πόρρω από το σκοπό του, κυρίως εξαιτίας της δομής του σχεδιασμού του.
Να ανασχεδιαστεί
«Το «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» όπως υφίσταται βρίσκεται μακριά από τις πραγματικές ανάγκες των πολιτών. Δεν γίνεται για ακόμη μια φορά να βρίσκονται οι μηχανικοί απέναντι από τους ιδιοκτήτες. Δεν γίνεται κάθε χρόνο ο ιδιοκτήτης να πρέπει να ξεκινήσει από το μηδέν», τονίζει το ΤΕΕ Ηπείρου, ενώ εκφράζει παράλληλα τη συμφωνία του με την απόφαση της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ όπου, μεταξύ άλλων, διεκδικούνται από το αρμόδιο υπουργείο ο ανασχεδιασμός του προγράμματος και η αποδοχή των προτάσεων του τεχνικού κόσμου, η δημοσιοποίηση αναλυτικά των στατιστικών στοιχείων, που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο, αναφορικά με το πότε κατατέθηκε χρονικά η πρώτη αλλά και η τελευταία αίτηση αλλά και τους ακριβείς χρόνους κατάθεσης των λοιπών αιτήσεων που καταχωρήθηκαν εμπρόθεσμα στο σύστημα, για κάθε περιφερειακό πρόγραμμα, η δημοσιοποίηση καταλόγου με το πλήθος έργων ανά τεχνικό σύμβουλο και η γενναία χρηματοδότηση του προγράμματος.
Οι προτάσεις
Η Διοικούσα Επιτροπή ΤΕΕ/Τμήμα Ηπείρου καταθέτει και μία σειρά από προτάσεις, για τη σωστή εφαρμογή των υπαρχόντων αλλά και μελλοντικών προγραμμάτων εξοικονόμησης ενέργειας και  για την προστασία των μηχανικών.
Μεταξύ άλλων προτείνει υψηλότερη χρηματοδότηση, ιδίως σε Περιφέρειες όπως η δική μας, λόγω και των κλιματολογικών συνθηκών και κατάργηση του κριτηρίου της χρονικής προτεραιότητας υποβολής των αιτήσεων στο πρόγραμμα. Επίσης ζητάει υιοθέτηση της μεθοδολογίας ουσιαστικής αξιολόγησης των αιτήσεων με διαφανείς και αυτοματοποιημένες διαδικασίες ελέγχου και εποπτείας για τη διασφάλιση του αδιάβλητου της διαδικασίας, διαρκή ισχύ του προγράμματος μέχρι εξαντλήσεως των πόρων και συνεχής αξιολόγηση και ανατροφοδότησή του. Επίσης θέλει ενίσχυση της τεκμηρίωσης των προτεινόμενων παρεμβάσεων μέσω συστηματικότερων ελέγχων και επαλήθευσης προμετρήσεων, αλλά και δημιουργία καταλόγου επιλαχόντων δικαιούχων για το παρόν πρόγραμμα, 
Καταλήγοντας, δηλώνει πως σε περίπτωση που το υπουργείο δεν ακούσει τις προτάσεις και δεν συνδιαμορφώσει το νέο πρόγραμμα μαζί με τον τεχνικό κόσμο, θα πρέπει το ΤΕΕ να εξετάσει πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο να σταματήσει να υποστηρίζει την υλοποίησή του!