Ένα βραβείο του «Γαστρονόμου» για τα χειροποίητα εργαλεία του «Τέλη»!

on .

TELHS BRABEIO 23 12 20

• Μία τοπική επιχείρηση, το εργαστήρι παραγωγής και εμπορίας χειροποίητων εργαλείων «Τέλης Γιάννενα», ήταν μεταξύ όσων διακρίθηκαν στα φετινά βραβεία ποιότητας του περιοδικού «Γαστρονόμος» που εκδίδεται με την εφημερίδα «Η Καθημερινή».
Ο «Τέλης» έλαβε το βραβείο «Αλέξανδρος Γιώτης» στο πλαίσιο της φετινής εκδήλωσης του «Γαστρονόμου» που ήταν διαδικτυακή. Το παρέλαβαν οι Ράνια Πιτένη και ο σύζυγός της Βαγγέλης Γκόγκος.
Η κ. Πιτένη είναι εγγονή του Αριστοτέλη Πιτένη, ο οποίος ίδρυσε το περίφημο εργαστήρι του στην οδό Ζάππα, στο άλλοτε εμπορικό κέντρο των Ιωαννίνων, πριν από 80 χρόνια, το μακρινό 1913. Στο σημείο αυτό ήταν ήδη εγκατεστημένοι πολλοί τεχνίτες που ασχολούνται με το σίδερο.
Ο Αρ. Πιτένης ξεκίνησε ως μαχαιροποιός και στη συνέχεια άρχισε να κατασκευάζει μια μεγάλη γκάμα εργαλείων για τη γεωργία και την κτηνοτροφία. Έγινε γνωστός στην ευρύτερη περιοχή της Ηπείρου αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα για τα περίφημα ψαλίδια αιγοπροβάτων και τους εξαιρετικούς σουγιάδες του. Από πολύ νωρίς, στο εργαστήριο του, απασχολήθηκε και ο πρωτότοκος γιός του Αδαμάντιος, μαθαίνοντας από μικρός τα μυστικά της τέχνης. Ο Αδαμάντιος ήταν ο συνεχιστής του εργαστηρίου που πήγε την επιχείρηση ένα βήμα εμπρός συνδέοντας το παρελθόν με το μέλλον. Σήμερα ο «Τέλης» διαθέτει στην αγορά μία μεγάλη γκάμα παλιών αλλά και νέων κοπτικών εργαλείων άριστης ποιότητας βασισμένα στην τέχνη και την παράδοση.
Ο «Γαστρονόμος» που κυκλοφορεί αύριο με την «Καθημερινή» περιλαμβάνει αφιέρωμα στο Γιαννιώτικο εργαστήρι και τους ανθρώπους του.
ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ