Προς αναθεώρηση ο σχεδιασμός Διαχείρισης Απορριμμάτων

on .

APORRIMMATA ERGOSTASIO ELEYTHEROXORI

• Για την αναθεώρηση του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων, ετοιμάζεται ο Φορέας Ηπείρου, καθώς στη χθεσινή δια περιφοράς συνεδρίαση του Δ.Σ. είχε θέμα στην ημερήσια διάταξη την «Συγκρότηση Επιτροπής Διαγωνισμού για τη σύναψη σύμβασης για Μελέτη Αναθεώρησης ΠΕΣΔΑ Ηπείρου».
Ουσιαστικά η πλειοψηφία της Διοίκησης έρχεται να δικαιώσει τους δημάρχους, ιδίως της Π.Ε. Ιωαννίνων, που έχουν εκφράσει έντονες αντιρρήσεις για την κοστολόγηση των ΣΜΑ κλπ, έχοντας οδηγήσει το Φορέα στα πρόθυρα διάσπασης, ενώ δήμαρχοι έχουν δεχθεί και «πυρά» επί προσωπικού για τις διαφωνίες που εξέφραζαν.
Ένας από αυτούς είναι και ο Δήμαρχος Ζίτσας Μιχάλης Πλιάκος, ο οποίος πέρασε στην αντεπίθεση κατά εκείνων που χαρακτήριζαν «αντάρτη» και «μαύρο πρόβατο», όποιον ζητάει αναθεώρηση και τον επανασχεδιασμό της διαχείρισης των απορριμμάτων.
Ο κ. Πλιάκος έθεσε τρία ερωτήματα προς τη Διοίκηση του Φορέα και όσων στηρίζουν τις αποφάσεις του:
«Τελικά ο ΠΕΣΔΑ:
• Πρέπει ναι ή όχι να εναρμονίζεται με τα δεδομένα και τις συνθήκες που διαμορφώνονται κάθε φορά (αλλαγές στα δημογραφικά χαρακτηριστικά, στην παραγωγή και τη σύσταση των αποβλήτων κ.α.);
• Πρέπει ναι ή όχι να αναθεωρείται, κατά τη δική μας γνώμη ανά τριετία, ώστε να εναρμονίζονται οι στόχοι σύμφωνα πάντα και με τον εθνικό σχεδιασμό;
• Πρέπει ναι ή όχι μέσω των στρατηγικών του κατευθύνσεων να διασφαλίζονται τα συμφέροντα των πολιτών μέσω της οικονομικότερης διαχείρισης;
Για να πάψουν επιτέλους κάποιοι να χαρακτηρίζουν όποιον ζητάει την αναθεώρηση και τον επανασχεδιασμό, σε ότι αφορά τη διαχείριση των απορριμμάτων της Ηπείρου, αντάρτη και «μαύρο πρόβατο».
Καταλήγοντας ο Δήμαρχος Ζίτσας, εκφράζει την ελπίδα ότι το Προεδρείο «να εναρμονιστεί με την πάγια θέση μας ότι ο ΠΕΣΔΑ αποτελεί ένα «εργαλείο» δουλειάς που σε μια δυναμική διεργασία πρέπει να αναθεωρείται κατά τη γνώμη μας ανά τριετία με μοναδικό στόχο και σκοπό να εξυπηρετεί την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων της Περιφέρειας Ηπείρου σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία και πάντα με το μικρότερο δυνατό κόστος για τους Ηπειρώτες».