Κίνητρα για ν’ «ανθίσει» πάλι ο Ερασιτεχνικός Αθλητισμός!

on .

KOPHLASIA

• Μόνο με την επανακαθιέρωση οικονομικών προνομίων (πριμ), τα οποία είχαν περικοπεί το 2012 θα ανθίσει και πάλι ο Ερασιτεχνικός Αθλητισμός στη χώρα μας, τονίζει η Διοίκηση του Ναυτικού Ομίλου Ιωαννίνων σε επιστολή της προς τον Υφυπουργό Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη.
Πρόκειται για ένα καίριο θέμα που απασχολεί όλο το φάσμα του Ερασιτεχνικού Αθλητισμού και τα εκατοντάδες σωματεία που δραστηριοποιούνται στον τομέα αυτό. Όπως επισημαίνει ο Ν.Ο.Ι., σήμερα πριμ δίνονται σε ελάχιστους πλέον αθλητές, αποκλειστικά σε όσους επιτυγχάνουν νίκες μεταλλίων στο εξωτερικό και συγκεκριμένα σε εκείνους που κατακτούν πρώτες διακρίσεις σε Ολυμπιακούς Αγώνες, σε Παγκόσμια και σε Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα, με τα ποσά να είναι κατ’ αναλογίαν της νίκης.
Στην επιστολή της Διοίκησής του, την οποία υπογράφουν η Πρόεδρος Μάρθα Παλαιοπάνου και η Γενική Γραμματέας Σπυριδούλα Μπάγια, σημειώνεται πως δυστυχώς και με τον νέο αθλητικό νόμο δεν αλλάζει κάτι επί της ουσίας όσον αφορά στη στήριξη όλων αυτών των παιδιών που ως μέλη των εθνικών ομάδων δίνουν έναν μεγάλο αγώνα για τη διάκριση στους διεθνείς στίβους, ούτε για όλους τους σπουδαίους αθλητές οι οποίοι δεν παίρνουν μεν μετάλλιο, καταλαμβάνουν όμως αξιοζήλευτες θέσεις σε πανευρωπαϊκές και παγκόσμιες διοργανώσεις, φτάνουν και αγωνίζονται σε μεγάλους τελικούς, δεν λαμβάνουν όμως ούτε ευρώ από την Πολιτεία ως ελάχιστο κίνητρο για να συνεχίσουν την προσπάθεια, με στόχο ακόμα μεγαλύτερες διακρίσεις.
Λείπει η στήριξη
Πρακτική στήριξη, όπως επισημαίνεται, δεν έχουν ούτε όλοι αυτοί οι υψηλού επιπέδου αθλητές που συχνά αναγκάζονται να ζουν ένα μεγάλο κομμάτι του έτους μακριά από το σπίτι και την οικογένειά τους προπονούμενοι σκληρά προκειμένου να λάβουν μέρος σε διεθνείς αγώνες με τις εθνικές μας ομάδες. Ως παράδειγμα αναφέρονται οι αθλητές της Κωπηλασίας, οι οποίοι προπονούνται με την Εθνική επί πολλούς μήνες κάθε έτος στο Κωπηλατοδρόμιο του Σχινιά υπό πραγματικά αντίξοες συνθήκες βασιζόμενοι σχεδόν αποκλειστικά στη χρηματική υποστήριξη των οικογενειών τους για να συνεχίζουν την αθλητική τους δραστηριότητα.
Η Διοίκηση του Ν.Ο.Ι. λοιπόν υπογραμμίζει χαρακτηριστικά στην επιστολή της: «Μπορούν και πρέπει να βρεθούν κίνητρα και τρόποι επιβράβευσης για όλα αυτά τα παιδιά που διακρίνονται διεθνώς σηκώνοντας ψηλά την ελληνική σημαία. Υπάρχουν τρόποι να επιβραβεύονται όσοι αξίζουν. Υπάρχει βέβαια η έξτρα μοριοδότηση πρωταθλητών και η άνευ εξετάσεων εισαγωγή στα Πανεπιστήμια όσων επιτυγχάνουν εξαιρετική αγωνιστική διάκριση σε διεθνείς αγώνες. Αυτά όμως δεν αρκούν. Αν θεσπιστούν και πάλι σοβαρά κίνητρα, ο αθλητισμός θα «ανθίσει» εκ νέου στη χώρα μας και θα μπει ξανά σε ανοδική πορεία κάνοντάς μας πολύ περήφανους».
Για τα σωματεία...
Ένα δεύτερο ζήτημα που θέτει η Διοίκηση του Ναυτικού Ομίλου προς τον Υφυπουργό Αθλητισμού είναι η οικονομική ενίσχυση των ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων, την οποία χαρακτηρίζει απολύτως αναγκαία προκειμένου να συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους προς όφελος της ελληνικής κοινωνίας. Όπως αναφέρει στην επιστολή της, «ουσιαστικά, αυτό που ζητάμε είναι να μας δώσετε τη δυνατότητα να συνεχίσουμε το έργο μας, όπως κάνουμε μέχρι σήμερα στηρίζοντάς μας με κάθε δυνατό τρόπο. Ωστόσο, δεν μπορεί να μπαίνουν όλα τα σωματεία στο ίδιο «καζάνι», δηλαδή να επιχορηγούνται όλοι ανεξαρτήτως οι σύλλογοι με το ποσό των 2.500 ευρώ, είτε έχουν πέντε, είτε 50, είτε 150 αθλητές. Δεν κάνουμε όλοι την ίδια δουλειά και δεν έχουμε όλοι τις ίδιες ανάγκες».