Εισαγωγή με ελάχιστη βάση και όριο φοίτησης στα Πανεπιστήμια

on .

FOITHTES AMFITHEATRO 3

• Τις νομοθετικές πρωτοβουλίες για το σύστημα εισαγωγής στα Πανεπιστήμια παρουσίασε χθες η Υπουργός Παιδείας, Ν. Κεραμέως, στο υπουργικό συμβούλιο.
Μεταξύ άλλων, όπως είπε, θεσπίζεται Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής σε κάθε πανεπιστημιακό τμήμα, ενώ προβλέπει δύο φάσεις στη διαδικασία εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Επίσης προβλέπεται όριο φοίτησης με ελάχιστη διάρκεια τα 4 έτη και επέκτασή του κατά 2 ακόμη έτη. Σε σχολές με 6ετή φοίτηση η διάρκεια μπορεί να παραταθεί κατά τρία ακόμη χρόνια. Οι αλλαγές διευκρίνισε η υπουργός δεν επηρεάζουν την προετοιμασία των φετινών υποψηφίων στις Πανελλαδικές εξετάσεις.
Παράλληλα μαζί με τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχ. Χρυσοχοΐδη παρουσίασαν τις νομοθετικές πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της ασφάλειας και της ακαδημαϊκής ελευθερίας στα Α.Ε.Ι.
Η δέσμη αυτή ρυθμίσεων περιλαμβάνει τη διεύρυνση μέτρων ασφαλείας στο χώρο των ΑΕΙ, όπως η ελεγχόμενη είσοδος, την ενίσχυση των διατάξεων πειθαρχικού και ποινικού δικαίου, με τη θέσπιση ολοκληρωμένου πλαισίου, με στόχο την πρόληψη και αποτροπή πράξεων βίας και ανομίας στο Πανεπιστήμιο, και τη σύσταση ειδικής Ομάδας Προστασίας Πανεπιστημιακού Ιδρύματος (ΟΠΠΙ), αποτελούμενης από αξιωματικούς και ειδικούς φρουρούς της Ελληνικής Αστυνομίας που θα υπάγονται ιεραρχικά στον Αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ.
Στόχος είναι η βελτίωση του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος, ενός χώρου ελεύθερης διακίνησης ιδεών, απρόσκοπτης διεξαγωγής έρευνας και διδασκαλίας.