Από την Τρίτη (29/12) οι εμβολιασμοί στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο

on .

EMBOLIASMOS

• Η αντίστροφη μέτρηση για τον εμβολιασμό και την καταπολέμηση του κορωνοϊού ξεκινά την Κυριακή σε όλη την Ευρώπη και φυσικά στην Ελλάδα.
Το Σάββατο παραλαμβάνονται 9.750 δόσεις του εμβολίου, την επόμενη ημέρα Κυριακή, θα γίνουν οι πρώτοι εμβολιασμοί σε πέντε νοσοκομεία – αναφοράς για τον κορωνοϊό της Αθήνας. Τη Δευτέρα θα γίνει διανομή σε περιφερειακά νοσοκομεία, μεταξύ των οποίων και στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, στο οποίο ο εμβολιασμός των υγειονομικών θα αρχίσει από την επόμενη ημέρα, την Τρίτη 29 Δεκεμβρίου.
Το συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα ανακοίνωσε ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους στη χθεσινή ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας, που είχε αποκλειστικό θέμα τον εμβολιασμό. Έως τις 30 Δεκεμβρίου η Ελλάδα θα παραλάβει την πρώτη μεγάλη παρτίδα εμβολίων 83.850 δόσεων.
Μέχρι το τέλος Ιανουαρίου η Ελλάδα αναμένεται να παραλάβει 429.000 δόσεις και άλλες 333.450 δόσεις έως τέλος Φεβρουαρίου.
Μέχρι το τέλος Μαρτίου η Ελλάδα θα έχει παραλάβει μόνο από την εταιρία Pfizer/Biontech 1 εκατ. 265 χιλιάδες δόσεις.
Σε αυτές αναμένεται να προστεθούν τον Ιανουάριο, από τη στιγμή που θα λάβουν έγκριση, παραδόσεις από τις εταιρίες Moderna και AstraZeneca.
Με βάση τον προγραμματισμό, οι εμβολιασμοί στο γενικό πληθυσμό αναμένεται να ξεκινήσουν μέσα στο δεύτερο δεκαήμερο του Ιανουαρίου.
Όπως ανέφερε η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου οι εμβολιασμοί είχαν την πιο σημαντική επίδραση στην υγεία και την ποιότητα της ζωής των ανθρώπων τα τελευταία χρόνια και κάθε χρόνο σώζονται 2-3 εκατομμύρια ζωές, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ΠΟΥ.
Το εμβόλιο για τον κορωνοϊό έγινε δυνατό να παραχθεί σε ταχύτατο χρονικό διάστημα, χάρη στη χρησιμοποίηση της βιοτεχνολογίας, στην ιδανική συνεργασία πολλών ερευνητικών κέντρων και την πλουσιοπάροχη χρηματοδότηση.
Το πρώτο από αυτά είναι το εμβόλιο της Pfzizer/ BioNtech και έχει παρασκευαστεί με τη μέθοδο του mRNA. Το mRNA -όπως τόνισε- δεν μεταφέρει τον ιό και δεν έχει καμία επίδραση στο DNA του κυττάρου.
Το συγκεκριμένο εμβόλιο έχει μεγάλη ασφάλεια, οι ανεπιθύμητες ενέργειες είναι συνήθεις, όπως και σε άλλα εμβόλια, ενώ δημιουργεί υψηλό αριθμό αντισωμάτων και έχει αποτελεσματικότητα 94%.
Διαφωνεί το ΠΑΜΕ  «Χατζηκώστα» και ΠΓΝΙ
Την ώρα που οι ελπίδες για την «τιθάσευση» της πανδημίας έχουν εναποτεθεί στο εμβόλιο, η συνδικαλιστική παράταξη Υγειονομικών των νοσοκομείων «Χατζηκώστα» και Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, κάνει λόγο για βεβιασμένες κινήσεις του Υπ. Υγείας για επικοινωνιακούς λόγους που δεν βοηθάνε την χρήση του εμβολίου στη χρήση του εναντίον της πανδημίας, αλλά εντείνουν την ανασφάλεια και στους υγειονομικούς.