Η αιθαλομίχλη... χτύπησε «κόκκινο» στα Γιάννενα!

on .

AITHALOMIXLH

• Η γνωστή μας αιθαλομίχλη επέστρεψε το τελευταίο διάστημα στο Λεκανοπέδιο Ιωαννίνων, η οποία μάλιστα λόγω της άπνοιας χτύπησε «κόκκινο»!
Η ατμόσφαιρα τα τελευταία 24ωρα στο Λεκανοπέδιο είναι αποπνικτική, με την υγρασία τις περισσότερες ώρες της ημέρας να είναι «καρφωμένη» στο 100%, κάνοντας ανυπόφορη την παραμονή στους εξωτερικούς χώρους.
Με αφορμή τις υψηλές συγκεντρώσεις αέριων ρύπων, ο Καθηγητής Μετεωρολογίας και Πρόεδρος της ΔΕΥΑΙ Άρης Μπαρτζώκας εξέδωσε ανακοίνωση, τονίζοντας ότι η κατάσταση αυτή έχει ως αποτέλεσμα οι ρύποι οι οποίοι εκπέμπονται, κυρίως από αυτοκίνητα και καμινάδες, να μην απομακρύνονται!
Και πρόσθεσε ότι τις τελευταίες ημέρες τα πράγματα δεν είναι καθόλου καλά, καθώς οι μέσες ημερήσιες συγκεντρώσεις ήταν: την Τετάρτη 16/12: 83 μg/m3, την Πέμπτη 17/12: 110 μg/m3, την Παρασκευή 18/12: 106 μg/m3, το Σάββατο 19/12: 137 μg/m3, ενώ την Κυριακή ήταν 140 μg/m3.
Επικίνδυνα σωματίδια
Αναφερόμενος στο τι πρέπει να κάνουμε ο κ. Μπαρτζώκας συστήνει προς τους πολίτες να μην καίνε στα τζάκια τους κακής ποιότητας υλικά που εκπέμπουν πολλούς ρύπους. Επίσης, να αποφεύγουν την άσκηση στο ύπαιθρο (τροχάδην, ποδήλατο κλπ.) και όταν είναι έξω να φοράνε τη μάσκα τους ακόμη κι όταν είναι μόνοι τους. Το θετικό, σύμφωνα με τον καθηγητή, είναι ότι σε λίγες μέρες θ’ αλλάξει ο καιρός και θα απαλλαγούμε από τις μεγάλες συγκεντρώσεις.
Όπως σημειώνει στην ανακοίνωσή του ο κ. Μπαρτζώκας, συνήθως καταγράφονται οι συγκεντρώσεις των PM10 (Particulate Matter-10), δηλαδή, σωματιδίων με διάμετρο μικρότερη των 10 μm (10 χιλιοστά του χιλιοστού, όσο περίπου το 1/7 της διαμέτρου μιας ανθρώπινης τρίχας) τα οποία είναι αναπνεύσιμα και είναι δυνατόν να προκαλέσουν προβλήματα υγείας.
Η Περιφέρεια Ηπείρου
Συστάσεις προς τους πολίτες απευθύνει με χθεσινή της ανακοίνωση η Περιφέρεια Ηπείρου έχοντας υπόψη την Κ.Υ.Α «Βραχυπρόθεσμα σχέδια δράσης για την αντιμετώπιση ατμοσφαιρικής ρύπανσης από αιωρούμενα σωματίδια» και δεδομένου ότι δεν αναμένεται να διαφοροποιηθούν ιδιαίτερα οι μετεωρολογικές συνθήκες που θα επικρατήσουν τα επόμενα εικοσιτετράωρα στην περιοχή μας.
Ως αύριο το πρωί (10 π.μ.) λοιπόν, συστήνεται σε άτομα με αναπνευστικό πρόβλημα ή καρδιοπαθείς καθώς και στα παιδιά και τα άτομα άνω των 65 ετών να περιορίσουν τη σωματική άσκηση - δραστηριότητα και το χρόνο παραμονής τους σε εξωτερικούς χώρους. Συστάσεις απευθύνονται και στον γενικό πληθυσμό. Συγκεκριμένα, κάθε άτομο θα πρέπει να περιορίσει τη σωματική άσκηση ιδιαίτερα αν αισθάνεται ενόχληση στα μάτια ή εμφανίζει βήχα, ρινική συμφόρηση ή ενόχληση στο λαιμό.
Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας παρακολουθούν τις μετρήσεις του σταθμού ατμοσφαιρικής ρύπανσης και τις μετεωρολογικές συνθήκες στην περιοχή του Δήμου Ιωαννιτών και, εφόσον απαιτηθεί, θα εκδοθεί νέα ανακοίνωση για την ενημέρωση του κοινού.