Μαθητές από τη Βόρειο Ήπειρο γνώρισαν το μαγικό κόσμο της ελιάς

on .

v hpeiros

• Μαθητές και Μαθήτριες του Λυκείου «Πνοή Αγάπης» της Μητρόπολης Αργυροκάστρου, που λειτουργεί με τη στήριξη και την ενίσχυση του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας, καθώς και με τη φροντίδα του Μητροπολίτη Αργυροκάστρου Δημητρίου, συμμετέχουν σε εκπαιδευτικά περιβαλλοντικά προγράμματα.
Στο πλαίσιο του πρακτικού μέρους εργασίας με θέμα «Ελιά – Το δέντρο της Μεσογείου – το σύμβολο της Ειρήνης», μαθητές και μαθήτριες της Α’ τάξης του Λυκείου μάζεψαν και ετοίμασαν ελιές. Και η όλη ασχολία, με την οποία εξοικειώθηκαν εύκολα τα παιδιά, υπό την καθοδήγηση εκπαιδευτικών, έγινε κανονικά και με μεγάλη επιμέλεια.
Προηγήθηκε η συγκομιδή του ελαιοκάρπου από τα ελαιόδεντρα του Σχολείου και ακολούθως χαράχτηκαν, αφέθηκαν στο νερό και, τέλος, τοποθετήθηκαν σε βάζα με νερό, αλάτι, λεμόνι και καυτερές πιπεριές, προκειμένου να αποκτήσουν την κατάλληλη γεύση. Είναι αυτό, που λέμε, από την παραγωγή στην κατανάλωση. Άλλωστε, αυτός ήταν και ο στόχος, να διδαχθούν οι μαθητές και μαθήτριες τον τρόπο με τον οποίο οι ελιές φτάνουν στο πιάτο.
Όλη αυτή η διαδικασία έχει πολλούς καλούς σκοπούς, πρακτικούς και συμβολικούς. Μαθαίνουν τα παιδιά ότι όπως φυτρώνουν τα κηπευτικά, έτσι και ο αγώνας, η πνευματική σπορά, φέρνει αποτελέσματα. Επιπλέον έρχονται κοντά στη φύση και αντιλαμβάνονται την ανάγκη για την προστασία της, ενώ την ίδια στιγμή συναισθάνονται τα αποτελέσματα για τη σωματική, αλλά και την ψυχική, υγεία μιας ισορροπημένης διατροφής.
Τα παιδιά μαθαίνουν, συμμετέχοντας, ότι το φυσικό περιβάλλον είναι ο παράδεισός μας. Αυτόν τον παράδεισο μας έδωσε ο Θεός να τον χρησιμοποιούμε και να το προστατεύουμε και όχι να τον καταχρώμαστε. Μας παραχώρησε τη χρήση του και όχι την κατάχρησή του. Εμείς, δυστυχώς, κακομεταχειριζόμαστε τη φύση και την κάνουμε κόλαση, μέσα στην οποία ζούμε.
π. ΗΛΙΑΣ ΜΑΚΟΣ