Αξιολογώντας την ποιότητα των προϊόντων της Ηπείρου

on .

PANEPISTHMIO GLYPTO PINAKIDA

• Πόσο ποιοτικά και ασφαλή είναι τα βασικότερα προϊόντα του πρωτογενούς τομέα που παράγονται στην Ήπειρο; Υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης; Μπορούν σ’ αυτά να προστεθούν και νέα προϊόντα με υψηλή διατροφική αξία που θα δώσουν ώθηση στην πρωτογενή μας παραγωγή;
Αυτά είναι ορισμένα από τα ερωτήματα που φιλοδοξεί να απαντήσει η πολυπληθής ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, η οποία ξεκίνησε αυτές τις ημέρες ένα μεγάλο έργο με γενικό τίτλο «ΕΥ-ΑΓΡΟΔΙΑΤΡΟΦΗ», με προϋπολογισμό που αγγίζει τα 3 εκατ. ευρώ. Επιστημονικώς υπεύθυνος είναι ο Πρύτανης Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, ο οποίος σε δηλώσεις του τόνισε ότι θα προκύψουν πολύ χρήσιμα στοιχεία για τα ντόπια αγροτοδιατροφικά προϊόντα.

Μεγάλη έρευνα
Η έρευνα είναι ένα σημαντικό πεδίο δράσης για το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, το οποίο ειδικά σε τόσο δύσκολες εποχές όπως η σημερινή καλείται να διαδραματίσει έναν κρίσιμο ρόλο όσον αφορά στην ανάδειξη των αναπτυξιακών δυνατοτήτων της Ηπείρου.
Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται το έργο «ΕΥ-ΑΓΡΟΔΙΑΤΡΟΦΗ», η έναρξη του οποίου έγινε πριν λίγες ημέρες μέσω τηλεδιάσκεψης όπως έγραψε ήδη ο «Π.Λ.». Πρόκειται για μία ιδρυματική πρόταση που εντάσσεται ουσιαστικά στο Ινστιτούτο Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης του Πανεπιστημιακού Ερευνητικού Κέντρου, σημείωσε σε δηλώσεις του ο Τριαντάφυλλος Αλμπάνης.
Όπως είπε, στο πλαίσιο του έργου, στο οποίο συμμετέχουν ερευνητές από πέντε Τμήματα, τα Χημείας, Γεωπονίας, ΒΕΤ, Μηχανικών Επιστήμης Υλικών και Ιατρικής, θα αναπτυχθούν σημαντικές εργαστηριακές υποδομές που θα βοηθήσουν την έρευνα. Στο επίκεντρο της πρότασης είναι η ανάλυση των ποιοτικών στοιχείων προϊόντων που παράγονται στην Ήπειρο αλλά και σ’ όλη τη χώρα, ο σχεδιασμός νέων προϊόντων υψηλής διατροφικής αξίας, ενώ οι ερευνητές θα ασχοληθούν και με το θέμα της ασφάλειας του καταναλωτή από υπολείμματα χημικών βιοκτόνων, φυτοφαρμάκων, φαρμακευτικών ενώσεων κλπ.

Προϊόντα της Ηπείρου…
Όπως σημείωσε ο Πρύτανης, «δίνουμε ιδιαίτερη σημασία στις ιχθυοκαλλιέργειες της Σαγιάδας που είναι ένας εξαγωγικός τομέας, στα γαλακτοκομικά προϊόντα της Ηπείρου και το κρέας, καθώς επίσης στο μέλι και τα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά». Δηλαδή σε προϊόντα για τα οποία φημίζεται η περιοχή μας και η παραγωγή τους εμφανίζει περαιτέρω προοπτικές ανάπτυξης. Επίσης, σημαντικό θέμα για τους ερευνητές είναι η μεταποίηση των συγκεκριμένων ειδών.
Ο Πρύτανης επιβεβαίωσε ότι η ερευνητική ομάδα απαρτίζεται από 32 καθηγητές, 10 μέλη ΕΔΙΠ και 68 νέους ερευνητές (μεταδιδάκτορες, υποψ. διδάκτορες, μετπτυχιακοί φοιτητές). «Τουλάχιστον για 30 μήνες έχουμε να κάνουμε σημαντική δουλειά. Ελπίζω στο τέλος της να έχουμε να δώσει χρήσιμα στοιχεία για τα προϊόντα της Ηπείρου», κατέληξε.

Αξιολόγηση τροφίμων
Εξάλλου, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων συμμετέχει και σε άλλη μία σημαντική δράση, στην παρουσίαση της ερευνητικής υποδομής «FoodOmicsGR_RI» που αφορά στην ανάδειξη της ποιότητας των ελληνικών τροφίμων και υλοποιείται από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης με τη συμμετοχή οκτώ ακαδημαϊκών και ερευνητικών Ιδρυμάτων της χώρας. Η παρουσίαση του έργου έγινε προχθές διαδικτυακά.
Το ανώτατο εκπαιδευτικό Ίδρυμα της Ηπείρου συμμετέχει με τις ερευνητικές ομάδες από τα Τμήματα Χημείας (επιστημονικοί υπεύθυνοι Καθηγητές Τ. Αλμπάνης και Ι. Κωνσταντίνου) και Γεωπονίας (επιστημονικοί υπεύθυνοι Καθηγητές, Α. Τζώρα και Ι. Σκούφος). Σκοπός του έργου είναι η ανάπτυξη ερευνητικών υπηρεσιών τόσο για ερευνητές όσο και παραγωγούς με στόχο τον έλεγχο της αυθεντικότητας, της ιχνηλασιμότητας, της γεωγραφικής και γενετικής προέλευσης τροφίμων μέσω του γενετικού/μοριακού χαρακτηρισμού του ελαιόλαδου, των οίνων και αποσταγμάτων του γάλακτος και των γαλακτοκομικών προϊόντων, του μελιού, καθώς και άλλων τροφίμων και προϊόντων, για την ανάδειξη των ποιοτικών χαρακτηριστικών της ελληνικής πρωτογενούς παραγωγής, την ανάδειξη και βελτίωση μοναδικών χαρακτηριστικών των ελληνικών τυποποιημένων τροφίμων αναφορικά με την ποιότητα, την ασφάλεια και τη διατηρησιμότητα κ.α..
ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ