Σε άμεσο κίνδυνο μνημεία στους Κήπους Ζαγορίου

on .

khpoi

• Με μνημεία του Ζαγορίου που βρίσκονται σε εγκατάλειψη και κινδυνεύουν με κατάρρευση ασχολείται ο βουλευτής του ΜέΡΑ25 Κρίτων Αρσένης. Με ερώτησή του προς την Υπουργό Πολιτισμού Λ. Μενδώνη, αναφέρει, μεταξύ άλλων, πως «οι Κήποι είναι προικισμένοι με λιθόστρωτα καλντερίμια, δημόσιες θολωτές και στεγασμένες βρύσες, αποκλειστικά πέτρινα σπίτια, συμπεριλαμβανομένης της οικίας Σωτηρόπουλου, του παλαιότερου κτίσματος του Ζαγορίου, γεφύρια του 18ου αιώνα, το ρολόι και το ψηλό καμπαναριό, την Εκκλησία του Αγίου Νικολάου (1779) και τη Μονή Μπάγιας 1620).
»Οι κάτοικοι της περιοχής που βασίζονται κυρίως στον τουρισμό, εσωτερικό και -σε ένα μικρό ποσοστό- εξωτερικό, έχουν δεχτεί σοβαρότατο πλήγμα λόγω της οικονομικής και υγειονομικής κρίσης.
»Το Εθνικό Πάρκο Βίκου-Αώου θεσμοθετήθηκε το 1973 και εντάχθηκε στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO μαζί με τα μονοπάτια του Ζαγορίου το 2010. Η ένταξη της περιοχής ως πολιτιστικό τοπίο στον Κατάλογο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO θα αποτελούσε αδιαμφισβήτητα μοναδική διαφήμιση για τον τουρισμό της περιοχής σε παγκόσμια κλίμακα».
Με βάση τις παραπάνω παρατηρήσει ο βουλευτής ρωτά, μεταξύ άλλων, την αρμόδια υπουργό ποιες ενέργειες έχουν γίνει ώστε τα μνημεία (νεότερα και βυζαντινά/ μεταβυζαντινά) τα οποία χρήζουν άμεσης αποκατάστασης να σωθούν από την φθορά του χρόνου και να αναδειχτούν. Και πιο συγκεκριμένα αναφέρεται στην Μονή Γέννησης της Θεοτόκου (Μονή Θεοτόκου Μπάγιας) που τόσο το κτήριο όσο και οι πολύτιμες τοιχογραφίες της βρίσκονται υπό κατάρρευση, εάν έχουν δρομολογηθεί εργασίες αποκατάστασης για τις τρεις δημόσιες θολωτές μεταβυζαντινές βρύσες του χωριού καθώς και τη στεγασμένη Βρύση στο μονοπάτι για την Μονή Θεοτόκου και στα έργα υποδομής τους (στέρνες, δίκτυα κτλ)…