Δεσμοί… διαπολιτισμικοί για τα Γιάννενα και τη Λεμεσό!

on .

sozos

• Στενοί ιστορικοί δεσμοί συνδέουν τα Γιάννενα με την Λεμεσό της Κύπρου, πόλη με την οποία η πρωτεύουσα της Ηπείρου έχει αδελφοποιηθεί από το 1984.

Όλα άρχισαν τον Δεκέμβριο του 1912 όταν ο εν ενεργεία δήμαρχος της Λεμεσού Χριστόδουλος Σώζος (στη φωτό η προτομή του) σκοτώθηκε μαχόμενος ηρωικά στο Μπιζάνι για την απελευθέρωση των Ιωαννίνων από τους Τούρκους.
Χθες, λοιπόν, οι δύο πόλεις προχώρησαν μέσω τηλεδιάσκεψης και στη «διαπολιτισμική» αδελφοποίησή τους, ενισχύοντας ακόμα περισσότερο τη μεταξύ τους συνεργασία, τουλάχιστον σε συμβολικό επίπεδο, ενώ υπέγραψαν μάλιστα και κοινή διακήρυξη.

Σειρά από δράσεις
Ενεργά μέλη του δικτύου «Διαπολιτισμικών Πόλεων» του Συμβουλίου της Ευρώπης είναι οι Δήμοι Ιωαννιτών και Λεμεσού, οι οποίοι στο πλαίσιο αυτό, έχουν προβεί σε μια σειρά δράσεων ενημέρωσης και διαβούλευσης με φορείς και οργανισμούς αναφορικά με τα πλεονεκτήματα της πολιτισμικής διαφορετικότητας στην πορεία ανάκαμψης στην «μετα-πανδημία» εποχή.
Στο έργο έλαβαν μέρος Δήμαρχοι, Αντιδήμαρχοι, Δημοτικοί Σύμβουλοι, επιχειρήσεις, επιμελητήρια, συντεχνίες, ΜΚΟ, πανεπιστήμια, διαπολιτισμικά συμβούλια, στοχεύοντας έτσι στη δημιουργία μιας μόνιμης πλατφόρμας κοινωνικού διαλόγου, όπου η διαφορετικότητα αναδεικνύεται ως συγκριτικό πλεονέκτημα των σύγχρονων πόλεων.
Η συνέχιση της συνεργασίας των δύο Δήμων επικυρώθηκε χθες μέσω της τηλεδιάσκεψης στην οποία συμμετείχαν οι Δήμαρχοι Ιωαννίνων και Λεμεσού Μωυσής Ελισάφ και Νίκος Νικολαΐδης, συνοδευόμενοι από διευρυμένες αντιπροσωπίες των δύο Δήμων.

Κοινή διακήρυξη
Στο πλαίσιο της τηλεδιάσκεψης αναγνώστηκε το κείμενο της κοινής διακήρυξης, «Πολιτισμική Διαφορετικότητα ως πλεονέκτημα για οικονομική ανάπτυξη και κοινωνική συνοχή», με την οποία οι δύο Δήμοι προχώρησαν σε μια συμβολική πράξη, την έμπρακτη «διαπολιτισμική» αδελφοποίηση.
Στο χαιρετισμό του ο κ. Ελισάφ έκανε λόγο για τη συνέχιση της συνεργασίας δύο πολυπολιτισμικών πόλεων, οι οποίες κάνουν το επόμενο βήμα μέσω αυτής της κοινής διακήρυξης που δημιουργεί στέρεες βάσεις για την ανταλλαγή πρακτικών και καλών εμπειριών και την ανάπτυξη νέων δράσεων στους τομείς του τουρισμού, του πολιτισμού, της πρόνοιας κτλ.

Οι κύριοι στόχοι
Αυτή η διαπολιτισμική «διδυμοποίηση» Ιωαννίνων και Λεμεσού έχει στόχο, μεταξύ άλλων, οι δύο Δήμοι να εμβαθύνουν την συνεργασία στον τομέα της διαπολιτισμικής ενσωμάτωσης χωρίς αποκλεισμούς, σύμφωνα με το πλαίσιο του προγράμματος Διαπολιτισμικών Πόλεων του Συμβουλίου της Ευρώπης, να διευκολύνουν τις συζητήσεις ανάμεσα σε πολλά ενδιαφερόμενα μέρη ενόψει της ετοιμασίας σχεδίων δράσης και μέτρων για να επαυξηθεί η διαφορετικότητα στους εργασιακούς χώρους και να βελτιωθεί η πρόσβαση των επιχειρήσεων σε μετανάστες, ώστε να ενσωματωθούν στις οικονομικές δραστηριότητες και να ενθαρρύνουν τις επιχειρηματικές δραστηριότητες όλων των συνιστωσών της κοινωνίας και των κοινωνικών ομάδων, περιλαμβανομένων μεταξύ άλλων των ομάδων των μεταναστών, των γυναικών, των νέων, των εθνικών μειονοτήτων, κλπ.