Άμεσες θεσμικές παρεμβάσεις για 9.500 ετοιμόρροπα κτίρια στη χώρα

on .

SOZOS XRISTODOYLOS PROTOMH

• Αυτοψία σε ετοιμόρροπο ακίνητο στο Μαρούσι πραγματοποίησε χθες το πρωί ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κ. Χατζηδάκης, στο πλαίσιο προγράμματος αυτοψιών που υλοποιείται από το υπουργείο, σε συνεργασία με το ΤΕΕ, με στόχο τη συνολική σε εθνικό επίπεδο αντιμετώπιση των κτιρίων που είναι ετοιμόρροπα, επικίνδυνα, είτε χρήζουν παρεμβάσεων.
Από το σημείο της αυτοψίας ο υπουργός περιέγραψε τη σημερινή εικόνα με τα ετοιμόρροπα και επικινδύνως ετοιμόρροπα κτίρια σε όλη τη χώρα. Σύμφωνα με την καταγραφή των Δήμων - όπως τους είχε ζητηθεί από το υπουργείο - αυτή τη στιγμή υπάρχουν περί τα 9.500 ετοιμόρροπα ή επικινδύνως ετοιμόρροπα κτίρια.
Ο Κ. Χατζηδάκης προανήγγειλε ότι οι θεσμικές παρεμβάσεις - που βρίσκονται σε επεξεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία, τον τεχνικό κόσμο και την Αυτοδιοίκηση - αναμένεται έρθουν στη Βουλή στις αρχές του επόμενου έτους, καθώς το υφιστάμενο πλαίσιο είναι πεπαλαιωμένο, ενώ οι διαδικασίες πρέπει να τρέξουν γρήγορα, καθώς το ζήτημα είναι και δημόσιας ασφάλειας και περιβαλλοντικής προστασίας. Σημείωσε δε ότι θα ακολουθήσουν και τα απαραίτητα χρηματοδοτικά εργαλεία τόσο για τις απαιτούμενες παρεμβάσεις σε διατηρητέα ή μη, όσο και για τις αναγκαίες κατεδαφίσεις.
Ειδικότερα ο κ. Χατζηδάκης, για την αντιμετώπιση του όλου θέματος υπογράμμισε πέντε βασικά στοιχεία:
«Πρώτον: Έχουμε δηλώσεις από τους δήμους όλης της χώρας για 9.500 ετοιμόρροπα κτίρια, αρκετά εκ των οποίων είναι επικινδύνως ετοιμόρροπα.
Δεύτερον: Σε συνεργασία με το ΤΕΕ έχουν ξεκινήσει αυτοψίες για να υπάρξει πλήρης καταγραφή και διαχωρισμός με επιστημονικά κριτήρια σε σχέση με το ποια είναι επικινδύνως ετοιμόρροπα και για ποια υπάρχει προτεραιότητα άμεσης παρέμβασης.
Τρίτον: Σε συνεργασία με το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και το υπουργείο Πολιτισμού, ετοιμάζουμε νομοθετική παρέμβαση, η οποία, χωρίς να θίγει τα δικαιώματα της ιδιοκτησίας, θα διευκολύνει τους δήμους ως προς την επιτάχυνση των κατεδαφίσεων όπου χρειάζεται.
Τέταρτον: Θα ληφθεί ειδική μέριμνα για τα διατηρητέα, διότι προφανώς μας ενδιαφέρει να μην υπάρξει κάποια απερίσκεπτη απόφαση σε σχέση με κτίρια τα οποία έχουν μια ιδιαίτερη αρχιτεκτονική αξία.
Πέμπτον: Ετοιμάζουμε μηχανισμούς χρηματοδότησης και για τους ιδιοκτήτες διατηρητέων -το πρόγραμμα "Διατηρώ", για παράδειγμα, που σχεδιάζουμε στο πλαίσιο του Ταμείο Ανάκαμψης είναι μια τέτοια περίπτωση - αλλά και γενικότερα για τη διευκόλυνση των δήμων ως προς τις κατεδαφίσεις…».