Η Επαγγελματική Εκπαίδευση οδηγεί στην αγορά εργασίας!

on .

epal

• Σε μία εποχή δύσκολη όπως η σημερινή, που όλο και περισσότεροι νέοι αναζητούν μία σίγουρη διέξοδο προς την αγορά εργασίας, η Επαγγελματική Εκπαίδευση την οποία προσφέρουν τα ΕΠΑΛ γίνεται ακόμα πιο ελκυστική.

Εξάλλου, παρέχουν σπουδές σε ειδικότητες που έχουν ζήτηση!
Ειδικά δε ο θεσμός της Μαθητείας αποτελεί, όπως επισημαίνει η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Ηπείρου σε ανακοίνωσή της, μια πρόκληση και τομή στην Επαγγελματική Εκπαίδευση, στοχεύοντας στην ομαλή μετάβαση των αποφοίτων των ΕΠΑΛ από την εκπαίδευση στο επάγγελμα, στην εξοικείωσή τους με τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα των εργαζόμενων, στην απόκτηση επαγγελματικής κουλτούρας καθώς και στη δέσμευση των επιχειρήσεων στην εκπαίδευση των μαθητευομένων. Κάπως έτσι, λοιπόν, δεν είναι λίγοι οι απόφοιτοι ΕΠΑΛ που με… συνοπτικές διαδικασίες περνούν τελικά στον εργασιακό τομέα.
Για τη νέα περίοδο προκηρύχθηκαν περίπου 3.000 θέσεις μαθητείας πανελλαδικά για τους αποφοίτους των Επαγγελματικών Λυκείων, οι οποίοι θα ενταχθούν στο λεγόμενο «Μεταλυκειακό Έτος». Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υποβάλουν αιτήσεις μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου και ώρα 23:59 και να αναρτήσουν τα δικαιολογητικά τους ηλεκτρονικά. Η υποβολή ηλεκτρονικών αιτήσεων υποψηφίων μαθητευόμενων (συμπεριλαμβανομένων εκείνων με δεσμευμένη θέση μαθητείας) θα γίνει μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος Διαχείρισης "Τάξης Μαθητείας" στη διεύθυνση: https://e-mathiteia.minedu.gov.gr.

Oι ειδικότητες
Ποικίλες είναι οι ειδικότητες των ΕΠΑΛ που προκηρύσσονται και για την Ήπειρο. Πιο συγκεκριμένα, θα λειτουργήσουν οι εξής: Βοηθός Βρεφονηπιοκόμων (6ο ΕΠΑΛ Ιωαννίνων, 1ο ΕΠΑΛ Άρτας, 1ο ΕΠΑΛ Πρέβεζας). Βοηθός Νοσηλευτή (6ο ΕΠΑΛ Ιωαννίνων, 1ο ΕΠΑΛ Άρτας). Τεχνικός Εφαρμογών Πληροφορικής (1ο ΕΠΑΛ Ιωαννίνων). Τεχνικός Η/Υ και Δικτύων Η/Υ (1ο ΕΠΑΛ Άρτας). Τεχνικός Ηλεκτρολογικών Συστημάτων, Εγκαταστάσεων και Δικτύων (1ο ΕΠΑΛ Ιωαννίνων, 1ο ΕΠΑΛ Άρτας, 1ο ΕΠΑΛ Ηγουμενίτσας). Τεχνικός Οχημάτων (1ο ΕΠΑΛ Ιωαννίνων, 1ο ΕΠΑΛ Ηγουμενίτσας). Τεχνικός Φυτικής Παραγωγής (3ο ΕΠΑΛ Ιωαννίνων, 1ο ΕΠΑΝ Άρτας). Υπάλληλος Διοίκησης και Οικονομικών Υπηρεσιών (3ο ΕΠΑΛ Ιωαννίνων, 1ο ΕΠΑΛ Άρτας). Υπάλληλος Τουριστικών Επιχειρήσεων (3ο ΕΠΑΛ Ιωαννίνων).
***
• Για πληροφορίες εφαρμογής του Μεταλυκειακού Έτους - Τάξης Μαθητείας στην Περιφέρεια Ηπείρου, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν τις εργάσιμες ημέρες και ώρες με την Περιφερειακή Δ/νση Ηπείρου στο τηλέφωνο 2651083980, με τη Δ/νση Δ/θμιας Εκπαίδευσης Ιωαννίνων στο τηλέφωνο 2651054413, τη Δ.Δ.Ε. Πρέβεζας στο τηλέφωνο 2682023742, τη Δ.Δ.Ε. ΑΡΤΑΣ στο τηλέφωνο 2681028566 εσωτ. 8, τη Δ.Δ.Ε. Θεσπρωτίας στο τηλέφωνο 2665023521, καθώς και στα τηλέφωνα των ΕΠΑΛ. Επίσης, πληροφορίες υπάρχουν στο link: https://www.minedu.gov.gr/texniki-ekpaideusi-2/mathiteia του υπουργείου Παιδείας και στην ιστοσελίδα: https://srv-ipeir.pde.sch.gr.