Σταθερά σε καθοδική πορεία ο κορωνοϊός

on .

KORONOIOS TEST EODY AYTOKINHTA 14 12 20

• Σταθερά καθοδική είναι η τάση των κρουσμάτων σε πανελλαδικό, αλλά και σε Ηπειρωτικό επίπεδο, πλην όμως εξακολουθούν να είναι υψηλοί οι αριθμοί των διασωληνωμένων και των νεκρών.
Χθες σε επίπεδο χώρας ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 639 κρούσματα, 62 θανάτους και 558 διασωληνωμένους. Αριθμοί που δημιουργούν συγκρατημένη αισιοδοξία για τον περιορισμό της έκτασης της πανδημίας, όμως όπως και χθες προειδοποίησαν οι εκπρόσωποι της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων δεν επιτρέπεται κανένας εφησυχασμός ιδιαίτερα τις ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Βέβαια θα πρέπει η πτωτική τάση να επιβεβαιωθεί και τις επόμενες ημέρες, όταν και θα αυξηθούν κατά πολύ οι ημερήσιες δειγματοληψίες.
Εξίσου καλά και ακόμη καλύτερα από τις προηγούμενες ημέρες ήταν τα νέα και για την Ήπειρο. Χθες ανακοινώθηκαν δύο κρούσματα στα Γιάννενα και άλλα δύο στην Άρτα. Όμως το πιο ενδιαφέρον στοιχείο της ημέρας, ήταν τα 232 rapid test που έγιναν μέσα από αυτοκίνητο στην κεντρική πλατεία, από τα οποία βρέθηκε μόνο ένα θετικό δείγμα (αφορά 22χρονο), που επιβεβαιώνει την μικρή επιδημιολογική επιβάρυνση στην περιοχή μας.
Όπως δήλωσε ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης στην Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι τώρα τα περισσότερα τεστ, σε αναλογία με τον πληθυσμό, σε όλη την Ελλάδα, γεγονός που επιτρέπει να υπάρχει μια σαφής εικόνα για την επιδημιολογική κατάσταση στην περιοχή. Χάρη στους ελέγχους, στις ιχνηλατήσεις, στη βοήθεια του κόσμου, του Πανεπιστημίου και των δύο νοσοκομείων φθάσαμε σχεδόν σε μηδενικά κρούσματα, τόνισε για να προσθέσει: Όταν συνεργαζόμαστε όλοι μαζί έχουμε αποτελέσματα, όταν όχι έχουμε προβλήματα.

Ανησυχία για τα ρεβεγιόν
Οι δείκτες βελτιώνονται, οι επιστήμονες όμως ανησυχούν για τις επιπτώσεις που θα έχει στην «αναζωπύρωση» της πανδημίας οι εορταστικές συναντήσεις και τα ρεβεγιόν. Χθες η καθηγήτρια και μέλος της Επιτροπής Επιστημόνων Βάνα Παπαευαγγέλου επανέλαβε πως είναι αναγκαίο να επιλέξουμε την κοινωνική μας «φούσκα» για τις γιορτινές ημέρες. Η καθηγήτρια μάλιστα τόνισε πως φτάνουν μόλις οκτώ λεπτά για να γίνει η διασπορά του ιού ανάμεσα σε 20 καλεσμένους που δεν φορούν μάσκα σε ένα διαμέρισμα 150 τετραγωνικών μέτρων. Προσοχή για τις εορταστικές συγκεντρώσεις συνέστησε και ο καθηγητής Γκ. Μαγιορκίνης, τονίζοντας πως η πιο ασφαλής επιλογή είναι να μην βρεθούμε με ανθρώπους από άλλα νοικοκυριά στις γιορτές.

Πλησιάζει ο εμβολιασμός
Λεπτομέρειες για το εμβόλιο έδωσε χθες η κ. Β. Παπαευαγγέλου κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης στο υπουργείο Υγείας. Όπως είπε «στη χώρα μας ελπίζουμε πως ο εμβολιασμός θα αρχίσει στις αρχές του επόμενου έτους», ενώ εξήγησε πως θα έχει προτεραιότητα ο εμβολιασμός των ευπαθών ομάδων «καθώς ο πιο ισχυρός παράγοντας κινδύνου από τον κορονοϊό είναι η ηλικία».
«Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου ήταν 95%. Το εμβόλιο ήταν εξίσου προστατευτικό και για τα άτομα που είχαν υποκείμενα νοσήματα», πρόσθεσε.

Η χθεσινή κατανομή
Από τα 639 κρούσματα, τα 17 ήταν «εισαγόμενα», ενώ η Αττική κράτησε την «πρωτιά» από τη Θεσσαλονίκη (184 έναντι 163 κρούσματα).
Τα υπόλοιπα κατανέμονται ως εξής: 27 από Κοζάνη, 24 από Μαγνησία, 22 από Ημαθία, 19 από Λάρισα, 17 από Δράμα, 15 από Έβρο, Ροδόπη, 9 από Καρδίτσα, Λασίθι, 8 από Ξάνθη, Πιερία, 7 από Αχαΐα, Γρεβενά, Καβάλα, Πέλλα, Φθιώτιδα, 6 από Σέρρες, 5 από Ηράκλειο, Λέσβο, 4 από Εύβοια, Ευρυτανία, 3 από Αιτωλοακαρνανία, Καστοριά, Κορινθία, Χανιά, Χίο, 2 από Ιωάννινα, Άρτα, Αργολίδα, Ηλεία, Κιλκίς, Τρίκαλα, Φλώρινα, 1 από Βοιωτία, Θάσο, Κάλυμνο, Μεσσηνία και 10 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση.